Απίστευτο κάζο για Τουρκία – Ουάσιγκτον σε Άγκυρα: «Αν χτυπήσετε τους Κούρδους θα αντιδράσουμε!» – «Βυθίστηκε» η λίρα

Απίστευτο τουρκικό κάζο. Η Άγκυρα περίμενε από τις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις και τελικά έλαβε ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και τα επόμενα 24ωρα, καθώς
ο Ν. Τραμπ είναι απρόβλεπτος, όμως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος άλλαξε άποψη μετά από πιέσεις του Μ. Νετανιάχου.

Η Ουάσιγκτον πριν λίγο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, πως αν χτυπήσετε τους Κούρδους θα αντιδράσουμε. Θα λέγαμε πως είναι η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, στην πόρτα που έριξε σήμερα ο Ερντογάν στον Μπόλτον.

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, διαμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση των Κούρδων συμμάχων τους στη Συρία από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον, ενοχλημένος για τις δηλώσεις του τελευταίου για τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας. «Δεν είναι ανάγκη» να συναντήσει τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον Μπόλτον που σε δηλώσεις του είχε ουσιαστικά ζητήσει κάθε δράση της Τουρκίας στην περιοχή να είναι πλήρως συντονισμένη και συμφωνημένη με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στον Σύμβουλο Ασφαλείας, λέγοντας ότι έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα σχόλιά του που έκανε από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως περιμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που δόθηκαν σε πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, οι οποίες υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, αλλά θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα,

«Αυτό που περιμένουμε είναι να ανακτηθούν όλα τα όπλα που δόθηκαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΛΙΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ πτώση σημειώθηκε για την λίρα σήμερα, καθώς το χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας βυθίστηκε μετά το νέο επεισόδιο Ουάσιγκτον-Άγκυρας, θα δούμε ενδεχομένως τις εικόνες του καλοκαιριού, όπου το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε στο σημείο μηδέν; Ίσως ναι!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ Α/ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΑΚΑΡ ΜΕ DUNFORD

Mετά το σημερινό επεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας, υπήρχε συνάντηση του Ακάρ αρχικά και του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ με τον τον Joseph Dunford. Εκεί οι Τούρκοι προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Αμερικανό να αλλάξει άποψη, αλλά μάταια, καθώς δεν βγήκε λευκός καπνός!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΜΠΕΟ

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τις απειλές στην περιοχή που εγείρουν το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρισκόταν στην Ιορδανία, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε οχτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός ΗΠΑ η απόφαση, ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινκγτον δεν παραιτείται από τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το Ιράν. Οι Αμερικανικοί πολιτικοί «διπλασιάζουν όχι μόνο τις διπλωματικές και αλλά και τις εμπορικές τους προσπάθειες να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ιράν», τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια συμφωνία για τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

loading...