Τι πιστεύουν οι Έλληνες για μετανάστευση, ταυτότητα και την ιστορία τους

Μία εικόνα με πολλές γκρίζες ζώνες, με καχυποψία αλλά και ενσυναίσθηση, «ζωγραφίζει» μεγάλη έρευνα της οργάνωσης More in Common.

Μεγάλο μέρος των Ελλήνων πιστεύει πως η μετανάστευση είναι βλαπτική για την Ελλάδα και τρέφει ανησυχίες για την επιβίωση της εθνικής του ταυτότητας. Παράλληλα όμως οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για τις κακουχίες που βιώνουν οι πρόσφυγες και δεν σπεύδει να τους επιρρίψει ευθύνες για τα προβλήματα ταλανίζουν την χώρα μας.

Αυτό προκύπτει από την μεγάλη έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης More in Common, η οποία μελετά τα λάθη των προηγμένων δημοκρατικών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, και διαθέτει ομάδες στην Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 51% εκτιμά πως οι εισροές είναι κακές για την χώρα, διότι επιβαρύνει το κράτος πρόνοιας και χρησιμοποιεί πόρους που θα μπορούσαν να δαπανηθούν στους Έλληνες. Το 48% πιστεύει πως η μετανάστευση έχει γενικότερα αρνητική επίδραση στην κοινωνία, έναντι 18% που απαντά ότι η επίδραση είναι θετική.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού πιστεύει ότι η έλευση μεταναστών και προσφύγων ευνοεί την οικονομία μέσω της προσθήκης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό που πιστεύεί πως οι αφίξεις βοηθούν το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, καθώς οι εισφορές όσων βρουν εργασία θα τονώσουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η πλειονότητα των Ελλήνων εμφανίζεται επίσης καχύποπτη όσον αφορά τα κίνητρα των προσφύγων και μεταναστών. Περισσότεροι από τους μισούς, σε ποσοστό 52%, θεωρεί ότι πολλοί ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους και για να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες πρόνοιας.

Φόβοι για εθνική ταυτότητα αλλά και σεβασμός

Αυτές οι τάσεις εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία την ίδια στιγμή που η μεγάλη περηφάνια για την ελληνική ιστορία συνοδεύεται από φόβο για σταδιακή εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με την μελέτη σχεδόν οκτώ στους δέκα δήλωσαν περήφανοι που είναι Έλληνες και εξίσου μεγάλη μερίδα εμφανίζεται περήφανη για την ιστορία της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως περισσότεροι από τους μισούς – ποσοστό 54% – εκτιμούν πως η ελληνική ταυτότητα «εξαφανίζεται στις μέρες μας». Το 56% δήλωσε πως μερικές φορές αισθάνεται ξένο στην ίδια του την χώρα.

Παρά ταύτα, οι Έλληνες εμφανίζουν κατανόηση για τους ανθρώπους που έρχονται στην χώρα. Περισσότεροι από δύο στους τρεις αναγνωρίζει την παράδοση της Ελλάδας για «αλληλεγγύη και συμπόνια». Το 72% δηλώνει πως απαιτείται σεβασμός για το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο των προσφύγων και συμφωνεί ότι πρέπει να διατηρήσουν έθιμα και παραδόσεις τους.

Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα παραδέχεται ότι οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρότερα και με χαμηλότερες αμοιβές από τους Έλληνες, και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) θεωρούν ότι οι μετανάστες προσπαθούν να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία.

Εσωτερικές βολές

Από τα στοιχεία της More in Common προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες τείνουν επί το πλείστον να επικρίνουν τον πολιτικό κόσμο, τα κόμματα και τις δομές της χώρας τους για τα οικονομικά προβλήματα, παρά τα κατηγορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το 79% απάντησε ότι τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για «ανθρώπους σαν κι εμένα». Συνάμα περισσότεροι από δύο στους τρεις εκφράζουν ανησυχίες την αύξηση των διακρίσεων και του ρατσισμού.

Ο παράγοντας ισλάμ

Σημαντικός ρόλο στην αντίληψη των Ελλήνων φαίνεται πως διαδραματίζει η θρησκεία, με ιδιαίτερες επιφυλάξεις να διατυπώνονται σε ό,τι αφορά το ισλάμ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί ενώ οι περισσότερες αφίξεις τα τελευταία χρόνια προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το 60% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η Ελλάδα, «ως χριστιανική χώρα», πρέπει να προστατεύσει την θρησκευτική κληρονομία της από εξωτερικές πεποιθήσεις. Εφάμιλλη πλειοψηφία (57%) σημείωσε ότι το ισλάμ είναι ασύμβατο με την ελληνική κοινωνία.

Οι ανησυχίες αυτές συνυπάρχουν ωστόσο με ευρεία αναγνώριση της ύπαρξης διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων 18 έως 64 ετών.

Πηγή: skai.gr

loading...