Δίκη Siemens: Ενοχή για 11 πρώην στελέχη – Τι είπε η Εισαγγελέας για Χριστοφοράκο

Μετά από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη για το σκέλος της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων της Siemens», που αφορά την σύμβαση της γερμανικής εταιρίας με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του, οδεύει στην ολοκλήρωσή της με τη σημερινή αγόρευση της
εισαγγελέως έδρας για τους 60 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ και άλλων που ενεπλάκησαν στη διακίνηση παράνομων αμοιβών.

Το ποσό της «μίζας», σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να καταδικαστούν 11 (ανάμεσά τους και γερμανικά στελέχη της μητρικής εταιρίας) από τους 16 κατηγορούμενους για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού, ενώ κατά την επόμενη συνεδρίαση, αναμένεται να συνεχιστεί η πρότασή της για τους υπόλοιπους -περίπου 40- κατηγορούμενους (στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, ιδιώτες και άλλοι που κατηγορούνται ότι διευκόλυναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις παράνομες πληρωμές).

Ενοχή για Χριστοφοράκο

Η εισαγγελέας ειδικότερα πρότεινε την ενοχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην επικεφαλής στη Siemens στη χώρα μας, ο οποίος όμως μόνον τυπικά δικάζεται, επί της ουσίας, από την ελληνική δικαιοσύνη καθώς έχει δικαστεί ήδη στη Γερμανία και ουδέποτε πρόκειται να εκδοθεί.Ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας και για άλλους κατηγορούμενους της υπόθεσης όπως τους Χρήστο Καραβέλα, διαφεύγει τη σύλληψη, Πρόδρομο Μαυρίδη, Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ρολάντ Κοχ και άλλους.

Για τον μεγάλο απόντα της δίκης Μιχάλη Χριστοφοράκο η εισαγγελέας ανέφερε πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές», ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενο του, πρώην στέλεχος της εταιρείας, Πρόδρομο Μαυρίδη «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Για τον Χρήστο Καραβέλα, πρώην διευθύνων σύμβουλο της Siemens Hellas, που φυγοδικεί την τελευταία δεκαετία η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για δωροδοκία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο καταζητούμενος Χρ. Καραβέλας είχε προετοίμαζε επιμελώς την φυγή του για ένα χρόνο, καθώς είχε αδειάσει τραπεζικούς λογαριασμούς και είχε βάλει συνδικαιούχους σε αυτούς, ενώ είχε υπογράψει εξαρχής το έγγραφο προσανατολισμού για την κατανομή των δωροδοκιών στον ΟΤΕ.

Για τον Ηλία Γεωργίου, πρώην γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ηellas, πρότεινε ενοχή για τη δωροδοκια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50, και την αθώωσή του λόγω παραγραφής η πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η εισαγγελέας έκανε αναφορές στις διαδρομές των χρημάτων μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, επισημαίνοντας πως ο Ηλ. Γεωργίου μαζί με τον Χρ. Καραβέλα ήταν τα δύο πρόσωπα από τη Siemens Hellas που δημιούργησαν το κείμενο και τους όρους της συμφωνίας, άλλα και αυτοί που συμφώνησαν για την πληρωμή δωροδοκιών σε ποσοστό 8%. Χαρακτήρισε αναμφισβήτητη τη σύμπραξης του, προσθέτοντας: «Ήταν αυτός που είχε τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις πάντα με την ενημέρωση και την εποπτεία του Μιχ. Χριστοφοράκου».

loading...