Τα εντυπωσιακά επιθετικά ελικόπτερα του μέλλοντος και αυτά που ήδη επιχειρούν

Νέα σχέδια για κατασκευή επιθετικών ελικοπτέρων έχουν δει το φως της δημοσιότητας προκειμένου να αντικαταστήσουν μελλοντικά αυτά που υπάρχουν σήμερα και υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μεγάλων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ο Αμερικανικός Στρατός αποκάλυψε τον οριστικό κατάλογο υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) με πέντε «μνηστήρες» που θα διαγωνιστούν στην φάση σχεδίασης (design phase) προκειμένου να αναδειχθούν οι δυο καλύτερες προτάσεις, οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν για την κατασκευή πρωτοτύπων πτητικών δοκιμών για την τελική φάση που θα οδηγήσει στον νικητή.

Το πρόγραμμα FARA είναι μέρος της ευρύτερης επιδίωξης του US Army, γνωστής ως «Future Vertical Lift» (FVL), για μια σειρά νέων ελικοπτέρων με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ταχύτητα, τουλάχιστον κατά 50% από τα αεροσκάφη που υπηρετούν σήμερα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το FARA εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και προορίζεται να καλύψει το κενό που έχουν αφήσει τα  OH-58 Kiowa Warrior αλλά κυρίως οι αποτυχημένες προσπάθειες αντικατάστασής τους. Τα άλλα σκέλη του FLV αφορούν ένα επιθετικό ελικόπτερο μεγάλης εμβέλειας και ένα νέο μεταφορικό για να αντικατασταθούν αντίστοιχα τα Apache και τα Blackhawk χωρίς να αποκλείεται η σύμπραξη των απαιτήσεων σε ένα πρόγραμμα και η δημιουργία εκδόσεων για τις διαφορετικές ανάγκες.

Οι υποψηφιότητες του FARA είναι: μια κοινοπραξία των AVX Aircraft Co. και L-3 Communications Integrated Systems, η Bell Helicopter, η Boeing, η Karem Aircraft και η Lockheed Martin μέσω της  Sikorsky.

H πρόταση των AVX Aircraft & L3 η οποία αποκαλύφθηκε δημόσια μόλις πρόσφατα:

loading...