Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: «Κανείς δεν μπορεί να μας δίνει τελεσίγραφα»

Μήνυμα προς την Ουάσινγκτον αποστέλλει, εκ νέου, η Άγκυρα για τους S-400, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να μην υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

«Κανένας» δεν είναι σε θέση να δίνει τελεσίγραφα στην Τουρκία, σε σχέση με την πολιτική της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, με την οποία ενημέρωνε επισήμως την Τουρκία ότι δεν θα της επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει ήδη αγοράσει, εάν προχωρήσει με τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, άλλωστε, ότι η επιστολή δεν πρόκειται να κάνει την Τουρκία να υπαναχωρήσει από την απόφασή της για τους S-400, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές απειλές να αφαιρεθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων στα F-35 εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, δεν ταιριάζουν στο πνεύμα της συμμαχίας.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

loading...