Νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Τι περιλαμβάνει η λίστα


Νέους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην σύνοδο του ομίλου των 20 τον Ιούνιο, ένα τετ-α-τετ που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο.


Το γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα κινεζικών εισαγόμενων αγαθών αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει ρούχα, παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και laptop, και στα οποία η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιβάλλει δασμούς 25% στα τέλη Ιουνίου δίνοντας έτσι ένα περιθώριο μήπως προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου. Αν κάνει πράξη την απειλή του ο Τραμπ, τότε θα έχουν επιβληθεί τιμωρητικοί δασμοί σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.

Μολαταύτα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας κι όπως είπε χθες θα φανεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες αν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα αποδώσουν καρπούς.

«Ποτέ δεν ξέρεις, έτσι δεν είναι. Αλλά έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μεγάλη επιτυχία», είπε.

Νωρίτερα χθες ο Τραμπ προειδοποίησε το Πεκίνο να μην «το παρακάνει» στην απάντησή του στις ΗΠΑ, λίγο αφότου η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα με αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων από 1ης Ιουνίου.

Οι αγορές υποχώρησαν σήμερα, αλλά δεν βυθίστηκαν καθώς οι επενδυτές περιμένουν ότι τελικά ΗΠΑ και Κίνα θα κλείσουν μια εμπορική συμφωνία, που θα τερματίσει τον εν εξελίξει πόλεμο.

Ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, που πιέζουν κατά της επιβολής δασμών, επέκριναν τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας από την Ουάσιγκτον και τη συνεχιζόμενη ένταση, ενώ οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι ήδη οι δασμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα βλάψουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Η λίστα

Η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι 140 σελίδων και καλύπτει μία ευρύτατη γκάμη προϊόντων, που έως τώρα έμεναν στο απυρόβλητο. Η ένταξη στη λίστα κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, tablet και άλλων γκάτζετ και εξαρτημάτων- πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται σε κινεζικό έδαφος για λογαριασμό αμερικανικών κολοσσών- είχαν ως αποτέλεσμα η μετοχή της Apple να κάνει βουτιά 5,8% το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα στη λίστα συναντά κανείς προϊόντα κάθε είδους: ενδύματα, υποδήματα, είδη γραφείου, όπως ξύστρες και μολύβια, βιβλία, λευκά είδη, ρολόγια, μοτοσυκλέτες, μηχανές για κούρεμα του γκαζόν, μουσικά όργανα, πυροτεχνήματα και βρεφικές πιπίλες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τρόφιμα, όπως φρέσκο κρέας, κακάο, βρεφικές τροφές. 

Δεν υπάρχουν ωστόσο φαρμακευτικά προϊόντα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων. Εκτός λίστας μένουν και τα ορυκτά σπάνιων γαιών. Τα τελευταία είναι πολύ σημαντικά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και αμυντικού εξοπλισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :