Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ στο κάλεσμα Τσίπρα: Η συζήτηση είναι ναρκοθετημένη

Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ στο κάλεσμα Τσίπρα: «Μπορεί να διαφωνούμε με την ηγεσία μας αλλά εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ και όχι ΚΚΕ εσωτερικού».

Με αυτόν τον τρόπο απάντησαν στελέχη στα οποία απευθύνθηκαν οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» για να συμπορευτούν μαζί τους στην κοινή πορεία που επιδιώκουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της «νέας κεντροαριστεράς».

Μία μέρα αργότερα, ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας επανέλαβε την πρόσκλησή του με πιο επίσημο τρόπο προς το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι αλλά και σε όποιον άλλον αισθάνεται ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο για να πάνε όλοι μαζί κόντρα στην ακροδεξιά της Ευρώπης, η οποία όπως είπε έχει απολήξεις στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στην ουσία ο κ. Τσίπρας καλεί Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και ανένταχτους από την κεντροαριστερά να συμπορευτούν μαζί του έτσι ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις του κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει. Μάλιστα, η πρόσκληση του πρωθυπουργού έχει θεσμικό χαρακτήρα αφού όπως είπε αποτελεί απόφαση της Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα εισηγηθεί προς την Κεντρική επιτροπή που τα μέλη της συνεδριάζουν την Κυριακή.

Άμεση είναι η απάντηση του ΚΙΝΑΛ. Ο εκπρόσωπος τύπου κ. Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο CNN Greece σημείωσε ότι «η πρόσκληση του κ. Τσίπρα έχει ήδη απαντηθεί από την κυρία Γεννηματά. Η όποια συζήτηση είναι ναρκοθετημένη, ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές» είπε ο συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι στην Χαριλάου Τρικούπη δεν αλλάζουν γραμμή πλεύσης. Ειδικά μάλιστα τώρα ποου δέχθηκαν και τα πρώτα πυρά από τη Νέα Δημοκρατία μέσα από την παρέμβαση του κ. Νίκου Δένδια ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή.

Προβληματισμός σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα
Παράλληλα, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα που θα το ονομάζει «ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές δυνάμεις» έτσι ώστε να καταστεί κεντρικός πολιτικός πόλος κόντρα στην κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών, φαίνεται ότι προσκρούει στους αριστερούς του κόμματός του οι οποίοι αν και δεν είναι αντίθετοι στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στα πρόσωπα που επιλέγει να φέρει κοντά του ο κ. πρωθυπουργός. Αντιδράσεις έχουν σημειωθεί σε ότι αφορά τις τελευταίες υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και από άλλους συνομιλητές του κ. Τσίπρα εκτός των αριστερών του κόμματός του στον οποίο ανέφεραν ότι δεν θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη που θα επιθυμούσε.

Στο ΚΙΝΑΛ αισθάνονται ανακουφισμένοι διότι η επιχείρηση αποψίλωσης του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όπως λένε αποδώσει καρπούς. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι φαίνεται καθαρά ότι ο πρωθυπουργός όπως υποστηρίζουν θέλει να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά όλους όσοι έρχονται κοντά του προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επόμενη ημέρα αλλά τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την προσπάθειά του δεν είναι ως φαίνεται τα κατάλληλα , αυτά δηλαδή που «πουλάνε» στην κοινωνία.

Θέλουν «άρωμα» ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε προετοιμασία για την Κεντρική Επιτροπή καθώς μια σειρά στελεχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ψηφοδέλτια τα οποία όπως λένε θα πρέπει να έχουν «εντονότερο άρωμα ΣΥΡΙΖΑ παρά ΠΑΣΟΚ». Ορισμένα από αυτά τα στελέχη σημειώνουν ως προς την επιχειρούμενη διεύρυνση ότι άλλο είναι η συμπόρευση, άλλο η συνεργασία και άλλο η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με το χώρο της κεντροαριστεράς. Θα πρέπει στην πρώτη γραμμή να βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλαν πλάτη τα δύσκολα χρόνια. Αυτό λίγο ως πολύ είναι και το μήνυμα των όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο γραφείο του στο Υπουργείο Οικονομικών έχοντας ως συνομιλητές του υπουργούς, στελέχη και βουλευτές της κίνησης των 53 από την οποία διαψεύδει ότι βρέθηκε ο υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι το ίδιο βράδυ βρισκόταν μέχρι αργά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως και να έχει πάντως το θέμα, το βέβαιον είναι ότι η επιλογή του κ. Τσίπρα θα προσκρούσει στην αγωνία εκείνων των στελεχών που θεωρούν ότι κινδυνεύουν να παραγκωνιστούν στην περίπτωση που κυριαρχήσουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς καθώς είναι όπως πιστεύουν πιθανόν να «ΠΑΣΟΚοποιηθεί» ο χώρος.

Ο χρόνος των εκλογών είναι ένα ακόμη θέμα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλα να τοποθετούνται υπέρ του Μαΐου και άλλα υπέρ του Οκτωβρίου. Ο κ. Τσίπρας βγαίνοντας από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έθεσε την ημερομηνία για τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου προσδιορίζοντας για την ίδια ημέρα τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι εκείνη την Κυριακή θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο γύρω των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών και αν τελικά αποφασίσει, την ίδια μέρα να προστεθούν και οι εθνικές εκλογές κάτι για το οποίο ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για να είναι όλα στην εντέλειά τους.

loading...