Επίδομα σε ανασφάλιστους υπερήλικες της μειονότητας της Βορείας Ηπείρου


Τη σχετική τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας, Εξωτερικών και Οικονομικών καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών και έχει περάσει από τη Βουλή, ενώ η ετήσια δαπάνη είναι 11 εκατομμύρια.


Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας θα δικαιούνται ειδικό επίδομα αλληλεγγύης από τον ΟΠΕΚΑ, πρώην ΟΓΑ.

Τη σχετική τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας, Εξωτερικών και Οικονομικών καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών και έχει περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται ότι, δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα δεν θα βρίσκουν εφαρμογή στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :