Κλίμα ηττοπάθειας στον ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύουν στην «Δεξιά Παρένθεση»

Η τραγελαφική εικόνα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση δείχνει καθαρή ηττοπάθεια κι ενδεχομένως να φέρνει ακόμα πιο κοντά τις εκλογές.


Η προσπάθεια να ναρκοθετηθεί ο δρόμος της επόμενης κυβέρνησης απλά στρώνει το χαλί για πολιτική ανωμαλία αφού γνωρίζει ότι μπορεί –αν η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία- να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες με απλή αναλογική στις αρχές του 2020 και με στόχο την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κυριολεκτικά από το παράθυρο.

Μην ξεχνάμε ότι το Μαξίμου επιμένει στο αντιδεξιό – προοδευτικό μέτωπο κάνοντας ανοίγματα στο κέντρο με σκοπό μετεκλογικά να διαμορφώσει την ατζέντα που θέλει. Δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική θα σήμαιναν κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και αναγκαστικές συμμαχίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του Μαξίμου, η δημιουργία συνθηκών για μια «δεξιά παρένθεση» και για επάνοδο στην εξουσία μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης με καρδιά τον ΣΥΡΙΖΑ κι επικεφαλής φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Τώρα πόσο αυτό το σχέδιο συμβαδίζει με την σημερινή κυβέρνηση – κουρελού η οποία στηρίζεται σε δεξιά, ψεκασμένα απολειφάδια του Πάνου Καμμένου, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το άρθρο 32 για το οποίο έγινε πολύς ντόρος χθες είναι μετά το 31 και η κυβέρνηση «καίγεται» σ’ αυτό το παιχνίδι με τις κάρτες. Η αποκάλυψη της στρατηγικής της για επαναφορά του σκηνικού του 2014, όπως η κυβέρνηση έπεσε με αφορμή την εκλογή Προέδρου, δεν είναι και τόσο αποκάλυψη. Είναι το τελευταίο χαρτί που έχουν για να μη φύγουν ποτέ από κοντά από την εξουσία.

Λογικό και θεμιτό θα έλεγε κανείς. Το ζήτημα είναι πόσο ανάγκη έχει η χώρα μια παρατεταμένη πολιτική ανωμαλία και πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία, που κάνει δειλά βήματα επανόδου στην κανονικότητα. Πόσο τελικά μπορούν να κυριαρχούν οι σκοπιμότητες έναντι της ανάγκης που έχει η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Θέλουν να δεσμεύσουν την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων
Σήμερα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιχείρησε πολιτική νομιμοποίηση στην θεσμική αυθαιρεσία που θέλει την προτείνουσα Βουλή να δεσμεύει την αναθεωρητική και ως προς το περιεχόμενο των υπό τροποποίηση διατάξεων του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να προσδώσει κοινοβουλευτικό μανδύα στην κομματική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ και την σχετική μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που επιθυμεί η επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα στην αυστηρή γραμμή που θα καθορίσει η παρούσα έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία δια εγέρσεως.

Η σχετική πρόταση δε, πέρασε με την σχετική πλειοψηφία καθώς ο κ. Σταύρος Κοντονής διαφωνεί με την δεσμευτικότητα που επιχειρεί να εισάγει το κόμμα του, ωστόσο, από την ψηφοφορία δήλωσαν ότι απέχουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Στην πράξη η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια όχι μόνο ο αριθμός του άρθρου του Συντάγματος που επιθυμούν να αναθεωρηθεί αλλά και το περιεχόμενο που θέλουν να δώσει η επόμενη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίζουν τόσο για το άρθρο όσο και για το περιεχόμενό του.

https://www.lykavitos.gr/

loading...