Η Άγκυρα «επιτίθεται» στις ΗΠΑ – «Δεν κάνουμε πίσω στους S-400» – «Θα ανταποδώσουμε αν προχωρήσετε σε κυρώσεις»

Η Τουρκία θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την απόφασή της να προχωρήσει με την αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία «δεν θα κάνει πίσω» στο θέμα της συμφωνίας με τη Ρωσία για τους S-400, δήλωσε την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την απόφασή της αναφορικά με τους S-400, η Άγκυρα θα ανταποδώσει.

«Μια χώρα δεν μπορεί να δώσει εντολές σε άλλον για το πώς να δράσει. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά. Όλοι ανησυχούν γι’ αυτό. Πώς μακριά μπορεί να τραβήξει; Εάν οι ΗΠΑ λάβουν μέτρα εναντίον μας, τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε αντίστοιχα βήματα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένως αρνηθεί να υποκύψει στις αμερικανικές απειλές για τη συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία, επιμένοντας ότι η αγορά του οπλικού συστήματος είναι υπόθεση που εμπίπτει στα κυριαρχικά της δικαιώματα και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017, Μόσχα και Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανειοδότησης για την παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400.

Για Ανατολική Μεσόγειο

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζοντας «άκυρη» οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

Οποιαδήποτε συμφωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείει την Τουρκία είναι «άκυρη», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

loading...