Νέο μυστήριο με την αποστολή του ρωσικού υποβρυχίου – Ρωσικό Ναυτικό: «Το πλήρωμα απέτρεψε πλανητική καταστροφή»!

Μυστήριο εξακολουθεί να περικλείει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες 14 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου A-31  Losharik βρήκαν τραγικό θάνατο από πυρκαγιά στη θάλασσα του Μπάρεντς, ενώ δηλώσεις συγγενών των θυμάτων περιπλέκουν ακόμη πιο πολύ την υπόθεση.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ. Συγγενείς που παρευρίσκονταν στις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων, φέρεται ότι Ρώσοι αξιωματικοί του Ναυτικού τους έκαναν γνωστό, ότι στη συγκεκριμένη αποστολή ασχολούνταν με την αποφυγή μιας «καταστροφής πλανητικού επιπέδου».

Η δήλωση αυτή έγινε από ανώτατο αξιωματικό του ρωσικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια κηδείας στην Αγία Πετρούπολη κάποιων εκ των θυμάτων.

Το συμβάν εξακολουθεί να περικλείεται από μυστήριο, ιδίως μετά την άρνηση της ρωσικής κυβέρνησης να αποκαλύψει τόσο το όνομα του υποβρυχίου όσο και την πραγματική αποστολή του, επικαλούμενη «κρατικό απόρρητο».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του υποβρυχίου λειτουργούσε κανονικά, όταν το πλήρωμα πήρε τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του.

Το ίδιο και ο υφυπουργός Άμυνας Andrei Kartapolov είπε πως τα ηρωικά μέλη του πληρώματος σφράγισαν το διαμέρισμα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το Κρεμλίνο πάντως δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τι ακριβώς συνέβη, ούτε πως εάν ένα μεγαλύτερο σε σοβαρότητα συμβάν αποτράπηκε χάρη στις ενέργειες του πληρώματος.

Ένας Ρώσος ανώτατος αξιωματικός είπε πιο συγκεκριμένα:

«Σήμερα αποχαιρετούμε το πλήρωμα του ρωσικού υποβρυχίου, που πέθαναν ενώ πραγματοποιούσαν μια πολεμική αποστολή (σημ. το Κρεμλίνο μέχρι τώρα μιλούσε  για «ερευνητική» αποστολή) στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Δεκατέσσερις ανθρώπινες ζωές χάθηκαν.

Με κόστος τις ζωές τους, έσωσαν όχι μόνο αυτές των συντρόφων τους, αλλά και το υποβρύχιο και δεν επέτρεψαν μια πλανητική καταστροφή»(!) είπε ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός.

Είναι άγνωστο τις ακριβώς εννοούσε ο Ρώσος αξιωματικός ή επίσης εάν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις για να καταπραΰνει τον πόνο των συγγενών και μόνο, ή εάν τέλος πράγματι ήθελε να πει κάτι το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις πραγματικές του διαστάσεις.

pronews.gr

loading...