Λαϊκισμός = Φρένο για την Ανάπτυξη

Γιάννης Πετρίδης

Πρίν μερικές ημέρες είδαμε αντιπροσωπεία του ΣΕΒ να συναντάται μαζί με διάφορους παράγοντες από την Β. Ελλάδα σε συναντήσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή, στη διάρκεια
συνάντησης επιχειρήσεων με αντιπροσώπους του Συνδέσμου ακούσαμε τον Ε. Μυτιληναίο ουσιαστικά να δίνει το στίγμα των καιρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Μυτιληναίος, ένας από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που εν μέσω παρατεταμένης κρίσης αλλά και παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής αστάθειας εν γένει, αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο λαμπρά case studies επιτυχίας στην Ελλάδα της απόγνωσης, αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα του λαϊκισμού και του απομονωτισμού που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς διεθνώς.

Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε στην προεκλογική περίοδο που ήδη φαίνεται να έχει ξεκινήσει, να υπαγορεύει τις εξελίξεις στην οικονομία με «θύμα» την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Σημαντικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό, τα λιγνιτικά εργοστάσια και οι Σκουριές έχουν παγώσει, προκειμένου η Κυβέρνηση -μη σεβόμενη τις συμβατικές της υποχρεώσεις- να δείξει το λεγόμενο «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» – που ουσιαστικά εδώ και χρόνια έχει πάει περίπατο, δίνοντας χώρο σε χιλιάδες προσλήψεις εις βάρος των κρατικών αποθεματικών.

Ουσιαστικά, η πεμπτουσία των δηλώσεων που ακούσαμε από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, συνοψίζεται στο ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η εθνική σύμπνοια, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μην πάμε «δέκα βήματα πίσω» και να έρθει η πλέον απαραίτητη για τη χώρα ανάπτυξη. Είναι το χέρι όλων των επιχειρηματικών παραγόντων να αντισταθούμε σε αυτή την καταστροφική πορεία. Είναι στο χέρι και του κάθε πολίτη να συνειδητοποιήσει ότι ε εσωστρέφεια και οι μικροπολιτικές βλέψεις μπορεί να έχουν μόνο αρνητικό αντίκτυπο.

Το μοναδικό «αντίδοτο» σε αυτή τη συνολική ασθένεια – το λαϊκισμό – είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσα από επιχειρηματική εξωστρέφεια, έξυπνες επενδύσεις και συνέργειες με αμοιβαία οφέλη. Με μια τέτοια λογική, και ανοικτά μυαλά, είναι δυνατόν να βγούμε από το μικροκοσμικό «καβούκι» μας και να ακολουθήσουμε τους πρωτοπόρους που ήδη λειτουργούν χρόνια με αυτό τον τρόπο.

loading...