Παναγία των Παρισίων: Θα ζητήσουν τη γνώμη των πολιτών για το πώς θέλουν να είναι

Οι Γάλλοι θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία θα γίνει αντικείμενο «μεγάλης συζήτησης και διαβούλευσης»,
ακόμη και αν η τελική επιλογή του σχεδίου ανήκει στο Κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ στο δίκτυο LCI.

Την ώρα που δημοσκόπηση YouGov που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Απριλίου δείχνει ότι περίπου ένας Γάλλος στους δύο, το 54%, επιθυμεί η Παναγία των Παρισίων να ξαναγίνει ακριβώς όπως ήταν, έναντι του 25% που τάσσεται υπέρ μίας αρχιτεκτονικής καινοτομίας, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές – εξ ου και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα οργανώσει το γαλλικό Κράτος- αλλά οι Γάλλοι θα μπορέσουν να πουν την γνώμη τους στο πλαίσιο μίας ευρείας δημόσιας διαβούλευσης.

Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε στα μέσα Απριλίου την Παναγία των Παρισίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του κατεστραμμένου βέλους. Το σχέδιο που θα αποφασίσει το Κράτος, που είναι και ιδιοκτήτης του κτιρίου, θα αποφασίσει εάν το βέλος του αρχιτέκτονα Viollet-le-Duc θα ανακατασκευασθεί ή θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο.

«Θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση του Κράτους, αλλά αυτό θα γίνει με διαβούλευση, τίποτε δεν θα γίνει πίσω από την πλάτη των Γάλλων», διαβεβαίωσε ο Φρανκ Ριστέρ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στην Γαλλία, οι ανακαινίσεις των καθεδρικών ναών έδιναν πάντα την ευκαιρία για «καινοτομίες», όπως για παράδειγμα η χρήση διαφορετικών υλικών, εξ ου και η χρησιμότητα μίας μεγάλης συζήτησης.

«Γενικώς, όταν ανακαινίζονται οι καθεδρικοί ναοί, υπάρχουν καινοτομίες. Γιατί όχι να μην υπάρξει κι εδώ μία αρχιτεκτονική παρέμβαση που να επιτρέπει να λέμε “υπήρξε ένα πριν και ένα μετά” και να μην κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτε; Ομως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη. Ως υπουργός δεν μπορώ να εκφράσω την γνώμη μου προς το παρόν. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να διασφαλίσω την δυνατότητα να διεξαχθεί η συζήτηση και να αποφασίσουμε μετά».

«Οι Γάλλοι θα μπορέσουν να εκφρασθούν και στην συνέχεια θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση που θα ληφθεί για την Νοτρ Νταμ», κατέληξε.

loading...