Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυθαίρετα – Οι προθεσμίες τακτοποίησης και το κόστος των παραβόλων

Περιθώριο πέντε μηνών έχουν οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αυθαίρετα κτίσματα προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίησή τους. Αν δεν το κάνουν, τον λόγο θα έχουν πλέον οι μπουλντόζες.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων λήγει στις 9 Νοεμβρίου εκτός αν δοθεί νέα παράταση ή αλλάξει η νομοθεσία.
Μετά την 9η Νοεμβρίου όσα αυθαίρετα δεν έχουν τακτοποιηθεί και εντοπίζονται από τους ελέγχους που θα διενεργούν οι ελεγκτές δόμησης θα κατεδαφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι όσοι από τους ιδιοκτήτες προβούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα δεν πρόκειται να πληρώσουν τα προσαυξημένα κατά 10% πρόστιμα που προβλέπονταν σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε περιπτώσεις αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές επανακαθορίζονται, παρέχεται μείωση 20% με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 8η Νοεμβρίου 2019. Παράλληλα, οι μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών έως τις 3 Νοεμβρίου 2019 για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο νόμο και οι οποίες δεν μεταφέρονται στον νέο νόμο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις τακτοποίησης ακινήτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Πρόκειται για κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή κανόνων δικαίου που δεν ίσχυαν.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το κόστος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις. Επιπλέον οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλουν το 30% των προστίμων και οι δικαιούχοι του προγράμματος αλληλεγγύης το 20%. Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στατικής επάρκειας, προβλέπεται μείωση κατά 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 (Μακεδονία και Θράκη), κατά 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 (Αττική, Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο) και κατά 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3 (νησιά Ιονίου). Σε όσα αυθαίρετα έχουν γίνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης προβλέπεται μείωση των προστίμων από 30% έως 50% ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Το ύψος των παραβόλων διαμορφώνεται ως εξής:

‘Εως 100 τ.μ. 250 ευρώ

Άνω των 100 έως 500 τ.μ. 500 ευρώ

Άνω των 500 έως 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ

Άνω των 2.000 έως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ

Με πληροφορίες από εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

loading...

1 thought on “Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αυθαίρετα – Οι προθεσμίες τακτοποίησης και το κόστος των παραβόλων

  1. Καλα τι νομοθεσια ειναι αυτη με τις κατεδαφισεις αυθαιρετων!!Δεν υπαρχει σαυτη τη χωρα ενας με λιγο μυαλο στο κεφαλι??Παντου ηλιθιοι η δολιοι??Τι θα πει κατεδαφιση ακινητων οταν κατι τετοιο απαιτει πολυ μεγαλο ΚΟΣΤΟΣ,πολυ παρα πολυ ΧΡΟΝΟ και κινδυνο επεισοδιων!!!Απο πολυ παλια ακουγαμε για τους εκφοβισμους των αρχων με τις μπουλντοζες και τους δηθεν ηρωικους παρανομους αυθαιρετους να ριχνονται στις ροδες και να κλαινε.Απο κοντα και οι προοδευτικες ταχαμου δυναμεις (δημαρχοι,πολιτικα κομματα,δημοσιογραφοι) να υποστηριζουν σχεδον παντα τους παρανομα αυθαιρετους χυνοντας κροκοδειλια δακρυα.Μνημειο στον αυθαιρετο οικιστη ηθελε να στηση ο μακαριτης ο Τριτσης ισως να εννοουσε ομως μνημειο στον εξαγορασμενο ψηφοφορο!!Ερωτω σε πιο μερος του κοσμου γινονται αυτα?Απαντω μονος μου.ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!…..Τι θα μπορουσε να γινει ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ…1)ΟΠΟΙΟΣ ΧΤΙΖΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΑΝΑ ΔΙΜΗΝΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΑΝΕΚΚΛΗΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ..Με ολα τα υπερκειμενα και τα παρεπομενα.2)Να ενημερωθουν οι υποψηφιοι παρανομοι οτι μπορουν να αγοραζουν αγρους (4στρεμ) προς ανοικοδομηση ΟΜΑΔΙΚΑ για να εχουν το κινητρο της χαμηλης τιμης αγορας ανα ατομο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ.Οσοι δεν το κανουν και το παιζουν αυθαιρετοι λουμπεν φεουδαρχες ΣΤΟ ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ.3)Θα μπορουσε το αθλιο αυτο κρατος των ασπονδυλων 'πολιτικων' απο χρονια τα περιαστικα δημοσια οικοπεδα των πολεων και χωριων να τα διανεμει δωρεαν με ΚΛΗΡΩΣΗ αλλα και με κριτηρια σε οικογενειες (αναξιοπαθουντων, χαμηλομισθων ιδιωτικων εργατων και υπαλληλων,κλπ).Ολοι αυτοι θα ειχαν απλα την υποχρεωση να δινουν μια μικρη ετησια συνδρομη για τις υποδομες μεσω μιας ΜΟΜΑ…..4)Οι αρχες(Αστυνομια,πολεοδομια,εφορια,ΔΕΗ,υδρευση κλπ κλπ) θα πρεπει αυτεπαγγελτα και ακαριαια επισης να διωκωνται απο τον εισαγγελεα απαξ και διαπιστωνεται συμμετοχη τους στο ανοσιουργημα……… ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΨΗΦΟΘΗΡΕΣ 'ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ' ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ!!!!!!

Comments are closed.