Κύπελλο Ελλάδας: Τελικός ΠΑΟΚ-ΑΕΚ χωρίς κόσμο - Απόλυτη απαξίωση του θεσμού


Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σήκωσε τα χέρια ψηλά στους χούλιγκαν και αποφάσισε «να μην εκδοθούν εισιτήρια για λόγους ασφαλείας»

Σε πλήρη απαξίωση του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδας και σε ταυτόχρονη ομολογία της πολιτείας να ελέγξει τις ομάδες των χούλιγκαν που είτε κάνουν επεισόδια στα γήπεδα είτε δίνουν ραντεβού θανάτου έξω από αυτά, προχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με την απόφασή του ο τελικός του Σαββάτου να διεξαχθεί χωρίς θεατές.

Έτσι το απόγευμα του Σαββάτου οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν στο χωρητικότητας περίπου 70.000 θέσεων ΟΑΚΑ μπροστά σε μόλις 1.500 άτομα.

Η απόφαση Βασιλειάδη, άλλωστε, ελήφθη τη Δευτέρα προκειμένου, όπως σημειώνει το gazzetta.gr, για να υπάρχει ενδεχομένως ένας λίγο πιο μεγάλος αριθμός προσκλήσεων για τις δύο φιναλίστ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού σημειώνεται ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης πήτε την απόφαση κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΔΕΑΒ αλλά και μετά από διαβούλευση με την ΕΛ.ΑΣ. την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα δεδομένα που έλαβε υπόψη του ο Γιώργος Βασιλειάδης για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, ήταν αφενός το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων μετά τα επεισοδιακά γεγονότα στους τελευταίους δύο τελικούς Κυπέλλου που διεξήχθησαν στον Βόλο το 2017 και το ΟΑΚΑ το 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τους υγιείς φιλάθλους. Αφετέρου τα ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και άλλα που απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, γεγονότα τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

»Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, γίνεται λόγος για προγραμματισμό και νέων σκηνικών έντασης τόσο από σκληροπυρηνικούς οπαδούς των δύο φιναλίστ, όσο και από πυρήνες οπαδών τρίτων ομάδων.

»Σε αντίθεση με τις προσπάθειες κάποιων υποβάθμισης του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεθοδική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του με μια σειρά από παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έναρξη εφαρμογής του VAR η οποία θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό Κυπέλλου και από τη νέα σεζόν εισάγεται στο ελληνικό πρωτάθλημα καθώς και η αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε από την ΕΠΟ και ψηφίζεται.

»Ως εκ τούτου, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αποφάσισε ο τελικός Κυπέλλου να διεξαχθεί με την παρουσία μικρού αριθμού θεατών οι οποίοι θα προσέλθουν στο ΟΑΚΑ με προσκλήσεις που θα διανείμουν οι δύο ΠΑΕ και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ».

ΠΑΟΚ: Ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία ανάλογη απόφαση

Πρώτος αντέδρασε στην απόφαση Βασιλειάδη ο ΠΑΟΚ υποστηρίζοντας ότι ήθελε ένα παιχνίδι με την παρουσία των οπαδών και των δύο ομάδων, τη χρήση του VAR και την διεύθυνση ξένου διαιτητή.

Αναλυτικά η θέση του «Δικεφάλου του Βορρά»:

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ όπως δήλωσε ρητά ήθελε να εξαντληθεί η πιθανότητα διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου κανονικά με κόσμο και των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ, με VAR και ξένο διαιτητή.

Η σημερινή απόφαση ελπίζουμε να είναι η τελευταία ανάλογη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε περίπτωση μάλιστα που ήταν προαποφασισμένος ο τρόπος διεξαγωγής, αναρωτιόμαστε γιατί στην πιθανότητα τελικού ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που ήταν έντονη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, εγκαταστάθηκε το VAR μόνο στο ΟΑΚΑ, σε μια παραβίαση της κοινής λογικής, ώστε για μια ακόμη φορά να παίξει ο ΠΑΟΚ έναν τελικό στην φυσική έδρα του αντιπάλου του.

Ας είναι. Ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τους δυο τελευταίους τελικούς, είναι ο πρωταθλητής με 22 πραγματικούς βαθμούς διαφοράς από την αντίπαλό του και θα πάει με πίστη για ένα ακόμη τρόπαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :