Την αξίωση της Τουρκίας για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». «Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της ΕΕ, καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ» σχολίασε ο Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Όπως υπογράμμισε, αναφορικά με την επίδειξη «δύναμης» της Άγκυρας και τη δημοσίευση φωτογραφιών από τα πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, «παρά τις καλές μας προθέσεις να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και πρόκληση της κυριαρχίας του κράτους-μέλους μας, της Κύπρου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα την ΕΕ να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη».

Despite our best intentions to keep good neighbourly relations with Turkey, its continued escalation and challenge to the sovereignty of our Member State Cyprus will inevitably lead the EU to respond in full solidarity as agreed by .

426 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό