Ενα βήμα πριν τον πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ – ΤΑ ΗΑΕ επιβεβαίωσαν χτύπημα σε τάνκερ πετρελαίου – Τους τίναξαν στον αέρα

Τέσσερα τάνκερ έγιναν στόχος «επιχειρήσεων σαμποτάζ» κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα, όπως αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα haaretz.Παρά τις διαψεύσεις νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ επιβεβαίωσε πως ομάδα σαμποτέρ τίναξε στον αέρα 4 εμπορικά πλοία 115 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιράν. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν ως υπεύθυνη την Τεχεράνη πίσω απ’ το «θανατηφόρο» χτύπημα. Το μπάχαλο που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανές καθώς ΗΑΕ, ΗΠΑ, 5ος στόλος διέψευδαν νωρίτερα το χτύπημα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ. Το Στενό αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Το ΥΠΕΞ των ΗΑΕ χαρακτήρισε “επικίνδυνη εξέλιξη” τις επιχειρήσεις σαμποτάζ εναντίον εμπορικών σκαφών και την έκθεση των πληρωμάτων τους σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της Φουτζέιρα, ένα από τα επτά εμιράτα που συνιστούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου τύπου της, είχε αρνηθεί αρχικά τις πληροφορίες για εκρήξεις στο λιμάνι της Φουτζέιρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιρανικής ιστοσελίδας Iranian Press TV, πολλαπλές εκρήξεις, μεγάλης ισχύος, σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, οι εκρήξεις σημειώθηκαν έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε τουλάχιστον επτά πετρελαιοφόρα πλοία.

Την ίδια ώρα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τη στιγμή του ατυχήματος στον ουρανό πετούσαν αμερικανικά και γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η πόλη είναι βασικός διάδρομος πετρελαίου και φυσικού αερίου στη παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Φουτζέιρα είχε δηλώσει ότι αρνείται την έγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ, οι οποίες ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Φουτζέιρα σήμερα το πρωί. «Οι εργασίες στο λιμάνι βαίνουν ως συνήθως», είχε δηλώσει.

Ενας εκπρόσωπος τύπου του πέμπτου στόλου του ναυτικού των ΗΠΑ που ελλιμενίζεται στο Μπαχρέιν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά την αποστολή δυνάμεων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, στη Μέση Ανατολή με σκοπό την αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «ξεκάθαρων ενδείξεων» απειλών από το Ιράν στις αμερικανικές δυνάμεις της περιοχής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σανάχαν είχε διατάξει την ανάπτυξη περισσότερων συστημάτων Patriot στη Μέση Ανατολή λόγω της αύξησης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

«Η κίνηση των Αμερικανών να αναπτύξουν περισσότερους πυραύλους Patriot περιλαμβάνει πωλήσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του συγκεριμένου πυραυλικού συστήματος, τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και στο Μπαχρέιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και στεγάζουν μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις μόλις δυο μίλια από το ιρανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν μια διαμάχη» με το Ιράν, αλλά είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν «αδυσώπητη δύναμη» δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός ναύαρχος Φρανκ ΜακΚένζι.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ δοκιμάστηκαν επίσης τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης των τερματικών σταθμών υπεράσπισης (THAAD), ένα άλλο σύστημα SAM που δίνει προτεραιότητα στην παρακολούθηση των βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν επίσης 250 Πεζοναύτες στην ισραηλινή αεροπορική βάση Nevatim για να τα δοκιμάσουν την ικανότητά τους να «επιταχύνουν γρήγορα δυνάμεις έτοιμες να πολεμήσουν μέσα και απέναντι από την περιοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, Άντριου Ροουλινγκ.

loading...