Συντάξεις: Διαγράφουν χιλιάδες ονόματα από τις λίστες των αιτήσεων συνταξιοδότησης

Στη διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων για συνταξιοδότηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας όπως κατήγγειλε πρώτος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης
και επιβεβαίωσε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος.

Η αποκάλυψη της παρέμβασης που έχει γίνει «κεντρικά» όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, έγινε μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι – είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους – αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.

Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν το δεύτερο εξάμηνο το 2018 με τον κ. Νικολόπουλο να αποκαλύπτει ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι φάκελοι έχουν υποστεί τέτοια παρέμβαση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιάννη Βρούτση η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου η σημερινή ηγεσία του υπ. Εργασίας να δείχνει στην Τρόικα ότι υπάρχει μείωση στον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για συνταξιοδότηση.

Το ακόμα πιο εξοργιστικό και ενδεχόμενως ποινικά κολάσιμο είναι ότι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ, «υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδελφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους».

«Η δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι παράνομη και καταχρηστική ενέργεια πρέπει από μόνη της να ευαισθητοποιήσει τη δικαιοσύνη» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι «θα ξανακάνω ερώτηση στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

Πώς αποκαλύφθηκε η παρέμβαση

«Είχαμε καταγγελίες από το τμήμα απονομής συντάξεων ότι το δεύτερο εξάμηνο το 2018 υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδελφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους» εξήγησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ.

Η παρέμβαση, κατά τον ίδιο, έγινε «κεντρικά» από το πληροφοριακό σύστημα. «Υποθέσεις εκκρεμείς που είχαν κάποιο έλλειμμα ως προς τα δικαιολογητικά ή στα στοιχεία έφυγαν από το περιβάλλον των εκκρεμοτήτων και το πήγαν σε ένα αδρανές περιβάλλον σαν να μην φαίνεται και να μην παρουσιάζεται ως εκκρεμότητα. Όταν ο ασφαλισμένος προσκόμιζε το δικαιολογητικό που έλειπε τότε η αίτηση εμφανιζόταν ξανά και πήγαινε στις αιτήσεις που ήταν σε εκρεμμότητα» εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως διευκρίνισε «οι συνάδελφοί μου στο τμήμα των απονομών ουδέποτε έκλεισαν τέτοιους φακέλους γιατί δεν είχαν την αρμοδιοτητα».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι κρατικό μυστικό ο αριθμός των εκκρεμοτήτων. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε. Λέμε πάνω από 90.000, το υπουργείο 45.000. Η πραγματικότητα ότι απτά στοιχεία δεν έχουμε και αυτό είναι πρωτόγνωρο» έκλεισε την παρέμβαση του ο κ. Νικολόπουλος.

Βρούτσης στον ΘΕΜΑ 104,6: Αλλοίωσαν το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

Είχε προηγηθεί η σοβαρή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος είπε ότι για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018 στο υπουργείο Εργασίας έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και «αφαίρεσαν αυθαίρετα αιτήσεις συνταξιοδότησης».

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια, χωρίς προηγούμενο. Ποτέ κανείς στο παρελθόν δεν διανοήθηκε να αλλοιώσει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για αιτήσεις συνταξιοδότησης» είπε ο πρώην υπ. Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «το ηλεκτρονικό αποτύπωμα υπάρχει» εξηγώντας ότι αυτό ισχύει «επειδή χρησιμοποίησαν κωδικούς υπαλλήλων. Κάποιος με εντολή έκανε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

«Θα το βρουν μπροστά τους» είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ ερωτηθείς για τον αριθμό των αιτήσεων που διεγράφησαν απάντησε «δεν γνωρίζω τον αριθμό, εγώ εκτιμώ ότι πρόκειται για χιλιάδες».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «εκτιμώ πως θέλουν να δείξουν μικρό αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην Τρόικα».

«Η δημόσια τοποθέτησή μου ότι είναι παράνομη και καταχρηστική ενέργεια πρέπει από μόνη της να ευαισθητοποιήσει τη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Βρούτσης προαναγγέλλοντας ότι «θα ξανακάνω ερώτηση στη Βουλή που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου».

Τι απαντούν από τον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ περίπου 30.000 αιτήσεις χαρακτηρίστηκαν «μη ανελαστικές» και αφαιρέθηκαν από το γενικό σύνολο των καταμετρημένων εκκρεμών αιτήσεων. Πρόκειται για αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών οφειλετών με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ που χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης (αναμένεται να ενταχθούν στις 120 δόσεις) αλλά και αιτήσεις ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά.

Ο ΕΦΚΑ, δηλαδή, θεώρησε καλό να εξαιρέσει από το γενικό σύνολο αιτήσεις που δεν προχωρούν με ευθύνη των ασφαλισμένων και όχι του φορέα, χωρίς να στοχεύει σε «ωραιοποίηση» της εικόνας των συσσωρευμένων αιτήσεων.

loading...