Το αληθινό χρώμα του καρότου δεν είναι το πορτοκαλί – Ποιος τα άλλαξε και γιατί

Όταν για πρώτη φορά αντίκρισα στη ζωή μου ένα λαχανικό που έμοιαζε με καρότο αλλά δεν ήταν πορτοκαλί (άρα μάλλον δεν ήταν καρότο σκέφτηκα) έθεσα το ερώτημα στον παραγωγό κι εκείνος μου «εκμυστηρεύτηκε» την ιστορία του λαχανικού που κάνει καλό, αλλά έκανε ακόμα μεγαλύτερο καλό όταν ήταν στο φυσικό του χρώμα.

Ποιο είναι όμως το φυσικό του χρώμα;

Τα καρότα ήταν κάποτε μωβ. Βασικά είναι ακόμα, κάποια καρότα, τα οποία θεωρούνται πιο φυσικά από τα γνωστά μας πορτοκαλί.

Η σύγχρονη ποικιλία καλλιεργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από Ολλανδούς παραγωγούς, οι οποίοι πήραν μεταλλαγμένα στελέχη του μωβ καρότου και τα «μεταμόρφωσαν» σταδιακά στην πορτοκαλί εκδοχή τους, όπως δηλαδή τα γνωρίζουμε σήμερα.

Πριν από αυτά, σχεδόν όλα τα καρότα ήταν μωβ, ενώ κατά καιρούς «ξεπηδούσαν» μεταλλαγμένες ποικιλίες κίτρινου ή πιο λευκού χρώματος. Αυτές καλλιεργούνταν σπάνια και «έχαναν» το μωβ τους χρώμα λόγω έλλειψης της χρωστικής ουσίας ανθοκυανίνης.

Ο παραγωγός μάλιστα μου είπε πως η αλήθεια πίσω από την μετάλλαξη του καρότου παραμένει μέχρι κάπως αδιευκρίνιστη, ωστόσο πιστεύεται ότι η μοντέρνα πορτοκαλί ποικιλία των καρότων αναπτύχθηκε με τη διασταύρωση των μεταλλαγμένων κίτρινων και λευκών καρότων με άγριες ποικιλίες, οι οποίες διαφέρουν πολύ από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες.

Ορισμένοι μάλιστα ισχυρίζονται πως ο λόγος για τον οποίο τα καρότα έγιναν τόσο δημοφιλή στις Κάτω Χώρες έχει κάποια σχέση με το έμβλημα του τάγματος House of Orange και τους αγώνες για την ανεξαρτησία της Ολλανδίας.

Ίσως όμως, ο πραγματικός λόγος να είναι πιο απλός και κυρίως… πιο γευστικός.

Τα «καινούρια» πορτοκαλί καρότα που ανέπτυξαν οι Ολλανδοί καλλιεργητές ήταν πιο γλυκά και είχαν περισσότερη και πιο ωραία σάρκα από τους μωβ προγόνους τους κι έτσι αποφάσισαν να τα κρατήσουν έτσι. Πιο γευστικά και πιο εντυπωσιακά.

loading...