Η δυσωδία στις Δημοτικές Εκλογές
Η ευθύνη αποκάθαρσης της ατμόσφαιρας ανήκει στους δημότες

Ο υπογράφων, με καθαρή συνείδηση, συναγείρει τους Δημότες για αποκάθαρσηΓράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Η γενική αντίληψη των πολιτών για την πολιτική και τους πολιτικούς είναι ότι είναι βρώμικη και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο οι άξιοι και ικανοί πολίτες, δεν ασχολούνται με την πολιτική. Η γενίκευση ασφαλώς είναι άδικη, διότι υπάρχουν τίμιοι και ικανοί πολιτικοί, μόνο που δεν αποτελούν την πλειοψηφία. Σε Τοπικό Επίπεδο, επιβάλλεται να είσαι προσεκτικότερος και ειλικρινής στην τοπική κοινωνία, διότι βλέπεις τον πολίτη κατά πρόσωπο και η ειλικρίνεια και η αιτιολογία γίνεται ολοφάνερη. Άλλωστε τα τοπικά και προσωπικά θέματα σε έναν Δήμο, εν πολλοίς είναι θέμα καλής θελήσεως και ικανότητος για την αντιμετώπισή τους, με απλό και αποδοτικό τρόπο.

Για τον ίδιο αυτό λόγο, ο τοπικός Άρχων δεν είναι εύκολο να κρύβεται πίσω από προσχήματα και δικαιολογίες όταν εκτρέπεται σε άνομες ενέργειες ή αποφάσεις. Έχει όμως υποχρέωση να διοικεί τον Δήμο με σύνεση και δικαιοσύνη και να μην εκμεταλλεύεται τη θέση του και τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο νόμος, διότι αν ολισθήσει σε άνομες ενέργειες και αποφάσεις για προσωπικό όφελος, είναι ανάξιος να διοικεί το δήμο και οι δημότες έχουν τιμωρητική υποχρέωση. Το περίεργο είναι ότι ο κόσμος πιστεύει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, είναι βρώμικοι, αλλά τελικά τους ψηφίζει. Η ανεξήγητη αυτή αντίφαση, όσο επικρατεί, δεν υπάρχει ελπίδα να βελτιωθούν οι συνθήκες και να επιλυθούν τα προβλήματα του Δήμου.

Η μόνη ανεκτή εξήγηση, είναι να τα θεωρούν όλα αυτά ως δεδομένα και που τα κάνουν όλοι, οπότε αρνούνται να αντιδράσουν αφού δεν βλέπουμε κάτι καλύτερο και συμβιβάζονται με την παθογένεια αυτή ασκήσεως της πολιτικής. Μια άλλη εξήγηση είναι να έχουμε όλοι περιπέσει σε «Μιθριδατισμό», που είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της κατάπτωσης της πολιτικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Και τούτο διότι δεχόμενη ως δεδομένη μια τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει ελπίδα διόρθωσης και αποκατάστασης της νόμιμης και δίκαιης διοίκησης του Δήμου.

Στην έννοια του μιθριδατισμού υπάγεται και η αδιαφορία γενικότερα των δημοτών, πιστεύοντας ότι είναι ανώφελο μιας και δεν θα διορθωθεί τίποτε και έτσι οι Άρχοντές μας λειτουργούν όπως οι ίδιοι επιλέγουν, χωρίς αιδώ και χωρίς φόβο να εκτεθούν. Θα μου πείτε και πολύ σωστά, ότι δεν θα έπρεπε να λειτουργεί αποτρεπτικά ο φόβος, αλλά η συνείδηση και η αρετή την οποία οφείλει να έχει εξ αντικειμένου ο Άρχοντας. Όμως «Ο κακός χαρακτήρας αν πάρει μεγάλη εξουσία στα χέρια του, απεργάζεται μεγάλες συμφορές», έγραψε ο αρχαίος θυμόσοφος Αισχίνης.

Ο κάθε πολίτης επομένως, έχει καθήκον να ενδιαφέρεται για τα κοινά έτσι ώστε είτε, αν αισθάνεται δυνατός και κατάλληλος, να ασχοληθεί, είτε σε κάθε περίπτωση να μη δέχεται τίποτε ως δεδομένο αν αυτό είναι σε βάρος της πόλης και του πολίτη. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει υποχρέωση να εξετάζει προσεκτικά και σε βάθος το ποιόν και την ιστορία του κάθε υποψηφίου άρχοντα, για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον δήμο του. Όταν ρωτήθηκε ο Σωκράτης ποια πόλη διοικείται κακώς, απάντησε: «Εκείνη στην οποία οι άρχοντες εγκαθίστανται από φατρίες». Στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήση του Ευριπίδη στον Θησέα ότι: «Ένας άνδρας που έχει άξιο χέρι για να δράσει, δεν υπομένει, αλλά συνηθίζει, απ’ όσους έχουν χτήματα, ν’ αρπάξει».

Ο λόγος που ο υπογράφων αναφέρει όλα τα πιο πάνω, είναι διότι, κατόπιν προτροπής συνδημοτών μας, οι οποίοι γνωρίζουν την ιστορία μου, την επιτυχή επαγγελματική μου διαδρομή και την ανιδιοτελή, επιτυχημένη και ανιδιοτελή δωδεκαετή μου θητεία στον δήμο, και με δεδομένο ότι διαχρονικά ο δήμος έχει άλυτα προβλήματα, πείσθηκα να διεκδικήσω την Δημαρχία, με την πεποίθηση, ότι μπορώ μαζί με ένα δημοτικό συμβούλιο από άφθαρτα πρόσωπα, από νέους επιστήμονες και μεγαλύτερους με συσσωρευμένη εμπειρία και γνώσεις, να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών μας και να καταστήσουμε τον δήμο μας πρότυπο και ζηλευτό. Η ηλικία μου είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα αποδοτικής διοίκησης.

Στην εκκίνηση της προσπάθειας, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, μέχρι ενθουσιασμό και έτσι αρχίσαμε να καταστρώνουμε τα σχέδια επιτεύξεως του υψηλού αυτού μας στόχου. Προϊόντος του χρόνου, η προεκλογική ατμόσφαιρα άρχισε να χαλάει και ελαφρά στην αρχή και εντεινόμενη στη συνέχεια, ανεφύη μια δυσοσμία η οποία τροχοπεδούσε κάθε υγειά και ρηξικέλευθη προσπάθεια. Τα γνωστά παντός είδους και μορφής συμφέροντα, αντιλαμβανόμενα ότι έρχεται το τέλος της κυριαρχίας τους, σε συνδυασμό με την αγωνία των προεξαρχόντων «εκτελεστών» και συνεργατών τους, επιδόθηκαν σε έναν υπόγειο πόλεμο να απαξιώσουν την υψιπετή αυτή ιδέα μας. Το σχόλιο των φίλων κι συνεργατών ήταν, «μα δεν γνωρίζεις την βρωμιά που ενυπάρχει και αναδύεται»;

Ασφαλώς την γνωρίζω με τη σύγχρονη λέξη που χρησιμοποιούμε, τα «λαμόγια». Τα λαμόγια λοιπόν είναι ο αντίπαλός μας και αυτά πρέπει να υπερνικήσουμε, Γνωρίζω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αν δεν το πετύχουμε τότε να μην αναμένουμε καμία βελτίωση και θα έχουμε μία από τα ίδια. Ήδη, από ό,τι ακούγεται, υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν λεπτομέρειες και γεγονότα συγκλονιστικά, τα οποία αν βγούν στον αέρα, θα δημιουργήσουν θύελλα και μεγάλη αναταραχή των εμπλεκομένων προσώπων. Η απλή αναλογική του νόμου, άνοιξε την όρεξη σε ένα μωσαϊκό πολλών υποψηφίων, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρονται για το καλό του Δήμου. Όπως είναι επίσης βέβαιο ότι κανείς δεν είναι εύκολο να αντισταθεί στα διαμορφωμένα συμφέροντα από μόνος του. Χρειάζεται επομένως μια ευρεία συνένωση των υγιώς σκεπτομένων δυνάμεων, αν θέλουμε να νικήσουμε, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, για να αποδείξουν εμπράκτως την ανιδιοτέλεια και το ενδιαφέρον τους για τον Δήμο.

Ο υπογράφων λοιπόν, ως ο παλαιότερος, με αποδειγμένη εμπειρία, γνώσεις, διαγωγή και αποτελεσματικότητα, προσφέρομαι να ηγηθώ μιας τέτοιας ειλικρινούς και έντιμης προσπάθειας, με σκεπτικό και δημόσια δέσμευση, ότι η φιλοδοξία μου είναι η λειτουργία του Δήμου να μπεί σε ράγιες ήθους, σταθερής εντιμότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, και να αποχωρήσω ήσυχα και ήρεμα ότι έπραξα το καθήκον μου πριν ακόμη ολοκληρωθεί η θητεία μου και να παραδώσω τα κλειδιά στον ικανότερο για να συνεχίσει στα σωστά και αποδοτικά πλέον πλαίσια του Δήμου. Είναι ο μόνος τρόπος, να αποδειχθεί κατ’ αρχή το ουσιαστικό ενδιαφέρον των σημερινών υποψηφίων, να αποκατασταθεί η ευταξία, η αποδοτικότητα και, γιατί όχι, το μεγαλείο του ξεχωριστού Δήμου μας, και να απαλλαγούμε από τα παράσιτα και τη διαφθορά.

Στο μεταξύ απευθύνω γενικό συναγερμό στους δημότες ολόκληρου του Δήμου, σε μια πάνδημη εξέγερση εναντίον όλων αυτών των «λαμόγιων» και την κάθε είδους και μορφής διαφθορά, να πλαισιώσουν και να στηρίξουν τον συνδυασμό μας και την εν γένει προσπάθειά μας, όχι απαραιτήτως ως υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αν θέλουμε ο δήμος να αναδειχθεί όπως το θέλουμε όλοι και τον ονειρευόμαστε, με τη συνεργασία και στήριξη όλων των δημοτών μας, οι οποίοι θα σέβονται και θα αγαπούν τον Δήμο, όπως και ο Δήμος θα σέβεται και θα αγαπά τους δημότες, με τους οποίους θα συνδιαλέγεται φιλικά και στην ουσία, θα συνδιοικούν, αφού η γνώμη των δημοτών θα μετράει και θα εντάσσεται στο πρόγραμμα του Δήμου, για να πετύχουμε την «Νέα Λαμπρή Εποχή» για τον Δήμο μας. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ!!!

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail:nanagnostatos@gmail.comthiakos.blogspot.com.

3 σχόλια :