Η τριανδρία Ραγκούση, Μαριλίζας, Μπίστη και τα ανέκδοτα του Κατσιφάρα

Ένας-ένας να φεύγουν. Χθες μας αποχαιρέτησε ο Καμένος μ’ ένα διάγγελμα τόσο φορτισμένο συγκινησιακά, που ράγισαν ως και τα τσιμέντα που τον άκουσαν. Πάντα μεγαλόψυχος ο Πάνος,
αναγνώρισε την νίκη του Κυριάκου (λες και θα μπορούσε να μην την αναγνωρίσει) και ανακοίνωσε ότι θ’ ασχοληθεί με την κοινωνία των πολιτών (βρε την κακόμοιρη, τι την περιμένει). Απομένει ο άλλος εταίρος. 

Ο οποίος άλλος εταίρος, μετά την ήττα του πρώτου ημιχρόνου (ενός ματσακιού που γυρίζει κατά το «ρητό» του Γαλιλαίου, Θέ μου σχώρα με), κάλεσε από την εφεδρεία όλες του τις δυνάμεις που ήταν σε ύπνωση, για να τις ρίξει στην μητέρα των μαχών της 7ης Ιουλίου. Έφτιαξε καινούρια ηγετική ομάδα, δείγμα ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και αλλάζει ρότα. Η ομάδα αυτή θα καταστρώσει καινούρια επιτελικά σχέδια στην θέση των παλιών αποτυχημένων και θα δώσει νέα πνοή στα ηθικά καταπονημένα συντάγματα του κόμματος.

Οι νεοδιορισθέντες στρατηγοί και στρατηγίνες, θα  μαζεύονται κάθε πρωί στην Κουμουνδούρου και πίνουν καφεδάκι με τον Αλέξη. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος ανακοίνωσε με διθυράμβους ότι στον πρωινό αυτόν καφέ του Τσίπρα, εκτός από τους Σκουρλέτη, Τσακαλώτο, Τζανακόπουλο, Παπά, Χαρίτση και Αχτσιόγλου, θα παίρνουν μέρος οι Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκος Μπίστης. Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα Συριζαϊκά στρατεύματα, δημιούργησε πανικό στο επιτελείο του Κυριάκου, συγκλόνισε τις διεθνείς αγορές και δημιούργησε σπαστική κολίτιδα στον δράκο των Βρυξελλών που είχε αρχίσει να ξερογλείφεται για ελληνική σάρκα.

Μετά απ’ αυτή την κορυφαία κίνηση στρατηγικής του Αλέξη, το ματσάκι όχι μόνο είναι ανοικτό και γυρίζει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει σε πραγματικό Συριζαϊκό θρίαμβο που η ιστορία θα γράψει με χρυσά γράμματα. Με τον Μπίστη, την Μαριλίζα και τον Ραγκούση να ηγούνται στις πλευρικές μεραρχίες της αντεπίθεσης, το υπερφίαλο στράτευμα του Κυριάκου θα πάθει πανωλεθρία χειρότερη απ’ αυτή που έπαθαν οι Ρωμαίοι από τον Αννίβα στην μάχη των Καννών.

Ως γνωστόν τότε (216 π.Χ.), 50.000 Καρχηδόνιοι του Αννίβα κατάσφαξαν μέχρι τον τελευταίο 86.000 Ρωμαίους του Γάιου Τερέντιου Βάρωνα, περικυκλώνοντας τους στην στενή κοιλάδα των Καννών. Σύμφωνα λοιπόν με την εμπειροπόλεμη τριανδρία Ραγκούση, Μαριλίζας, Μπίστη, οι 9,5 μονάδες διαφοράς των ευρωεκλογών δεν είναι τίποτα άλλο από το τυράκι με το οποίο θα παρασύρουν το (ανέμελο πια) στράτευμα του Κυριάκου στις εθνικές εκλογές, για να το αποδεκατίσουν. Σατανικό. (Θα μου πείτε βέβαια ότι η τριανδρία περιέχει τρεις άνδρες ενώ εδώ έχουμε και γυναίκα, αλλά αφήνω τον φίλο μου τον Μπαλάφα που ασχολείται με την γλώσσα να βρει τον καινούριο όρο με τον οποίον θα περιγράφεται το νικηφόρο αυτό επιτελικό σχήμα.)

Τέλος πάντων, ο Αλέξης πρέπει να βρίσκεται σε πραγματική απόγνωση, για να βάλει στην ηγετική του ομάδα αυτούς τους τρεις. Εκτός αν αυτοτρολάρεται, οπότε πάω πάσο. Μια άλλη εκδοχή αυτής της κίνησης, είναι ότι ο Αλέξης συνεχίζει ακόμα να αντιγράφει μέχρι κεραίας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας, όπως γράφουν οι βιογράφοι του αλλά και όπως ξέρουμε όσοι τον καλύψαμε δημοσιογραφικά για πολλά χρόνια, όταν αντιμετώπιζε το φάσμα της ήττας ή της αποτυχίας, είχε έναν εντελώς δικό του τρόπο αντίδρασης.

Όταν στις εκλογές του 1977 πήρε μόλις 13% και ήταν έτοιμος να φύγει από την χώρα, δεν συγκάλεσε το Εκτελεστικό Γραφείο για να συζητήσει μαζί του τα αίτια της ήττας. Πήγε στο Χάραμα όπου τραγουδούσε ο Βασίλης Τσιτσάνης και τα ‘σπασε. Το 1989 δε, όταν ηττήθηκε και αντιμετώπιζε την απειλή του ειδικού δικαστηρίου, δεν συγκάλεσε την Κεντρική Επιτροπή ή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να δουν τι θα κάνουν. Τον Γιώργη τον Κατσιφάρα κάλεσε στο σπίτι του στην Εκάλη, για να του πει ανέκδοτα και να ξαλαφρώσει. Ενδέχεται ο πρωθυπουργός να κάνει ακριβώς το ίδιο κι έτσι να εξηγούνται όλα…

Του Δημήτρη Καμπουράκη

liberal.gr
loading...