Πανδαιμόνιο αιτήσεων την πρώτη ημέρα στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας…

Γκρίνια από fund που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια για τους δικαιούχους της επιδότησης
«Φωτιά» πήραν τα πληκτρολόγια από τους ενδιαφερόμενους που έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις στην
πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας με αποτέλεσμα σε διάστημα 24 ωρών ο αριθμός των αιτήσεων να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 3000.
Χθες στις 18:00 μ.μ. και σε διάστημα  μόλις 9 ωρών αριθμός των αιτήσεων έφθανε τις 2335 και ο αριθμός άντλησης στοιχείων από τις τράπεζες κάλυψε τις πρώτες 159 αιτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιδότηση του δανειολήπτη όταν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου 4605/2019.
Η συνεισφορά του δημοσίου καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη και το ποσό καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται η ρύθμιση.
Η συνεισφορά του Δημοσίου δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς  το Δημόσιο ενώ για την καταβολή της επιδότησης δεν απαιτείται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα του οφειλέτη.
Όσον αφορά στη διαδικασία της επιδότησης, αυτή αρχίζει να «τρέχει» από τον επόμενο μήνα της ρύθμισης και κυμαίνεται από 20% ως 50%. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν ξεπεράσει κανείς τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στη ρύθμιση στην πορεία των επόμενων ετών, δεν εκπίπτει της ρύθμισης αλλά χάνει την επιδότηση.
Η ρύθμισή  έχει διάρκεια 25 ετών  και στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταφέρει  να αποπληρώσει το δάνειο και έχει λάβει επιδότηση θα πρέπει να την επιστρέψει στο κράτος.
Πάντως  στέλεχος  Fund λέει  ότι κινείται στην γκρίζα περιοχή αναφορικά ποιος λαμβάνει την επιδότηση η Τράπεζα που έχει κάνει τη ρύθμιση ή το Fund στο οποίο  έχει περιέλθει το δάνειο του οφειλέτη.
Υποστηρίζει ότι η επιδότηση  μπορεί να κατατίθεται σε ένα  ειδικό  λογαριασμό στον οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση το Fund ή τράπεζα.
Προσθέτει  ότι ο σκοπός της επιδότησης  είναι η υλοποίηση της ρύθμισης και είναι προτιμότερο να  πηγαίνει στον πιστωτή και όχι στον οφειλέτη.
Τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα, πλην του ευρώ, εντάσσονται στην ρύθμιση του παρόντος νόμου και υπόκεινται στους ίδιους κανόνες που αφορούν και στις υπόλοιπες οφειλές που έχουν συνομολογηθεί σε ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 Ευρώ ή των 100.000 Ευρώ, αντίστοιχα, λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

loading...