Φράουλες στο σπίτι: Από τα πιο εύκολα φυτά – Δείτε το βίντεο

Είναι από τα αγαπημένα φρούτα! Πώς θα σας φαινόταν να το είχατε στον κήπο σας;

Ζουμερές, κατακόκκινες, νόστιμες και θρεπτικές, οι φράουλες είναι ένα φρούτο τόσο αγαπημένο που αυτή την εποχή βρίσκουμε ευκαιρία να απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους. Έχετε όμως δοκιμάσει να τις καλλιεργήσετε στο δικό σας, σπιτικό μποστάνι;

Η «εξημέρωση» της φράουλας φαίνεται να ξεκίνησε στη Γαλλία του 14ου αιώνα, καθώς οι κηπουροί των βασιλικών κήπων έψαχναν θάμνους αγριοφράουλας για να τη μεταφυτεύσουν. Ωστόσο, οι ποικιλίες που γνωρίζουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνης της εποχής με πιο δημοφιλή τη fragaria ananasa που καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να καρποφορήσει την άνοιξη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις φυτέψετε στις αρχές της άνοιξης αλλά το φυτό θα αποδώσει πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά και μεγαλύτερη την επόμενη. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε λογής γλάστρες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Θυμηθείτε μόνο ότι πρέπει απαραίτητα το φυτό να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο και φυσικά μην παραλείπετε να το ποτίζετε επαρκώς. Τις ποτίζετε επαρκώς φροντίζοντας το χώμα τους να είναι υγρό αλλά μην το παρακάνετε. Σε ημέρες έντονης ηλιοφάνειας αποφεύγετε να βρέχετε τα φυλλαράκια τους, κάτι που αποτελεί κανόνα και για όλα τα φυτά για να μην «καούν». Η ποσότητα των καρπών που αποδίδει κάθε φυτό εξαρτάται από τη σωστή φροντίδα του καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Κατά μέσο όρο το κάθε φυτό καρποφορεί από 150 έως 400γρ. φράουλες. Όσο για το πότε είναι έτοιμες; Όταν χάσουν σταδιακά το ροζ χρώμα τους και γίνουν κόκκινες. Προσέξτε τη σάρκα τους, που πρέπει να είναι σφιχτή αλλά να μην έχουν παρα-ωριμάσει. Μετά τη συγκομιδή, τις διατηρείτε 4 ημέρες -το πολύ- στο ψυγείο αν δεν τις καταναλώσετε άμεσα.

Δείτε στο παρακάτω video τον κο Κώστα Λιονουδάκη, γεωπόνο που εξηγεί αναλυτικά τα πάντα για τη φύτευση της φράουλας.

loading...