«Βροχή» από ρουσφέτια με τέσσερα νομοσχέδια στη Βουλή

Ενέργειες που κινούνται στα όρια της κοινοβουλευτικής εκτροπής – Το προεδρείο της Βουλής ανοίγει την Ολομέλεια και φέρνει 4 νομοσχέδια και δεκάδες τροπολογίες – Δείτε τι αφορούν – Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Τις πόρτες της Ολομέλειας ανοίγει το προεδρείο της Βουλής προκειμένου η κυβέρνηση να ψηφίσει 4 νομοσχέδια και δεκάδες τροπολογίες έως το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, αύριο Τετάρτη στις 14:00 θα συζητηθεί κύρωση συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και η κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκογια για τους γενετικούς πόρους.

Να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι υπουργοί ανέμεναν το άνοιγμα της Ολομέλειας για να περάσουν ρυθμίσεις που επιλύουν υπαρκτά προβλήματα λόγω εκλογών αλλά και μια σειρά ρουσφετιών. Ετσι με πρόσχημα ότι η Βουλή δεν έχει επισήμως διαλυθεί καθώς η ημερομηνία εκλογών παρατάθηκε για μια εβδομάδα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει εως τις 10 Ιουνίου να τακτοποιήσει κάθε εκκρεμότητα και να εξασφαλίσει «ευνοϊκότερες» συνθήκες για την περίοδο που δεν θα βρίσκεται στην εξουσία.

Πάντως εκτός των ρουσφετολογικών διατάξεων, την Πεμπτη στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει και η συζήτηση των Κωδικων της Δικαιοσύνης ενώ την Παρασκευή θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας σε δήλωσή του επισήμανε πως «λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει λόγο για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και ζητά να μην ανοίξει η Ολομέλεια. «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ειχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών» πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία και την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφιλης. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΚΚΕ θα καταγγείλει την συγκεκριμένη πρακτική στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής που θα συζητήσει τους Κώδικες και θα αποχωρήσει.

loading...