Ο Ν.Αναστασιάδης παρέλαβε την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων -Συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρέλαβε σήμερα την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στη Λεμεσό, τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Sergiy Illarionov, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες, όπως συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Η Κύπρος βρίσκεται σε πολλή δύσκολη θέση καθώς πρέπει να επιλέξει αν θα εμπιστευτεί στις ξένες δυνάμεις την ασφάλειά της να βγάλουν το φίδι από την τρύπα με μία Τουρκία να απειλεί και να διεξάγει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, η αν είναι προτιμότερο να τα βρει με τους Τούρκους και να πάει σε μία συμφωνία.

Βέβαια ακόμα και να πάει σε συμφωνία κανείς δεν της εγγυάται πως η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να αυθαιρετεί αφού η Κύπρος έχει μηδενική αποτρεπτική ισχύ, οπότε θα πρέπει να τρέχει πάλι στην ΕΕ και να παρακαλάει μπας και επιβάλλει καμιά κύρωση, αυτή τη φορά για αθέτηση της συμφωνίας.

Επιπλέον γίνεται αντιληπτό πως τον πρώτο λόγο δεν τον έχει η Κύπρος αλλά οι “προστάτες” της, οι οποίοι εξασφαλίζουν και την ασφάλειά της. Με λίγα λόγια αν την πιέσουν τα βρει για να “ηρεμήσουν την Τουρκία” δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

Αυτή δυστυχώς είναι η μοίρα του αδύναμου και του μη εξοπλισμένου.

loading...