Σύνταγμα: Αποσυνδέεται η ανάδειξη Προέδρου από εκλογές – «Οχι» όμως στην εκλογή του από το λαό

Δεν πέρασε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 30 που προέβλεπε την απευθείας εκλογή απο το λαό – Ελαβε 148 θετικές ψήφους – Τουλάχιστον τρεις «διαρροές» από την
κυβερνητική πλειοψηφία – Αντίθετα, ψηφίσθηκε με 221 η πρόταση αποσύνδεσης της  εκλογής Προέδρου από την  διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών – Πόσες ψήφους συγκέντρωσαν οι άλλες προτάσεις
Την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας – κουρελού έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά   και 3 παρών.

Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπερ, 46 κατά και 3 παρών.

Πέραν αυτού, ως πολιτική ήττα για την κυβερνηση καταγράφεται και η οριακή ψήφιση της δευτερης εμβληματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Η προταση έλαβε μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει οτι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτες, καθώς αρκετοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.

Σε καθε περίπτωση, ακομα και αν η προταση καταφέρει να λάβει 151 και στην δευτερη ψηφοφορια, ειναι σχεδόν σίγουρο πως θα ακυρωθεί στην επόμενη Βουλή, είτε εκλεγεί η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτο γιατι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, ενώ, αν υποθέσουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεκλεγεί, τότε στην επόμενη θα χρειαστεί 180, για να την αναθεωρήσει.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32 καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

loading...