Ισπανός ΥΠΕΞ: Δεν έχει νόημα η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις

Δεν έχει νόημα η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε σχέση με την εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, δήλωσε ο εκτελών χρέη
υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο «διότι μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, είμαστε υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και πιστεύουμε ότι παραβιάζεται».

«Τι μπορούμε να κάνουμε; Όπως πάντα, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία (σ.σ. κλιμάκωση), αντί να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, θα επιδεινώσει την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις λειτουργούν καλά ως αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά «εάν εφαρμοστούν μία φορά, χάνουν το αποτρεπτικό τους αποτέλεσμα». Συνεπώς, πρέπει κανείς «να το σκεφτεί δύο φορές πριν εφαρμόσει κυρώσεις», όπως συμπλήρωσε.

Ο Μπορέλ ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτό και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι παρόμοια προβλήματα στο μέλλον θα μπορούσαν να προκύψουν και με άλλες χώρες της περιοχής.

«Αυτό είναι το πρώτο, θα υπάρξουν περισσότερα» τόνισε.

loading...