Άγκυρα: «Τα κυπριακά κοιτάσματα είναι δικά μας – Όποιος θέλει να κάνει εξόρυξη θα συμφωνήσει μαζί μας»!

Σε μια δήλωση που καταδεικνύει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προκαλέσει μείζονα κρίση με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται προχώρησε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας το οποίο με
απύθμενο θράσος καλεί γενικώς όσους ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις και να καθίσουν για τα συμφέροντά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία “καζάν καζάν”!

Δηλαδή μια συμφωνία στην οποία όλα τα ενεργειακά κοιτάσματα θα μοιραστούν 50-50.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Άγκυρα ήδη θεωρεί τα κοιτάσματα εξ΄ολοκλήρου δικά της και καλεί τις ξένες εταιρείες να πάρουν το μερίδιο εξόρυξης που τους αντιστοιχεί!

Αυτό σημαίνει ότι στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυρίως πλευρά (καθ’ότι η ελληνική Κύπρος δεν διαθέτει την ανάλογη στρατιωτική δυνατότητα) ότι δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και ότι τα πολεμικά της πλοία θα «απελευθερώσουν τους κανόνες εμπλοκής» καθώς θεωρεί η Άγκυρα ότι προστατεύουν την δική της ενεργειακή «περιουσία»!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει και οφείλεται στην έλλειψη αποφασιστικότητας της Αθήνας και στην διστακτικότητά της να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα πλέον θεωρεί πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα απαντήσει και είναι σίγουρη για αυτό.

Έτσι τώρα διαμηνύει σε όλον τον πλανήτη ότι ο στόλος που έχει αποστείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι στόλος κατοχής και πλέον ο ενεργειακός πλούτος θα μοιραστεί από την Τουρκία και όχι από το νόμιμο κάτοχο.

Εν τέλει ρίχνει το «γάντι» στην Αθήνα «εάν θέλετε να φύγουμε ελάτα να μας βγάλετε»

Στο Πεντάγωνο επικρατεί αναταραχή και οι ΕΔ είναι σε ετοιμότητα αλλά όλα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν απάντηση στην Άγκυρα, οι Τούρκοι θέλουν «χειροπιαστές» ενέργειες για να καταλάβουν τα όριά τους.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα συμπεριφέρονται χωρίς όρια.

loading...