Στουρνάρας: Είναι πολλοί οι 200.000 οι δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη

Τα ποσά των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ – Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε να προχωρήσει ταχύτερα η εκκαθάριση των δανείων

Την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτερα η εκκαθάριση των δανείων που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, άνω των 200.000 δανειοληπτών ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια ποσού άνω των 13 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο εν λόγω καθεστώς. Με στοιχεία τέλους α’ εξαμήνου 2018, στο σύνολο των χαρτοφυλακίων, το 14,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο το ποσοστό υπαγωγής σε νομική προστασία φτάνει το 31,5%. Δηλαδή, προσεγγιστικά 3 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι «υπόθεση» του νόμου Κατσέλη.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως ανέφερε, αναδεικνύεται ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας η ενίσχυση και επίσπευση της εκκαθάρισης των υποθέσεων που τελούν υπό καθεστώς νομικής προστασίας με βάση τον ν. 3869/2010 ή, όπως πλέον έχει καθιερωθεί, τον «νόμο Κατσέλη».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση του χρόνου εφαρμογής της νομοθεσίας και η ικανότητα και αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος έχει ενισχυθεί με τον διορισμό νεοπροσληφθέντων δικαστών στα Δικαστήρια Πρωτοδικείου, προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να προωθηθούν οι ημερομηνίες ακρόασης. Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε, ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων είναι αξιοσημείωτα μεγάλος και οι χρονικές υστερήσεις εκδίκασης των υποθέσεων ακόμη ιδιαίτερα σημαντικές.

Συνεπώς, όπως τόνισε, η γρήγορη εκδίκαση και εκκαθάριση του εν λόγω αποθέματος θα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα, η αργή εκδίκαση των υποθέσεων αυτών δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, των οποίων την ταυτότητα αδυνατούν να εξακριβώσουν οι τράπεζες.

loading...