ΕΛΛΑΔΑ … ΜΟΝΟ!!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το Ελληνικό Έθνος έχει την ηγεμονία του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες υπήρξαν ανέκαθεν φιλελεύθεροι και ελευθερωτές και ουδέποτε κατακτητές. Η ελληνική φυλή ίσταται
υψηλότερα πάσης άλλης διότι έχει το προνόμιο να είναι μήτηρ της ελευθερίας και παντός πολιτισμού. Αν χάνονταν όλα τα βιβλία της αρχαιότητας θα αρκούσε το έργο του Πλουτάρχου για να τα αναπληρώσει όλα. Γιατί με τους βίους του, δεν μένει άγνωστο κανένα σημείο του βίου των αρχαίων.

Ο γνωστός καθηγητής στο Cornell University U.S.A, CH. SAGAN, γράφει ότι:  «Η θρησκεία, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός κ.λπ. προσπάθησαν να βρουν διέξοδο στα περίπλοκα προβλήματα του ανθρώπου με διάφορες φιλοσοφικές θεωρίες και πρακτικές. Η καλύτερη όμως, πιο σίγουρη και βέβαιη για επιτυχία διέξοδος σε αυτά είναι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, οι αρχές οι νόμοι, η μέθοδος έρευνας, ο ορθολογισμός που τον διέπουν… Να εξιδανικεύσουμε ό,τι καλύτερο έδωσε ο πολιτισμός αυτός, να παραδειγματισθούμε από αυτόν και να τον καταστήσουμε πρότυπο εφαρμογής και θεωρίας στην παγκόσμια κοινότητα»

Οι Έλληνες διαμόρφωσαν μεγάλη τέχνη και αρχιτεκτονική και μια λογοτεχνία ακόμα μεγαλύτερη. Αυτοί θεμελίωσαν την φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη και πολλά άλλα. Αλλά έκαμαν και κάτι πολύ σημαντικότερο. Ήταν ο πρώτος λαός που έθεσε το ερώτημα: «Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ζωής για τον άνθρωπο;» και έδωκε, αν όχι την πιο ικανοποιητική απάντηση από όσες εδόθησαν ποτέ, πάντως όμως μια απάντηση που κανένας άνθρωπος σκεπτόμενος σοβαρά αυτό το πρόβλημα δεν επιτρέπεται να την αγνοεί. Η απόπειρα να δοθεί στην ζωή μια λογική αξία, να μπει αρμονία μέσα στις αντινομίες της, τάξη στο χάος της, σύστημα στον πολύπλοκο πλούτο της, πόσο σπάνια έγινε και πόσο σπάνια επέτυχε!

Ο Περικλής ο Ξανθίππου ο Χολαργεύς,  ο πολιτικός που έκανε την Ελλάδα αθάνατη στον χρόνο, με τη βαθύτερη καλλιέργεια, ο πιο αυθεντικός και ο πιο ευγενής, όπως τον χαρακτήρισε αιώνες αργότερα ο μεγάλος Χέγκελ, στήριξε την οικοδόμηση του μεγαλείου της αθηναϊκής δημοκρατίας πάνω στα πυρηνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, την έμφυτη δύναμη του νου του, τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια, αλλά προπαντός την ανιδιοτέλειά του.

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή ήταν όλος έργο ενός ανθρώπου που αγάπησε τον κόσµο του, την Αθήνα, πιο πολύ από τον εαυτό του και πίστεψε τόσο πολύ στους συμπολίτες του, ώστε να αντλήσει τη σχεδόν αυθάδικη δύναμη για να πειραματιστεί με τους ίδιους τους όρους της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ευρύτατο πείραμά του θα τον δικαίωνε ιστορικά, καθώς το θάρρος της κολοσσιαίας δημιουργίας του θα γεννούσε έναν κόσμο που όμοιό του δεν είχε ξαναδεί η κλασική αρχαιότητα. Και δεν θα ξανάβλεπε ίσως ποτέ η οικουμένη στους αιώνες που θα έρχονταν.

Ο Πλάτων μας δίδαξε, ότι στη ζωή υπάρχει νόημα και ότι το σύμπαν είναι οργανωμένο και έχει σκοπό, και ο σκοπός είναι ηθικώς καλός. Η σκέψη αυτή μας δίνει ελπίδα. Προσωπικά η αρχαία Ελληνική Σκέψη με έχει επηρεάσει πολύ… Οι αρχαίοι Έλληνες μου δίδαξαν να είμαι φίλος της σοφίας. Μου προσέφεραν τη δυνατότητα να αναλύω τις καταστάσεις με σαφήνεια. Να μην στέκομαι στην επιφάνεια. Κυρίως όμως έμαθα να αγαπώ την γνώση. Σ’ αυτή την αγάπη έχω αφιερώσει την ζωή μου.

Ο Φίλιππος μετέτρεψε την Μακεδονία σε ένα από τα πλουσιότερα κράτη της Ελλάδος χάρη στα χρυσορυχεία του Παγγαίου. Έκοψε νομίσματα που απεικόνιζαν την μορφή του ως Ηρακλή. Τα νομίσματα αυτά που έφτασαν ως την Γαλατία και Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπα για την δημιουργία των πρώτων προορωμαϊκών νομισμάτων.

Ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης διδάσκουν ένα συμπαντικό Θεό, όπου κυριαρχεί σαν μια Ανώτερη Διάνοια, που το αποτύπωμα της είναι η δική μας διάνοια. Διακηρύσσουν ότι η ψυχή του ανθρώπου έχει θεία καταγωγή και ότι το πνεύμα δεν υπάγεται στο Ένα, αντίθετα το Ένα υπάγεται στο Πνεύμα. Και ο άνθρωπος μέσα από τη θεοποίηση του, εγώ του, μπορεί να αποκτήσει μέθεξη με το Ένα τον Θεό. Λέει επίσης ο Πλάτων «Ο παλαιός νέος και ο νέος αρχαίος, ο Πατήρ εν τω γόνω (Υιό) και ο γόνος εν τω Πατρί, ο εν διαιρείται εις τρία και τα τρία ενούνται εις εν». Στην τριαδικότητα του Υπέρτατου Όντος αναφέρεται και ο Σόλων. «Εις μεν φησί βιάζηται Ουρανος ος εστί Φως Τριλαμπες, ο δε παθών Θεόν εστί και ου θεότης πόθεν αυτή, άμψω γαρ βροτόσωμος και άμβροντος αυτός ήδη θεός και ανήρ πάντα φέρων εκ θνητής Σταυρόν, ύβριν, ταφήν και τα εξής».

Ο Λεύκιππος και ο μαθητής  του Δημόκριτος θεμελίωσαν την ατομική θεωρία επί των απόψεων της οποίας βασίσθηκε η νεωτέρα ατομική θεωρία και έρευνα όπως αναγνωρίζει ο Γκόμπερζ  στο βιβλίο του «Οι Έλληνες στοχαστές».

loading...