Αντισημιτικά πάθη διεγείρει η νέα ταινία του Μελ Γκίμπσον

Η νέα ταινία του Mel Gibson φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να εξαγριώσει! Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης που είναι γνωστός για τη δημιουργία  αντισημιτικών φιλμ στο παρελθόν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με τον προκλητικό τίτλο Rothchild.

Η νεοαναγγελθείσα σατιρική ταινία μυθοπλασίας Rothchild, μια κωμωδία στον κόσμο των υπερ-πλούσιων για έναν ξεχασμένο γιο που προσπαθεί να κληρονομήσει τα χρήματα της οικογένειάς του, ακούγεται ήδη σαν ένα πολύπλοκο κομμάτι διακωμώδησης .

Η πραγματική οικογένεια Rothschild, μια εβραϊκή και ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία, έχει για αιώνες γίνει αντικείμενο αντισημιτικών μύθων και θεωριών συνωμοσίας, μύθοι που περιστρέφονται γύρω από τον εικαζόμενο έλεγχο των παγκόσμιων οικονομικών.

Η ταινία που κυκλοφορεί στο εφετινό Cannes Marché du Film, μια κινηματογραφική αγορά στην οποία πραγματοποιείται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, έχασε ένα γράμμα  από το όνομα της οικογένειας, αλλά ο τίτλος εξακολουθεί να είναι πλούσιος. Το πιο παράξενο είναι ότι ο Mel Gibson είναι συνδεδεμένος με το αστέρι της επιτυχίας.

Η συμμετοχή του Γκίμπσον είναι δύσκολο να ερμηνευτεί ως κάτι άλλο εκτός από ένα άλλο επίπεδο πρόκλησης, μια γελοία προσθήκη σε ένα έργο που ακούγεται ήδη δυνητικά προσβλητικό. Η φήμη του ηθοποιού και του σκηνοθέτη έχει ανακτηθεί στο Χόλιγουντ παρά τα πολυάριθμα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης μιας σύλληψης υπό τη επήρεια αλκοόλ, μιας ρατσιστικής τηλεφωνικής κλήσης σε μια πρώην φίλη στην οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τη χτύπησε και μια ένσταση «χωρίς διαγωνισμό».

Παρ ‘όλα αυτά, ο Γκίμπσον ήταν υποψήφιος το 2017 για Όσκαρ για τη σκηνοθεσία της ταινίας Hacksaw Ridge και προσλήφθηκε πρόσφατα από τη Warner Bros. για να κατευθύνει μια νέα έκδοση του The Wild Bunch. Αλλά η ιστορία των αντισημιτικών παρατηρήσεων του Γκίμπσον τον καθιστά μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη επιλογή για ένα έργο με τον τίτλο Rothchild. (Ένας εκπρόσωπος για τον Gibson δήλωσε ότι η ταινία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικογένεια Rothschild).

Όταν ο Γκίμπσον συνελήφθη  από την αστυνομία για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης το 2006, οι αξιωματικοί κατέγραψαν το περιστατικό λέγοντας πως ο Γκίμπσον  (μεταξύ άλλων) ανέφερε ότι «οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλους τους πολέμους στον κόσμο.» Χρόνια αργότερα, ο βετεράνος πολιτικός συντάκτης Τζέφρι Γκόλντμπεργκ τον ρώτησε γι αυτή τη δήλωση και  ο Γκίμπσον είπε ότι ήταν αποτέλεσμα μέθης. «Ήμουν φορτωμένος και κάποιοι ηλίθιοι… σκατά μπορούν να βγουν από το στόμα σου όταν είσαι φορτωμένος», δήλωσε ο ηθοποιός το 2011, ισχυριζόμενος ότι ήταν επηρεασμένος από τη σύγκρουση του Ισραήλ με τον Λίβανο την εποχή εκείνη. Η ταινία του Γκίμπσον του 2004 Το πάθος του Χριστού είχε επικριθεί γιατί προωθούσε την αντισημιτική αντίληψη ότι οι Εβραίοι κατηγορούνταν για τον θάνατο του Ιησού. Η προσπάθεια του σκηνοθέτη για μια ταινία  για τον Ιούδα τον Μακκαβαίο δεν ευδοκίμησε , αλλά ο σεναριογράφος του ισχυρίστηκε ότι ο Γκίμπσον έτρεφε δημόσια μίσος για τους  Εβραίους και χρησιμοποίησε αρκετά αντισημιτικά επίθετα στη δουλειά τους  (ο Γκίμπσον αρνήθηκε τους ισχυρισμούς).

«Το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και του υπόλοιπου κόσμου είναι συνεχώς αυξανόμενο και είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και συναρπαστικό να βυθίζουμε τα εσωτερικά του εντέρου μαζί με τον ήρωα μας που προσπαθεί να αγωνιστεί στην κορυφή και να διεκδικήσει το κομμάτι του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της HanWay, Gabrielle Stewart, ο οποίος μίλησε στον ρεπόρτερ του Χόλιγουντ για την ταινία. Η υπόθεση της ιστορίας – ένας κακοποιός σκοτώνει τους πλούσιους συγγενείς του για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τον πλούτο τους – θυμίζει κλασικές μαύρες κωμωδίες όπως Kind Hearts και Coronets, αλλά αυτό κάνει την επιλογή του τίτλου για τον Rothchild ακόμη πιο αστεία. Εάν η ταινία προορίζεται πραγματικά ως μια μεγάλη σάτιρα του 1 τοις εκατό, τότε γιατί να πάρει ένα συγκεκριμένο, φορτισμένο όνομα;

Η αγορά των Καννών είναι εκεί όπου οι εταιρείες παραγωγής προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για τα έργα τους συγκεντρώνοντας μαζί αστέρια, σκηνοθέτες και σενάρια και να τα προωθήσουν σε διάφορους διανομείς. Ο Γκίμπσον, όπως και πολλοί άλλοι δημιουργοί  που ήταν τεράστιοι στη δεκαετία του ’80 και του ’90, παραμένει μια μαζική ισοπαλία στο εξωτερικό και βοήθησε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για αμφιλεγόμενα έργα όπως το Dragged Across Concrete, απλώς συμφωνώντας να εμφανιστεί σε αυτά. Πολλές ταινίες που ανακοινώθηκαν στην αγορά δεν το κάνουν ποτέ στην παραγωγή και ο Rothchild ίσως να μην αντιμετωπίσει την αντίδραση που ήδη χτίζει κατά της αρχικής αυτής ανακοίνωσης. Αλλά η ύπαρξη του έργου από μόνη της είναι ένα απόλυτο παράδειγμα για το πόσο η φήμη του Γκίμπσον έχει ανακάμψει στη βιομηχανία – και πώς οι εταιρείες αδιαφορούν για τις προηγούμενες ενέργειές του.

Επιμέλεια: Σπυριδωνία Κρανιώτη

Πηγή: theatlantic.com

loading...