Πολλαπλασιαστής ισχύος για την ΠΑ: Κινήσεις για αγορά αμερικανικών MQ-9 Reaper – Νέα δεδομένα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Για αγορά του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροχήματος MQ-9 Reaper φαίνεται να ενδιαφέρονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η προσθήκη στόλου UAV στις τάξεις των ΕΔ, όχι μόνο είναι αναγκαία, αλλά πλέον έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Η χρήση UAV σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αυξήσει δραματικά την στρατηγική ισχύ της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, με μειωμένο κόστος και χωρίς ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Μπορεί το τεχνολογικό «θαύμα» που λέγεται F-35 να είναι το «απόσταγμα» της 5ης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τράβηξε τα βλέμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 19», που ρίχνει αυλαία σήμερα, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια ακόμη προσπάθεια να κοιτάξουν ή καλύτερα να σχεδιάσουν το μέλλον και ν’ ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, από τον Μάρτιο απέστειλαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ερώτημα- LOR (Letter of request) και περιμένουν την απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την απόκτηση των UAV MQ-9 Reaper (Θεριστής).

Η Αθήνα είχε δείξει ενδιαφέρον και για το προγενέστερης γενιάς Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-1 Predator, για το οποίο όμως έλαβε αρνητικές απαντήσεις από την Ουάσινγκτον. Το Μη Επανδρωμένο Predator, θεωρείται για τις Ηνωμένες Πολιτείες- που ομολογουμένως βρίσκονται πολλά έτη μπροστά σ’ αυτό τον τομέα- ιδιαίτερα παρωχημένης τεχνολογίας, γεγονός που το θέτει σε καθεστώς απόσυρσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αμερικανική πλευρά έχει εξηγήσει προς την Ελλάδα πως δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει με το MQ-1 τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Επιπλέον τα συστήματα που διαθέτει το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην πλοήγησή του δεν θεωρούνται πλέον συμβατά με τις αναβαθμίσεις που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, ενώ δεν μπορεί η Αμερική να υποστηρίξει τεχνικά ούτε το όχημα, ούτε τα συστήματα εδάφους.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε ουσιαστικά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία να κοιτάξουν ακόμη πιο ψηλά και να υποβάλλουν ερώτημα για το Μη Επανδρωμένο MQ-9 Reaper, ένα σκάφος που ήδη υπάρχει επί Ελληνικού εδάφους, με Αμερικανικά χρώματα και δρα από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να μάθουν αν καταρχήν η Αμερική έχει πρόθεση ν’ αποδεσμεύσει τα MQ-9 στην χώρα μας, τις δυνατότητες που μπορεί ν’ αναπτύξει το Μη Επανδρωμένο, το κόστος, τι εγκαταστάσεις χρειάζονται κ.ο.κ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κύριος στόχος του εν λόγω συστήματος το οποίο θα δράσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι να παρέχει «Near Real Time» (NRT), πληροφορίες στους Decision Makers, με στόχο την απόκτηση πληρέστερης εικόνας της περιοχής ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα τη λήψη ορθής απόφασης την κατάλληλη στιγμή. Ταυτόχρονα δύναται να είναι οπλισμένο ακόμη και με πυραύλους Hellfire παρόμοιους με εκείνους των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, αλλά και τους ΑΙΜ-9 πυραύλους αέρος- αέρος.

Φιλοξενία και αμερικανικών Global Hawk στη Λάρισα
Την ώρα που η Ελλάδα δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον να προχωρήσει σ’ έναν τομέα που πρωτοπόρησε αλλά τελικά έμεινε στην θέληση, κλιμάκιο Αμερικανών προ ημερών βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με σκοπό να κάνει αυτοψία στους χώρους της πτέρυγας για να διαπιστώσει αν οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και αρκετές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι ικανές να φιλοξενήσουν για περίπου έναν χρόνο- ίσως και κάτι παραπάνω- τα προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Global Hawk.

Ο λόγος αυτής της αυτοψίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι πως η βάση της γειτονικής Ιταλίας στη Σιγκονέλα πρέπει να υποστεί έργα συντήρησης κι άλλες εργασίες στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης. Οι Αμερικανοί πραγματοποιούν διερευνητικές αυτοψίες σε σύμμαχες χώρες, ανάμεσά τους και τη Ελλάδα.

Μάλιστα δεν είναι παράλογο που το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην πόλη του Θεσσαλικού κάμπου από τη στιγμή που εδώ και περίπου δυο χρόνια επιχειρούν απ’ εκεί τα MQ-9 Reaper, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης από την Αφρική.

Πάντως έως στιγμής η αυτοψία έγινε και κανείς δεν ξέρει τι θα εισηγηθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο για τα Global Hawk. Οι Η.Π.Α προχωρούν σε ενίσχυση τόσο του ποσοτικού όσο και του ποιοτικού δυναμικού των UAV τους στη Λάρισα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό επίπεδο.

Η τεράστια προ υπάρχουσα υποδομή της ΠΑ στην 110 ΠΜ αλλά και η επιτυχημένη μέχρι σήμερα επιχειρησιακή δραστηριότητα των Αμερικανικών MQ-9 Reaper, με εφαλτήριο τη Λάρισα αξιολογούνται ιδιαιτέρως θετικά απ’ όλους και προοιωνίζουν εντυπωσιακές εξελίξεις στον εγγύς ορίζοντα τόσο των διμερών όσο και των διασυμμαχικών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας με τους Νατοϊκούς και υπερατλαντικούς της Συμμάχους.

Αν και εφόσον η απάντηση της Αμερικής για τα MQ-9 Reaper είναι θετική, τότε μπορεί να κατανοήσει ο καθένας πως αλλάζουν πολλά στο αεροπορικό σκηνικό.

Αυτά τα UAV αποτελούν το μέλλον σ’ ένα πολυποίκιλο αεροπορικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τα επιτεύγματα της αεροπορικής τεχνολογίας, όπως είναι το αεροσκάφος F-35- που δεν διαθέτει η χώρα μας και δεν προβλέπεται προς το παρόν τουλάχιστον να γίνει κάτι τέτοιο- αλλά και τα αεροσκάφη ενδιάμεσης λύσης ανάμεσα στην 4η και 5η γενιά, F-16 Viper, άρα η Ελλάδα με τις επερχόμενες δικές τις «Οχιές» στέκεται για λίγα χρόνια δίπλα στις εξελίξεις.

Πάντως ανώτατες πηγές εξήγησαν πως για να λειτουργήσει και να αποδώσει το εν λόγω οπλικό σύστημα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η ανάγκη τάχιστης διαμόρφωσης κατάλληλου δόγματος επιχειρήσεων ISR σε διακλαδικό επίπεδο καθόσον το UCAV MQ-9 Reaper αποτελεί μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα τόσο συλλογής πληροφοριών όσο και ενάσκησης επιτήρησης και αναγνώρισης.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για το Ελληνικό διακλαδικό γίγνεσθαι και τόσο ο επιτελικός φορέας διαχείρισης όσο και ο επιχειρησιακός φορέας της εκτέλεσης θα πρέπει να στελεχωθούν από άξιο και κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό για την αποδοτικότερη και πληρέστερη αξιοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

loading...