Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Της Λέττας Καλαμαρά
Από το χειμώνα του 1995 ηLouise Shelleyστο άρθρο της «Transnational organized crime: an imminent threat to the nation-state?» περιέγραφε την αιτία της επερχόμενης δυστυχίας των κρατών και των λαών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας προφανώς. Ένα άρθρο που θα μπορούσε κάλλιστα να περιέγραφε την Ελλάδα τού σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά, όπου ένα πλούσιο Κράτος είναι παραδομένο σε μία διεθνή μαφία, τη «global mafia», που ορίζει τις τύχες μας και κυρίως τη δυστυχία μας, με έναν πλήρη μηχανισμό εξουσίας και υπαλλήλων και πάντα με πατριωτικές φανφάρες σωτηρίας.


Σύμφωνα με το άρθρο, οι διεθνείς εγκληματικές ομάδες έχουν γίνει πλέον μέρος της πολιτικής αντζέντας, αναπτύσσοντας εθνικές βάσεις στα κράτη και συνδεδεόμενες με άτομα της διασποράς διευκολύνουν τις παράνομες ενέργειές τους και την αποφυγή του ελέγχου τους. Με την παγκοσμιοποίηση και την αλματώδη αύξηση στη μετακίνηση των ατόμων, με τη διάλυση των συνόρων από την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ και τους πολέμους στη Μ.Ανατολή, με την κατάργηση των συνόρων στην ΕΕ, την εκρηκτική αλλαγή στις τηλεπικοινωνίες, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, έργων τέχνης και ανθρώπων πήρε τεράστιες διαστάσεις ένα δίκτυο με προεξέχοντες Έλληνες σε εσωτερικό και εξωτερικό διείσδυσε στη διακυβέρνηση των λαών με τα γνωστά αποτελέσματα σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Renee Novakoff δίνειστο άρθρο του«Transnational Organised Crime: An insidious threat to US National Security interests» μίασοκαριστική διάσταση του φαινομένου. Το παγκόσμιο παράνομο εμπόριο υπολογίζεται στα 6 τρις δολάρια και το κέρδος για τους διακινητές ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική στα 6 δις δολλάρια ετησίως. Το 2011 ο Λευκός Οίκος υπολόγισε καταρτώντας την Εθνική Στρατηγική του για να καταπολεμήσει το Διεθνές Οργανωμένο ’Εγκλημα (ΔΟΕ) παγκοσμίως τις δωροδοκίες να ανέρχονται σχεδόν σε 1 τρις δολάρια, το ξέπλυμα χρήματος από 1,3 έως 3,3 τρις δολάρια, τη διακίνηση ναρκωτικών να αποφέρει από 750 δις έως 1 τρις δολλάρια, τη διακίνηση fake προΪόντων σε 500 δις δολάρια, και τη διακίνηση όπλων από 170 έως 320 δις δολάρια. Συνολικά περίπου 6,2 τρις δολάρια ή 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ ανεβάζοντας το ΔΟΕ σε τρίτη δύναμη πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και ΕΕ και μπροστά από την Κίνα.


Αυτό τοτεράστιο δίκτυομε ισχυρή παρουσία φυσικά και στην Ελλάδα με τους αντιπροσώπους του υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδό μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τρομοκρατεί δημοσιογράφους, περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ατομική έκφραση μέσω προβεβλημένων προσώπων που χρησιμοποιεί ως «εκτελεστές». Αναπτύσσει ακόμη και δικά του φιλανθρωπικά ιδρύματα που κυριαρχούν και τρομοκρατεί ανθρώπους που τού στέκονται εμπόδιο. Διεισδύει σε εργατικά συνδικάτα και φυσικά ελέγχει την πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια και την παράνομη «ενοικίαση εργαζομένων» με καθεστώς σοβαρών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Όπως τονίζεται στο άρθρο, οι αντιπρόσωποι και συνεργάτες του αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά στην κατάρτιση της νομοθεσίας και φυσικά ενδιαφέρονται για την προώθηση των συμφερόντων του κυκλώματος ή της «οικογένειας», εις βάρος των πολιτών.


Σε καθεστώς ανομίας και προστασίας από το ίδιο το Κράτος που ελέγχουν δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ «ξέπλυμα» χρήματος με επιχειρήσεις «βιτρίνες», που αλλάζουν συχνά ονόματα ή χρεοκοπούν σκοπίμως, διαφθείρουν κρατικούς αξιωματούχους σε οικονομικές και τελωνειακές θέσεις, και χρησιμοποιούν τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και τα vetrure capitals, υποσκάπτοντας το χρηματο-οικονομικό σύστημα. Τελικά οι μισθοί και οι συντάξεις, οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία τίθενται σε κίνδυνο όταν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές μετοχές καταρρέουν. Αυτά έγραφε το 1995 η Louise Shelley αυτά συνέβησαν στην Ελλάδα και όχι μόνο δέκα χρόνια μετά και μέχρι και σήμερα από την αμέλεια των κυβερνώντων μας , δυστυχώς.


Ασφαλώς η επιλογή ή ανοχή της πάρα-οικονομίας ως κύρια δραστηριότητα έχει καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και κυρίως σε όποιους επιλέγουν να μην παρανομούν. Οι πρακτικές εκβιασμών, τόσο συνήθεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το μονοπώλιο της αγοράς αυξάνει τις τιμές των αγαθών και οδηγεί σε καρτέλ που λυμαίνονται κρατικούς πόρους μέσω διαγωνισμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την άμυνα μέχρι την πληροφορική και την υγεία. Φυσικό επακόλουθο οι πολίτες να πληρώνουμε περισσότερα για φαγητό, κατοικία και ιατρικές υπηρεσίες. Να μην υποτιμήσουμε και την περιβαλλοντική καταστροφή από τις παράνομες δραστηριότητες, όπου προβάλλεται όπου βολεύει για να σταματήσει υγιείς επενδύσεις και αποκρύπτεται εκεί όπου δραστηριοποιείται το διεθνές έγκλημα. Τα μονοπωλιακά καρτέλ έχουν ιεραρχική δομή και προσομοιάζουν με τις πολυεθνικές. Στην Κολομβία του παρελθόντος δισεκατομμύρια κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών επέστρεφαν στη χώρα μέσα από την αγοραπωλησία κατοικιών. Επίσης το ξέπλυμα χρημάτων σττην Καραϊβική, τα γνωστά νησιά offshore τύπου Κέιμαν καταλήγουν σε διεθνή τραπεζικά κέντρα σε Λονδίνο, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ κ.λπ.


Συμπερασματικά η λύση στο πρόβλημα για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαών απαιτεί μία αποτελεσματική καμπάνια καταπολέμησης του ΔΟΕ. Κανένα Κράτος δεν μπορεί μόνο του να καταπολεμήσει αυτό το διεθνές δίκτυο με τους τοπικούς αντιπροσώπους του που διεισδύουν και καταλαμβάνουν το κράτος, ακόμα και την πολιτική εξουσία και απαιτείται συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από τις σχετικές συμφωνίες των αρχών. Καθώς αυτό το δίκτυο παραλύει ή ελέγχει τις δομές εξουσίες απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή του μέσα από επίμονες προσπάθειες αλλιώς η δράση του απειλεί την πολιτική σταθερότητα και την μακροημέρευση των Κυβερνήσεων εν’όψει και των εκλογών που έρχονται.


Τα παραδείγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη πλείστα. Το χειρότερο όλων ίσως είναι ο εκμαυλισμός των ανθρώπων, τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων, πολιτικής εξουσίας, μέσω μαζικής ενημέρωσης και τελικά Κράτους και Έθνους, που εθίζονται στην εμπορική και κοινωνική επιβίωσή τους μέσα από παράνομες ενέργειες εις βάρος του ευνομούμενου κράτους και πολιτείας, τα οποία στο τέλος αποσυντίθενται αθόρυβα εκ των έσω…

Καλή ανάγνωση στους ενδιαφερομένους. Αξίζει, όπως και οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα.
loading...