Μετά την Άνγκελα, η… «μίνι Μέρκελ»

Ποια είναι η 56χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ που εξελέξη στην ηγεσία του CDU – Η στάση που θα
κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα – Βαθιά καθολική δηλώνει κατά του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά και λάτρης της Hard Rock μουσικής και της λογοτεχνίας
Στη «μίνι Μέρκελ», την 56χρονη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πέρασε τελικά το δαχτυλίδι της διαδοχής στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Η κοντοκουρεμένη, διοπτροφόρος Καρενμπάουερ διαδέχεται στο ανώτατο αξίωμα του CDU την Ανγκελα Μέρκελ. Εντονα συγκινημένη και εν μέρει έκπληκτη από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας κατά το 31ο συνέδριο του κόμματος που συγκλήθηκε την Παρασκευή στο Αμβούργο, η νέα αρχηγός της κυβερνώσας παράταξης ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω θερμών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων. Η Καρενμπάουερ κέρδισε το χρίσμα από τους συναδέλφους της με βραχεία κεφαλή, καθώς συγκέντρωσε 517 ψήφους (ποσοστό 51,7%), έναντι 482 του αντιπάλου της, Φρίντριχ Μερτς. Η σκηνή που εκτυλίχθηκε με τις δύο ισχυρές κυρίες, την απερχόμενη και την ανερχόμενη, ήταν ιστορικής σημασίας για τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και την γερμανική πολιτική γενικότερα. Η αρχή του τέλους για την εποχή της Μέρκελ μόνο σαν συνηθισμένο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Για την ιστορία, πάντως, η έως πρότινος γενική γραμματέας του CDU πανηγύρισε τη νίκη της ακούγοντας το 51,7% στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Στον πρώτο ούτε η Καρενμπάουερ ούτε ο Μερτς είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν το όριο του 50% των ψήφων.

Σε ό,τι την αφορά, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον της με μισο-κρυφό όνειρο την καγκελαρία. Εχει κάθε δικαίωμα να φαντασιώνεται τον εαυτό της ως διάδοχο της Μέρκελ σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή όχι μόνο στο CDU, αλλά και στην κορυφή του γερμανικού κράτους. Εχοντας λειτουργήσει επί χρόνια σαν πολιτικός μέντοράς της, η εκλογή της Καρενμπάουερ δικαιώνει την Ανγκελα Μέρκελ και απαλύνει κάπως το προδιαγεγραμμένο τέλος της σταδιοδρομίας της ως καγκελαρίου. Με το πολιτικό της τέκνο στην ηγεσία του CDU η Μέρκελ παίρνει μια βαθιά ανάσα, με την προοπτική ότι θα ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία της θητεία της στην Καγκελαρία της Γερμανίας εν ειρήνη.
Παρόλ’ αυτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, δεν μπορεί να αποκλειστεί το εξής σενάριο: η Μέρκελ να αποσυρθεί λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της, το 2021, προκειμένου να δώσει για δεύτερη φορά το «δακτυλίδι» στην εκλεκτή της, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Μπορεί η Μέρκελ να παραμείνει στην εξουσία για άλλα τρία χρόνια;» διερωτάται ο Σεμπαστιάν Μεγιάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών μελετών Ζακ Ντελόρ. Επισημαίνοντας περαιτέρω ότι «η Ανγκελα είναι πολιτικά λαβωμένη, έχει αποδείξει όμως στο παρελθόν ότι είναι ικανή να εξουδετερώσει τους αντιπάλους της. Σε κάθε περίπτωση, η εποχή της φτάνει στο τέλος της. Κανένας στην Ευρώπη δεν θα έχει λόγο να την υπακούει πια. Βγήκε μόνη της εκτός παιχνιδιού».

Καμία ανησυχία για την Ελλάδα

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, ή εν συντομία «ΑΚΚ» γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1962 και μεγάλωσε μέσα στην ασφάλεια και τη θαλπωρή μιας συντηρητικής καθολικής οικογένειας. Εχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και νομικά. Είναι παντρεμένη και ο συζύγός της είναι μηχανικός εξορύξεων -αν και επιφορτίστηκε με την ανατροφή των τριών παιδιών τους με την Ανεγκρέτ, ενόσω εκείνη ήταν αφοσιωμένη στην πολιτική της καριέρα. Από το 2000 ως το 2004 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του κρατιδίου Ζάαρλαντ και από το 2011 πρωθυπουργός.

Ως προς τις αντιλήψεις της και με δεδομένη την ευλάβεια στην καθολική πίστη, η Καρενμπάουερ απορρίπτει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και δηλώνει ανοιχτά ότι δεν ασπάζεται το φεμινιστικό κίνημα. Εχει ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου νεαρών μεταναστών οι οποίοι ζητούν άσυλο και ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών. Ως γενική τάση, παγίως εφαρμόζει μια σοβαρή, πραγματιστική και μετριοπαθή προσέγγιση στα προβλήματα που καλείται να επιλύσει. Παραδόξως, ίσως, στις μουσικές της προτιμήσεις η Καρενμπάουερ ξεχωρίζει σαν πλέον αγαπημένη το χαρντ ροκ των θρυλικών AC/DC και εξομολογείται ότι στον όποιον ελεύθερο χρόνο της βυθίζεται μετά μανίας στην ανάγνωση λογοτεχνικών έργων.

Υπό την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ η πορεία των Χριστιανοδημοκρατών δεν προβλέπεται να διαταραχθεί ή, έστω, να τροποποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον κυβερνητικό συνασπισμό του CDU με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η νέα επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών διαφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μετακινηθεί προς τα δεξιά προκειμένου να αντιμετωπίσει την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Και ειδικά, για την Ελλάδα θεωρείται ότι η Καρενμπάουερ, η οποία ανήκει στην φιλελεύθερη πτέρυγα του CDU, θα εμμείνει στην πολιτική της Μέρκελ. Εξάλλου η Καρενμπάουερ ήταν αυτή που επικράτησε του εκπροσώπου της σκληρής γραμμής, δηλαδή του Φρίντριχ Μερτς, ανθρώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

loading...