«Σφραγίζεται» η έξοδος της Τουρκίας από το δυτικό «μπλοκ» στις 15 Ιουλίου – Μανιφέστο Ρ.Τ.Ερντογάν

Καταιγισμός δημοσκοπήσεων στην Τουρκία για το μέλλον της χώρας και για το “αποτύπωμα” στην Ιστορία!

“Σφραγίζεται” η έξοδος της Τουρκίας από το δυτικό μπλοκ – ίσως και από το ΝΑΤΟ αργότερα – με την παράδοση των S-400 στην επέτειο της απόπειρας του “δυτικού” πραξικοπήματος το 2016 αναφέρουν σύμβουλοι του Ρ.Τ.Ερντογάν με μπαράζ δημοσιεύσεων σε τουρκικά ΜΜΕ. Oι ίδιοι σημειώνουν πως η Μόσχα έχει συμφωνήσει ήδη για την μέρα ορόσημο.

3 σύμβουλοι, μια εφημερίδα και ένα thinκ tank τονίζουν πως “ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα υλοποιήσει τα σχέδια του γιατί ακόμα και αν ανατρέψει την απόφαση για τους S-400, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στο σημείο που ήταν”!

“Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον. Η παράδοση πρέπει να γίνει στις 15 Ιουλίου (ο γράφων έχει αναφέρει προ μηνων τον συμβολισμό αυτό) στην τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος που υποστηρίχτηκε από δυτικές δυνάμεις” αναφέρει ο ερντογανικός Bercan Tutar στην “Daily Sabah”..

“Ολες αυτές οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία αντανακλούν μια “νευρωτική νοοτροπία” των ΗΠΑ η οποία είναι φανερή μέσω του κινήματος του Φ.Γκιουλέν και διαφόρων επιχειρήσεων επιρροής εντός της χώρας.

“Η Habertürk ανέφερε πως η Μόσχα είναι θετική και θέλει να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των S-400 στις 15 Ιουλίου”!

Οι ΗΠΑ αξίζουν μια απάντηση στην γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ας δούμε το πολιτικό μυθιστόρημα “The Ugly American” του 1958 των Eugene Burdick και William Lederer.

Αυτό μας δείχνει τις ρατσιστικές, ανίκανες και χωρίς όραμα διοικήσεις των ΗΠΑ.

Για να αφήσουμε το αποτύπωμα μας στην Ιστορία, η παράδοση των S-400 πρέπει να γίνει στις 15 Ιουλίου, στην τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οπως ανέφερε και ο Mehmet Acet, δημοσιογράφος της ερντογανικής Yeni Şafak, “ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδια του γιατί πιστεύει πως ακόμα και αν ανατρέψει την απόφαση του, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στο σημείο που ήταν”!

Αυτό το συναίσθημα της δυσπιστίας έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα εμπειριών και γεγονότων.

Οι ανησυχίες της Αγκυρας επικεντρώνονται σε μια φράση “η ακύρωση της αγοράς των S-400 θα βλάψει τα συμφέροντα της χώρας και θα εμποδίσει την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας”

Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος πίσω από την συμπεριφορά Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ο Acet.

Eπιπλέον ένας ακόμη δημοσιογράφος της Yeni Şafak, ο Nedret Erensel, είπε ότι δεν ήταν σίγουρος αν η τουρκική στρατιωτική ηγεσία ήθελε πραγματικά να αποκτήσει τα F-35 σύμφωνα με κάποιες αναφορές της ΤΗΚ!

“Τώρα είναι η στιγμή για την κρίσιμη ερώτηση: Θέλει πραγματικά η Τουρκία αυτά τα μαχητικά; Ή ακολουθεί μια πολιτική ώστε να ξεφορτωθεί την ευθύνη αυτή ρίχνοντας το φταίξιμο στις ΗΠΑ”;

Thnik tank Carnegie Europe: “Η Τουρκία βγαίνει από το Δυτικό μπλοκ”

“Οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας έχουν μεταμορφώσει την χώρα σε τέτοιο βαθμό που έχει αλλάξει πολιτική τροχιά και έχει στραφεί εναντίον της Δύσης”, ανέφερε ο αναλυτής Marc Pierini σε άρθρο του think tank “Carnegie Europe”.

“Η Τουρκία αντιμετωπίζει 3 προκλήσεις, την διαμάχη με τους S-400 και τις ΗΠΑ, την οικονομική κρίση, και τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη κάτι που μας φέρνει στη μνήμη μας τις διαμαρτυρίες στο πάρκο Gezi το 2013

Οι εξελίξεις σε αυτά τα 3 μέτωπα θα διαμορφώσουν την εικόνα που ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα μεταφέρει στην Σύνοδο των G20 στην Osaka στα τέλη Ιουνίου.

Αν εφαρμοστεί η συμφωνία με τους S-400 , τότε αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ιστορία του ΝΑΤΟ από την στιγμή που η Τουρκία μπήκε στην Συμμαχία το 1951.

Ολα δείχνουν πως οι πρόσφατες εξελίξεις θα μας δώσουν την εικόνα μιας Τουρκίας που θα είναι εκτός του Δυτικού μπλοκ!

Το θέμα είναι αν οι Τούρκοι πολίτες θα το δουν αυτό ως μια καλή επιλογή.

Καταιγισμός δημοσκοπήσεων για το μέλλον της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 62,8% των Τούρκων πολιτών υποστηρίζουν την πολιτική Ρ.Τ.Ερντογάν σχετικά με την αγορά των S-400. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Areda.

Μόλις το 15, 3% θέλει την ακύρωση της συμφωνίας για τους S-400.

Ταυτόχρονα σε μια άλλη δημοσκόπηση, το 78,2% των Τούρκων πολιτών βλέπουν ως απειλή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το 87,6% των ερωτηθέντων Τούρκων βλέπει ως “μεγάλη πρόκληση” την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την Κύπρο.

Μανιφέστο 6 σημείων του Ερντογάν

Με μια ανάρτηση-μανιφέστο το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς το σύνολο των εκκρεμοτήτων που αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται η Άγκυρα. O Eρντογάν ιεραρχεί ο ίδιος τις στρατηγικές επιλογές που έχει κάνει.

Οπως θα δείτε Νο 1 προτεραιότητα είναι οι S-400 με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το κείμενο του Ερντογάν συμπεριλαμβάνει έξι σημεία:

1. Οι S-400 έχουν αγοραστεί. Είναι δεδομένο.

2. Για τo πρόγραμμα των F-35 δεν είμαστε μόνον πελάτες αλλά και παραγωγοί.

3. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε εξελίξεις και κανένα βήμα χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

4. Θα σπάσουμε σε κομμάτια τον διάδρομο τρομοκρατίας που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Θα τον κάνουμε θρύψαλα και θα ενεργήσουμε όπως κάναμε στο Αφρίν και στο βόρειο Ιράκ. Θα το ξανακάνουμε και ανατολικά του Ευφράτη.

5. Θα σπάσουμε τις οικονομικές αλυσίδες που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στα πόδια μας.

6. Αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια πολιτικής αστάθειας που παίζονται και δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα.

To κείμενο των έξι σημείων του Ερντογάν:

loading...