Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΟΜΟΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ!

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΣΑΛΒΙΝΙ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ; 








 Γράφει ο Άρης Οικονόμου
.
Το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα την πρόταση υπέρ της έκδοσης των «mini BoTs» – μία δεσμευτική
κίνηση, η οποία εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση συνασπισμού να εξετάσει τη δημιουργία «κρατικών ομολόγων σε μικρές ονομαστικές αξίες», κατά τη χρησιμοποιούμενη ορολογία.

Το γεγονός αυτό παρά τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο τα «mini BoTs» είναι είτε χρήματα, οπότε παράνομα, είτε χρέος, οπότε δεν τηρούνται οι κανόνες της Ευρώπης – ενώ οι Ιταλοί ισχυρίζονται πως δεν είναι ούτε χρήματα, ούτε χρέος, αν και κατά πολλούς θα μπορούσαν να είναι και τα δύο μαζί: χρήματα και χρέος.

Επικαιρότητα

Σε γενικές γραμμές μετά την κρίση του 2008 το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 560 δις $ στα 2,36 τρις $ (είναι δηλαδή σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερο από το ελληνικό), οι φόροι έχουν εκτοξευθεί στο 43% του ΑΕΠ, η βιομηχανία της έχει καταρρεύσει, η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώνονται συνεχώς, η παραγωγικότητα των εργαζομένων της έχει πάψει να αυξάνεται, αδυνατεί να ανταγωνιστεί τη Γερμανία, οφείλει επί πλέον πάνω από 450 δις € στη Γερμανία ουσιαστικά μέσω του Target 2 και το τραπεζικό της σύστημα είναι υπερχρεωμένο – οπότε εύλογα αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της προτού χρεοκοπήσει ή εκβιαστεί σε ένα PSI.

Η κυβέρνηση της τώρα, στην οποία κυριαρχεί πλέον ο κ. Salvini, ειδικά μετά την επιτυχία του στις Ευρωεκλογές, προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα με τη βοήθεια της υιοθέτησης ενός φορολογικού νομίσματος – ενώ υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν έχει διαρρεύσει πως κατέθεσε αίτημα εύρεσης μίας διαδικασίας εξόδου από την Ευρωζώνη ενός κράτους μέλους της, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει τρόπος να δρομολογηθεί.

Ειδικά όσον αφορά το φορολογικό νόμισμα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση των «mini BoTs» – τα οποία θα είναι ονομαστικά αξιόγραφα μικρών ποσών σε ευρώ, μη τοκοφόροι δηλαδή λογαριασμοί του Δημοσίου υπό τη μορφή τίτλων στον κομιστή, οι οποίοι θα εξασφαλίζονται (=θα έχουν ως αντίκρισμα) με φορολογικά έσοδα.

Αν και τα συμβατικά BoTs όμως είναι «ηλεκτρονικά χρεόγραφα» (electronic book-entry securities), τα «mini BoTs» λέγεται πως θα τυπωθούν με τη χρήση των πιεστηρίων εισιτηρίων της κρατικής λαχειοφόρου αγοράς, αποτελώντας έμμεσα χαρτονομίσματα – με τα οποία το κράτος θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιώτες να τα αποδεχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...