Μαρία Σπένδου, Βαρσοβία

1. Πες μας μερικά πράγματα για σένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα: το ονοματεπώνυμο σου, ηλικία, ζώδιο (ημερομηνία γέννησης), το μέρος που μεγάλωσες, που ζεις τώρα και με τι ασχολείσαι επαγγελματικά.

Είμαι η Μαρία η Σπένδου, ή σε πείσμα της γιαγιάς μου Μαλεβή (ορμώμενο από μια Παναγία). Υδροχόος και γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα. Συνδυασμός που στα 27 μου χρόνια, έχω ακούσει πολλές φορές ότι σκοτώνει. Εκ φύσεως πεισματάρα και εκ γενετής ονειροπόλα. Λατρεύω το άρωμα βανίλια και τα τελευταία 3 χρόνια μένω στην παλιά μου γειτονιά στον Πειραιά, οπού σίγουρα αν περάσεις μια μέρα από εκεί θα με μυρίσεις από μακριά. Τον τελευταίο καιρό καταφέρνω και τιθασεύω την μεγάλη φαντασία μου σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την φωτογραφία αναμεσά στην καλλιτεχνική επιμέλεια εκδηλώσεων ως event planner στην εταιρεία Defingou events και στην λήψη φωτογραφιών σε διάφορα projects. Αν δεν με δεις σε κάποια θεατρική σκηνή, σε κάποιο μπαρ γεμάτο από αφίσες στην τζαμαρία του να πίνω τζιν λεμόνι, θα με βρεις σίγουρα δίπλα στην θάλασσα να κάνω θαλάσσια σπορ ή στο κόκκινο φευγATOS μου κολλημένη στην κίνηση.

Portraits of Maria.

2.Ποιο είναι το μέρος που αγαπάς περισσότερο να επισκέπτεσαι και κάθε πότε πηγαίνεις?

Όσο μελό και αν ακουστεί. Η αγκαλιά της μαμάς μου. Δεν πηγαίνω πολύ συχνά τώρα τελευταία και όταν την ζητάω, αυτή αποδομει την κάθε μου αναστολή σχετικά με την φράση « Θέλω την μαμά μου, αλλά πια έχω μεγαλώσει γι αυτά»

3.Περίγραψε τον εαυτό σου με 3 (ή και λιγότερες) λέξεις.

Πιστεύει στα παραμύθια. (Ατόπημα των καιρών)

4. Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε μέρα?

Το πρωινό κατούρημα, η διάθεση για συνδυασμό χρωμάτων και υφασμάτων η περιέργεια για καθετί άγνωστο και η εκπομπή του Τζούμα στον Εν λευκώ 87,7. Εντάξει, δεν θα έλεγα όχι και σε ένα ωραίο πρωινό στο κρεβάτι.

5. Ποια η αγαπημένη σου συνήθεια ?

Να τρίβω την μούρη μου σε φρεσκοπλυμένα σεντόνια και να φοράω πάντα περίεργες κάλτσες.

Portraits of Maria.

6. Σε ενα από τα τελευταία σου ταξίδια επισκέφθηκες την Βαρσοβία, πως ήτανε η εμπειρία σου εκεί? Τι ήτανε αυτό που σ άρεσε περισσότερο?

Το ταξίδι μου στην Βαρσοβία κλείστηκε μέσα σε μια νύκτα, όπου έπινα μπύρες με την φίλη μου την Ζωγραφιά και σκεφτόμασταν την ζωή και το πόσα ταξίδια θέλουμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε. Έτσι μπήκαμε στον πρώτο προορισμό που βρήκαμε και κλείσαμε τα πάντα δίχως δεύτερη σκέψη. Αργότερα προστέθηκε και η φίλη μας η Δήμητρα σε αυτό. Σ’ ένα μήνα λοιπόν βρέθηκα να ταξιδεύω με μια τύπισσα που δεν είχε ξαναταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο και σταυροκοπιότανε χωρίς να έχει και πολλή σημασία και μια τύπισσα που σιχαίνεται τα προγράμματα αλλά ως δια μαγείας τα είχε οργανώσει όλα. Σχετικά με το ταξίδι μας, αν μια λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την Βαρσοβία αυτή είναι η Βότκα και το πολύ κρύο. Πρόκειται για μια όμορφη πόλη, που σου αποπνέει μυστήριο και μελαγχολία. Σαν επισκέπτης δεν μπορείς να παραβλέψεις την ιστορία και το βαρύ φορτίο που τις άφησε κειμήλιο ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Οι Πολωνοί έχουν σημαδευτεί από την ιστορία τους και φροντίζουν να μεταβιβάσουν στους επισκέπτες τους κάθε δυνατό συναίσθημα μέσα από τα μουσεία τους (ξεχωρίσαμε το Rising Museum και το Polin museum).

Πέρα από τα μουσεία όμως, το μυαλό μας πήρε η παλιά πόλη με τα πολύχρωμα κτίρια και την κεντρική πλατεία με τα Βασιλικά κάστρα.. Περπατάγαμε με τις ώρες στα σοκάκια της, ψάχνοντας να βρούμε ένα ζεστό καφέ να ζεσταθούμε. Τελικά το κάναμε με βότκα,η οποία κόστιζε ελάχιστα χρήματα. Έτσι εμείς βρισκόμασταν στο τέλος της μέρας, ντίρλα σε κάποιο μπαρ της Βαρσοβίας, να σκεφτόμαστε τον επόμενο προορισμό μας και να διαγωνιζόμαστε ποια θα αντέξει τα περισσότερα. Άλλα μέρη που αξίζει να αναφέρω είναι το Lazienki park με τις πανέμορφες λίμνες, τα ζώακια του (ταΐζεις παγώνια μέχρι να σκάσουν)το άπλετο πράσινο, το Μουσείο του Κοπέρνικου ( Copernicus science center) όπου δεν βγαίνεις εύκολα από εκεί χωρίς να καταριέσαι τις ώρες που δεν πρόσεχες στην Φυσική και την Ghetto town ιδανική για λάτρεις της street art αισθητικής και του Thug life. Σαν φωτογράφος παρατήρησα μια παρακμιακή urbanila, που με γοήτευσε και με προκαλούσε να παίζω με τις σκιες τις και τους αντιφατικούς χρωματισμούς της πόλης.

Photos © λ3 by Maria Spendou

7.Κάποια ιδιαίτερη συνήθεια των κατοίκων εκεί που παρατήρησες και σ έκανε εντύπωση?

Στην Βαρσοβία οι κάτοικοι ΠΙΝΟΥΝ, Πίνουν πολύ και είναι μονίμως κόκκινοι είτε από το κρύο, είτε από το ποτό. Πολλή κακή ιδέα εκ μέρους μας να τους εμπιστευτούμε ένα βράδυ, όπου καταλήξαμε το επόμενο πρωί να χάσουμε το τρένο για Κρακοβία και ακόμα το κλαίμε. Γενικότερα δεν παρατήρησα πολλές διαφορές πολιτισμικά σε σχέση με μας. Ήταν αρκετά ευχάριστοι σαν οικοδεσπότες και φάνηκαν πρόθυμοι να γνωρίσουμε την χώρα τους και τις συνήθειες τους.

8. Κάποια συνταγή ή τοπικό προϊόν?

Αν πας στην Βαρσοβία δεν θα αμελήσεις να φας στο παραδοσιακό εστιατόριο Zapiecek, όπου σου σερβίρουν κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές. Εμείς τρελαθήκαμε με τα pierogi, όπου είναι μικρά ζυμαράκια που τα γεμίζεις με ότι επιλογή από κρέας, τυρί, λαχανικά θέλεις και το Zurek που εγώ το έλεγα κολυμπήθρα της απόλαυσης. Μετά σίγουρα θα φας gulasz μέχρι να σκάσεις, σούπες και γενικότερα, αν δεις τον κατάλογο δεν θα σταματήσεις να παραγγέλνεις παραδοσιακές συνταγές .

*Συμβουλή: αν σκοπεύεις να περπατήσεις μέσα στο κρύο μετά, μην φας πολύ γιατί δεν σε βλέπω καλά.

9. Καφέ, μπαρ και εστιατόριο που ξεχώρισες?

Εμείς στις περιπτώσεις που αναζητούσαμε θαλπωρή και κάπου να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας, το Nero Green Café με τα τέλεια γλύκα του και την cozy διακόσμηση αποτέλεσε εξαιρετική επιλογή. Ύστερα το Bulke Bibulke όπου μιλάμε για τον παράδεισο και την κόλαση μαζί του, Brunch.( Εδώ να πω συγνώμη στις φίλες μου που γυρνάγαμε μέσα στο κρύο για να το βρούμε 2 ώρες. Με αγαπάτε πολύ τελικά). Εκεί θα φας ομελέτες, σάντουιτς, γλυκά και θα πιείς γευστικότατα smoothies, σε πολύ προσιτές τιμές. Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στο Brooklyn bar, όπου πίναμε cocktails σε υπερβολικά μεγάλα μεγέθη και υπερβολικά χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με απίστευτα burgers.

Τώρα όσον αφορά την νυχτερινή διασκέδαση ένα είναι το όνομα ‘Παλιά πόλη’. Η επιλογή σου είναι ανάμεσα στην ποιοτική διασκέδαση και στο «Κάντε με να ξεχάσω το όνομα μου» nightlife, της μιας πλευράς της. Για την ποιοτική διασκέδαση, ασφαλής επιλογή είναι το Podwale ( όπου κρυφοεπιτρέπεται το κάπνισμα) και το Klark, που φτιάχνει εξαιρετικά κοκτέιλ. Από την άλλη πλευρά της διασκέδασης θα προτείνω να πάρεις την όρεξη σου και να περιπλανηθείς στα μονοπάτια του φθηνού ποτού, της φαντασίας, της περιπέτειας και του έρωτα στα 2339km μακριά από την Αθήνα.

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

10. Μέσα από την αγάπη σου για την φωτογραφία ποια εικόνα σου έχει αποτυπωθεί στο μυαλό?

Το συγκεκριμένο ταξίδι μου, με αντάμειψε με πολλές όμορφες εικόνες. Ξεκινούσα κάθε μέρα με την κάμερα περασμένη στον λαιμό και σκεφτόμουν ‘ Πώς θα βγάλω τα χέρια μου στο κρύο να τραβήξω?’, και κατέληγα με άπειρες εικόνες και παγωμένα χέρια στο τέλος της αλλά δεν με ένοιαζε. Μπορεί να τραβούσα 1.234.678 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο, αλλά θυμάμαι καθετί που υπήρξα εκεί παρατηρητής του. Γιατί πρώτον ήταν το κλικ μου και δεύτερον η διάθεση μου για εμπειρία.

Εξαιτίας αυτής της διάθεσης λοιπόν, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω δύο εικόνες που μου αποτυπώθηκαν στο μυαλό. Την ημέρα που πήγαμε στο Μουσείο της Εξέργεσης, καθόλη την διάρκεια ήμουν με ένα μόνιμο αίσθημα ανατριχίλας γι’ αυτά που έβλεπα και μάθαινα σχετικά με τον πόλεμο. Κάποια στιγμή σε μια αίθουσα του μουσείου και ενώ τριγυρνούσα στα εκθέματα παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας, αισθάνομαι σαν κάποιος να με παρακολουθεί. Κοιτάζω τότε τριγύρω μου και βλέπω ένα σχολικό γκρουπ και παιδιά ντυμένα με γκρι ρούχα και ποδιές. Μου φάνηκαν ιδιαίτερα μέσα στο γκρίζο του μουσείου και έκανα να τα φωτογραφίσω. Όμως η αίσθηση μου δεν υποχωρούσε. Την ώρα λοιπόν που έχω εστιάσει σε ένα θέμα και πατάω το κουμπί για να το αποτυπώσω, στρίβω λίγο την κάμερα μου και βλέπω μια καλόγρια μπροστά από το φως ενός προβολέα να με καρφώνει στα μάτια. Πατάω το κουμπί, κοιτάω την φωτογραφία και όταν σήκωσα το κεφάλι μου δεν ήταν εκεί. Φυσικά και δεν πρωταγωνιστούσα σε ταινία θρίλερ, και ναι η καλόγρια έτρεχε να οργανώσει τα διαόλια που έκαναν σαν τρελά και έφυγε γρήγορα η γυναίκα, και ναι έτυχε να με παρατηρήσει γιατί κρατάω μηχανή, και ναι φόραγα και ένα υπέροχο παλτό που έβγαζε μάτι και ναι μπορεί να ήθελε μια νέα προφίλ για τα social media της, αλλά όλο το σκηνικό με τοποθέτησε αυτόματα πρωταγωνίστρια στο Conjuring.

Η άλλη ήταν η εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα που έπαιζε ακορντεόν, κάτω από τις ακτίνες του ήλιου στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης. Έκανε τόσο κρύο, αλλά η θέρμη από το μάτια του ήταν αρκετή για να με κάνει να τον παρατηρώ για αρκετή ώρα κοκκαλωμένη μπροστά του. Στο τέλος εκείνος μου χάρισε το πιο υπέροχο χαμόγελο, το οποίο αποτύπωσα στην μνήμη μου και όχι στην μηχανή μου. Στην μηχανή μου, αποτύπωσα ευτυχώς την πρώτη μου επαφή, την όχι παρασυρμένη από την μελωδία και την γοητεία του. Αυτή του τουρίστα και όχι αυτού που αφουγκράζεται τον αληθινό παλμό μιας χώρας.


Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

11. Αγαπημένη σου συνήθεια στην Αθήνα?

Το καθρέφτισμα της μέσα από δύο ζευγάρια μάτια πότε γνωστών και πότε αγνώστων υποκειμένων στα απότομα μου, Πάμε τώρα βόλτα? Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω και την περατζάδα δίπλα από την θάλασσα στην διαδρομή Μικρολίμανο- Σταυρό Πειραϊκής σε περίπτωσης καλού ή κακού mood. ( Αν είσαι Πειραιώτης θα καταλάβεις.)

12. Που θα ήθελες να ήσουνα τώρα?

Στην πρώτη μέρα που είπα ποίημα στο σχολείο για ν αλλάξω αυτό το κακό βελουτέ φόρεμα με τον ασορτί φιόγκο στο κεφάλι, που μου είχε βάλει η μαμά μου και μου αφήσαν παιδικό τραύμα. Αλλιώς ανάσκελα με γυμνά πόδια σ ένα λιβάδι με τουλίπες.

13.Ένα ταξίδι που θα ήθελες να κάνεις, επόμενος προορισμός που θα ήθελες να πας?

Εισιτήρια τσεκ. Βαλίτσα τελευταία στιγμή τσεκ, παρέα που τρώει και δεν γκρινιάζει στο « έλα βγάλε με και εδώ, και εδώ δίπλα στον φίκο, και εδώ» τσεκ. Βερολίνο σου ερχόμαστε!

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

Photos © λ3 by Maria Spendou

14. Οι λέξεις με τις οποίες πορεύεσαι στην ζωή:

Αγάπη αγάπη αγάπη & ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ!

15.Τι είδους μουσική ακούς αυτό τον καιρό? Στείλε μας τα 10 αγαπημένα σου τραγούδια και τι τίτλο θα του έβαζες αν ήταν συναίσθημα.

Εσεις το θελησατε τι παιζει σε αυτό το κεφαλι

Die antwoord- Gucci Coochie Πρόκληση

Εσενα δεν σου αξιζε αγαπη- Αι σιχτιρ

Μινορε της Αυγης- χαρα

Creep- radiohead – Λυπη

Στην καρδια- Αδαμαντίδης/ Μέλισσες καψουρα

Leonard coehn- dance me to the end of love προσμονη

Madrugada- sirens θυμος

Λευκη Καταγαίδα- Παυλιδης Αμφιβολία

The BOY- Το φιλί Φοβος

Florence and the machine- Big God προκαταληψη

Τρυπες- Γιορτη λησμονια γιατι το ειχα γραμμενο με μπλανκο στην τσαντα του σχολειου μου

Αυτααααα <3


loading...