Ρωσικός πύραυλος S-200 έπεσε στην Κύπρο

Το είπε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους – Δείτε βίντεο – Ο πύραυλος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο, τονίζει και ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς – Πιθανώς εκτοξεύτηκε από τη Συρία για να αναχαιτιστεί επιδρομή ισραηλινών F-16 – Μόνο οι ρωσικοί S-200 έχουν εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, λένε ειδικοί

Για πύραυλο S-200 που προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, μιλά ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην εκδοχή αυτή συγκλίνει και ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ Ανδρέας Πενταράς, ενώ ειδικοί επισημαίνουν πως μόνο οι ρωσικοί S-200 έχουν εμβέλεια μέχρι την Κύπρο, εφόσον εκτοξεύτηκε από την Συρία.

Στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Οζερσάι αναφέρει ότι με τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αναγραφή στον πύραυλο που έπεσε χθες βράδυ, είναι ίδια με την αναγραφή του πυραύλου ρωσικής κατασκευής τύπου S-200 που είχε πέσει στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2018. Ανήρτησε επίσης φωτογραφία από δημοσίευμα του Ιουλίου του 2018 με φωτογραφία μέρους του πυραύλου S-200 από το Γκαζίαντεπ.

Συνολικά πέντε κομμάτια του πυραύλου έχουν εντοπιστεί σε Βουνό, Δίκωμο και Κορνόκηπο. Το ένα από αυτά στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια.

Βίντεο από την ώρα της πρόσκρουσης του πυραύλου:


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» πρόκειται για πληροφόρηση από την «γενική διεύθυνη αστυνομίας», σύμφωνα με την οποία δύο κομμάτια εντοπίστηκαν στον Κορνόκηπο, δύο στο Βουνό τα οποία ανήκουν στο κύριο μέρος του πυραύλου και ένα στην αυλή σπιτιού στο Δίκωμο.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα κοντά στα χωριά Βουνό και Δίκωμο έχει αποκλειστεί.

Το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε εκτάκτως στην παρουσία του «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας» και του «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων».

Η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ότι σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του Λιβανέζικου εναέριου χώρου. Γράφει επίσης ότι εξαιτίας της επίθεσης των Ισραηλινών ένα μωρό πέθανε στην πόλη Σαχναγιά στη νότια Συρία ενώ έχουν τραυματιστεί και πολλοί πολίτες. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας ότι δεν κάνουν σχόλια για τέτοιου είδους γεγονότα.

Πύραυλος S-200 που δεν αυτοκαταστράφηκε έπεσε στον Πενταδάκτυλο, λέει πρώην διοικητής της ΕΥΠ
Σε αντιαεροπορικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Συρία, και συγκεκριμένα την περιοχή Χομς, απέδωσε το σημερινό περιστατικό πρόσκρουσης αγνώστου στρατιωτικού αντικειμένου στον Πενταδάκτυλο, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς.
O κ. Πενταράς σημείωσε ότι την ώρα εκείνη το Ισραηλ πραγματοποιούσε αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας με αποτέλεσμα η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας να δραστηριοποιηθεί.
«Κατά πάσα πιθανότητα είτε από κάποιο κατασκευαστικό λάθος του πυραύλου είτε από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που δημιουργούνται από τον επιτιθέμενο, ο πύραυλος εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε στον Πενταδάκτυλο», σημείωσε.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι μόνο η εμβέλεια ενός πυραύλου S200, θα μπορούσε να φτάσει την Κύπρο, τονίζοντας ότι είναι ένας παλαιάς κατασκευής πύραυλος, της δεκαετίας του ’60, κάτι το οποίο ενισχύει τα επιχειρήματα ότι μπορεί να υπήρχαν κατασκευαστικά λάθη ή και ελαττωματικά εξαρτήματα.
Καταλήγοντας ο κ. Πενταράς, είπε ότι όλοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν σύστημα αυτοκαταστροφής εάν δεν πετύχουν το στόχο.
«Ο μηχανισμός αυτοκαταστροφής δεν λειτούργησε στον συγκεκριμένο πύραυλο με αποτέλεσμα να συνεχίσει την πορεία του και να προσκρούσει στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Υποστήριξε παράλληλα ότι το γεγονός πως πρόκειται για πύραυλο αποδεικνύεται μέσα από φωτογραφίες απ’ όπου φαίνεται ξεκάθαρα η βάση του πυραύλου με τα πτερύγια.
loading...