Τσακαλώτος: Οταν κάποιος παίρνει δάνειο για να αγοράσει ή να φτιάξει σπίτι, παίρνει και το ρίσκο να το χάσει.

Κυνικός εμφανίστηκε στην  Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οπως παραδέχθηκε, όταν κάποιος παίρνει δάνειο για να αγοράσει ή να φτιάξει σπίτι, παίρνει και το ρίσκο να το χάσει.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη Βουλή διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση σχετικά με τη ρύθμιση που διαδέχεται το νόμο Κατσέλη.

«Η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις» δήλωσε, συνεχίζοντας μάλιστα το επιχείρημά του με την ομολογία ότι προ κρίσης γίνονταν πλειστηριασμοί, χωρίς να υπάρχει κανένα κίνημα υποστήριξης των ανθρώπων που έχαναν τα σπίτια τους εξαιτίας χρεών. Μια δήλωση που μπορεί να θεωρηθεί ακραία καπιταλιστική, παρόλο που πολλοί αναφέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως «μαρξιστή».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πείσει ότι με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και με την ρύθμιση που «πέτυχε» έρχεται να σώσει ότι μπορεί και θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι στην «μεταμνημονιακή εποχή» διαπραγματεύεται με έξι θεσμούς και όχι με τέσσερις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ ανακοίνωσε την τρίτη υποχώρηση για τα επιχειρηματικά δάνεια. Χαρακτηριστικά είπε τα εξής «ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς, στην πραγματικότητα δεσμευόμαστε με έξι, γιατί οι δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Δηλαδή, η Κομισιόν έχει ένα καπέλο που έρχεται εδώ και διαπραγματεύεται με εμάς για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και έχει και ένα άλλο καπέλο, που είναι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπου η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δύο καπέλα. Έχει το καπέλο που έρχεται σαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέρος των τεσσάρων θεσμών που διαπραγματεύεται με μας και έχει το καπέλο του επόπτη του SSM, που πρέπει να παρακολουθήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -όχι μόνο για την Ελλάδα-, γιατί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μια χώρα, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει και τη σταθερότητα στην άλλη χώρα»!
Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει ακόμα μια φορά, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ζήτησε τον περιορισμό του εύρους προστασίας των επιχειρηματικών δανείων, το οποίο και «έπεσε» στις 100.000 ευρώ.

loading...