Moody’s: Γιατί η Ελλάδα και οι τράπεζες θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Πιστωτικά θετικό (Credit positive) χαρακτηρίζει τον αναθεωρημένο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για την Ελλάδα αλλά και για τις τράπεζες ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s.

Όπως τονίζει ο οίκος σε ανάλυση του, ο νέος νόμος ενισχύει την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών της χώρας για να αποκτήσουν προστασία από κατασχέσεις και είναι “credit positive” για την Ελλάδα αλλά και για τις τράπεζες.
Όπως επισημαίνει το ελληνικό δημόσιο θα επωφεληθεί διότι ο νόμος απομακρύνει μια σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ το οποίο είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

“Αναμένουμε ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν το ποσό των 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Μπορεί επίσης να δώσουν το “πράσινο φως” για την Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων της προς το ΔΝΤ, όπως έκαναν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και τα δύο βήματα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών”, ανέφερε η Moody’s.

Ο νέος και πιο αυστηρός νόμος είναι επίσης credit positive για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές της να μειώσουν τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεών τους (NPEs), που αντιστοιχούν στο 45,4% των συνολικών τραπεζικών δανείων (στο 81,8 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018).

Πηγή: enikonomia.gr

loading...