Ανοιχτή επιστολή προς Τσίπρα από τους αρχαιολόγους του έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων

Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Είμαστε μια ομάδα συμβασιούχων αρχαιολόγων που από το 2012 έως και το 2018 εργαστήκαμε, έχοντας προσληφθεί με αντικειμενικά κριτήρια ΑΣΕΠ,
στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού» και συγκεκριμένα στο Υποέργο 1 «Συντονισμός εργασιών ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης ακατάγραφων κινητών μνημείων».

Σκοπός του έργου είναι η πρωτογενής καταγραφή ακατάγραφων κινητών μνημείων, η φωτογράφιση, επιστημονική τεκμηρίωση και ανάρτησή τους σε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί γύρω στα 250.000 ακατάγραφα κινητά μνημεία, ενώ ο αριθμός που υπολείπεται είναι τεράστιος, όπως επιβεβαιώθηκε από τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων σε πρόσφατο ερώτημα του Υπουργείου.
Σας απευθύνουμε τη συγκεκριμένη επιστολή προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τον ουσιαστικό τερματισμό του συγκεκριμένου προγράμματος ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, μετά την απόλυσή μας στις 30 Νοεμβρίου, προσδοκώντας ν’ αποκατασταθεί με δική σας παρέμβαση η σε βάρος μας αδικία. Στο πρόγραμμα αυτό υπήρξε εμπλοκή αναδόχου, ο οποίος φάνηκε ασυνεπής στην παράδοση του Υποέργου 3 που ανέλαβε με αντικείμενο «Ανάπτυξη Εφαρμογών» της Πράξης «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ανάδοχος να κηρυχθεί έκπτωτος στις 30-11-2018 και παράλληλα να εκδοθεί τροποποιητική πράξη διετούς παράτασης του έργου χωρίς όμως εργαζομένους!!!
Η παραπάνω εξέλιξη συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος μας, καθώς εμείς προσληφθήκαμε ως υπάλληλοι όχι του αναδόχου αλλά της αυτεπιστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, απασχολούμενοι μάλιστα σε διαφορετικό Υποέργο (1) καθώς και με διαφορετικό φυσικό αντικείμενο !!! Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφήνει το έργο μας ανολοκλήρωτο, λειτουργεί τιμωρητικά σε βάρος μας αποδίδοντάς μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν, εξωθώντας μας στην ανεργία παραμονές Χριστουγέννων!!! Πραγματοποιήσαμε πληθώρα συναντήσεων τους τελευταίους δύο μήνες με την ηγεσία του υπουργείου χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς αυτή εμφανίζεται σταθερά αδιάλλακτη και ανυποχώρητη. Έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δημοσιεύθηκαν άρθρα σε εφημερίδες, υπήρξαν ψηφίσματα συμπαράστασης των συλλόγων των μονίμων και των εκτάκτων αρχαιολόγων (ΣΕΑ και ΣΕΚΑ), ενημερώσαμε θεσμικούς φορείς και κυβερνητικά στελέχη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πάτρα. Όλοι οι φορείς και τα στελέχη της κυβέρνησής σας επέδειξαν αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη για τη συνέχιση του προγράμματος και της εργασίας μας, πλην της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο, επιπλέον, μας απαγόρευσε την πρόσβαση στη βάση δεδομένων των ψηφιακών μας εγγραφών αίροντας τους κωδικούς πρόσβασής μας, ρίχνοντάς κατ’ ουσίαν τόσο σε μας προσωπικά όσο και στο όλο πρόγραμμα μαύρο ανάλογο της ΕΡΤ!
Κύριε πρωθυπουργέ σε μια μεταμνημονιακή περίοδο που εξαγγέλλονται προσλήψεις και μείωση του ποσοστού των ανέργων συμπολιτών μας, οδηγούνται στην ανεργία σαράντα επτά (47) αρχαιολόγοι, προσληφθέντες με αξιοκρατικές διαδικασίες ΑΣΕΠ, το 25% των έκτακτων αρχαιολόγων που επί του παρόντος απασχολούνται με αυτεπιστασία στο ΥΠΠΟΑ, όλοι τους εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών, επιστημονικές δημοσιεύσεις, αδιάλειπτες παρουσίες σε συνέδρια, σεμινάρια κατάρτισης κ.ο.κ—. Απολύονται μολονότι εργάζονται σε Υποέργο διαφορετικό από αυτό για το οποίο ένας ανάδοχος κηρύσσεται έκπτωτος, αφήνοντας ημιτελές ένα Έργο πρωτοποριακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Απολύονται μολονότι η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αυτή καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ!!!
Κύριε πρωθυπουργέ δεν είμαστε επαίτες. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να προασπίσουμε την εργασία τόσων ετών, αισθανόμενοι παράλληλα αγανάκτηση, οργή και πίκρα για τον εμπαιγμό μας. Δεν επιζητούμε τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην εργασία και τίποτα λιγότερο από την διαφύλαξη και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, που χρόνια ολόκληρα κρύβεται σε σκοτεινές αποθήκες και σκονισμένα κιβώτια. Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίησή σας και ευχόμαστε αυτό το έργο να μπορέσει να συνεχίσει, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και να μη χαθεί.
Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και καλές γιορτές τουλάχιστον για εσάς, γιατί για εμάς σίγουρα δεν θα είναι.

Με εκτίμηση,
Οι μέχρι 30-11-2018 συμβασιούχοι αρχαιολόγοι του Έργου ψηφιοποίησης:
Αμοιρίδου Κωνσταντίνα – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας
Αναγνωστοπούλου Αικατερίνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης
Αντωνίου Δήμητρα- ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας (ΒΜΦ Υπάτης)
Ασημακοπούλου Αγγελική – ΕΦΑ Λάρισας
Ασλανίδου Μαρία –  ΕΦΑ Μεσσηνίας
Βαγενά Αντιγόνη – ΕΦΑ Ιωαννίνων
Βασιλειάδου Σοφία – Ομάδα Κεντρικού Συντονισμού ΔΔΕΑΜ
Βασιλικούδης Νικόλαος – ΕΦΑ Σερρών
Βλαϊδη Ρίτα – ΕΦΑ Μαγνησίας
Βουζάρα Γαρυφαλλιά – ΕΦΑ Εύβοιας
Βρατσάλη Πορτοκαλένια – ΕΦΑ Δωδεκανήσου
Δάρρα Πετρούλα – ΕΦΑ Κορινθίας
Δημοπούλου Σωτηρία – ΕΦΑ Φωκίδας
Εκατοδράμης Γεώργιος – ΕΦΑ Καβάλας
Κανελλοπούλου Αικατερίνη – ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας
Καραγιαννιώτη Μαρία – ΕΦΑ Ζακύνθου
Κατσαβέλη Όλγα – ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης
Κοσμάς Πέτρος – ΕΦΑ Κυκλάδων
Κουρεμπάνας Θεόδωρος – Νομισματικό Μουσείο
Κουτσουδάκη Αναστασία – Εφορεία Αρχαιοτήτων Εναλίων
Κραβαρίτη Αθηνά – ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας
Κρίγκα Δήμητρα – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Λεβεντέλη Παρασκευή – ΕΦΑ Γρεβενών
Λύρα Κωνσταντίνα – ΕΦΑ Ιωαννίνων
Μαυροματάκη Κυριακή – ΕΦΑ Δωδεκανήσου
Μεϊμάρη Αφροδίτη – ΕΦΑ Ηλείας
Μητσοπούλου Ελένη – ΕΦΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Μίχου Λένα – ΕΦΑ Ιωαννίνων
Μονιάκη Αικατερίνη – ΕΦΑ Λασιθίου
Μπελέκου Χρύσα – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Μπούρα Βασιλική – ΕΦΑ Χίου
Νικολαΐδη Νίκη – Λιτώ – ΕΦΑ Καρδίτσας
Νικολακάκη – Κέντρου Μαργαρίτα – ΕΦΑ Αργολίδος
Πανάγου Μαρία – ΕΦΑ Λάρισας
Παπαγγελοπουλου Λαμπρινή – ΕΦΑ Αχαΐας
Παπαστράτου Λαμπρινή – ΕΦΑ Πρέβεζας
 Περράκη Θεοδώρα – ΕΦΑ Χανίων
Πούλου Αθηνά – Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Σαββίδου Χρύσα – Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Σκάγκος Νεκτάριος – ΕΦΑ Λακωνίας
Σπανοδήμος Χρήστος – ΕΦΑ Θεσπρωτίας
Σπηλιωτακοπούλου Ιωάννα – Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας
Τζανετάτου Ευφροσύνη – ΕΦΑ Κεφαλληνίας και Ιθάκης
Τουλουμτζίδου Ανναρέτα – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τσάμη Χριστίνα – ΕΦΑ Καστοριάς
Τσιμπίδα Ελένη – ΕΦΑ Τρικάλων
Χαμχαλέ Δέσποινα – ΕΦΑ Λέσβου

loading...