Ζουράρις: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία, αλλά δεν θα ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση

Αποστάσεις από τη θέση του Πάνου Καμμένου ότι είναι άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, παίρνει ο Κώστας Ζουράρις. Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ούτε και θα ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις εκτιμήσεις του Πάνου Καμμένου είναι οι απόψεις του Κώστα Ζουράρι για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

«Όχι βέβαια», ήταν η απάντησή του, στην ερώτηση του Sputnik αν εκτιμά πως το εκλογικό αποτέλεσμα και η αποχή, ακυρώνουν την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, ο κ. Ζουράρις διευκρίνισε, ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για ένα προσύμφωνο που θα γίνει διεθνής συμφωνία όταν τα Σκόπια εφαρμόσουν τις προβλέψεις του και το επικυρώσει η Ελλάδα.

Σχετικά με τις αιτίες της μεγάλης αποχής στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι ένα 20% οφείλεται στο ότι 400.000 Σκοπιανών ψηφοφόρων έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω φτώχειας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό της αποχής, δείχνει πραγματικά ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού της πΓΔΜ δε συμφωνεί.

«Ένα μεγάλο τμήμα του λαού των Σκοπίων δε συμφωνεί με την Συμφωνία αυτή μεταξύ Ζάεφ και κυβερνήσεως ελληνικής, διότι έχουν γαλουχηθεί εδώ και 27 χρόνια με το ιδεολόγημα περί Μακεδονίας, Μακεδονομάχων, Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ. Δείχνει ότι τους ενοχλεί η αλλαγή του ακεραίου ονόματος “Μακεδονία” όπως ήταν με την ενδιάμεση συμφωνία του πΓΔΜ, που είχε το “Μακεδονία” εις ακέραιον, ενώ τώρα θα λέγονται βόρεια Μακεδονία εάν επικυρωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις.

«Δεν μιλώ εξ ονόματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι ΑΝΕΛ μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ο κ. Ζουράρις ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς δεν είναι μέλος του κόμματος, αλλά γραμματέας του συνεργαζόμενου κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα.

«Η συμφωνία που έγινε πριν από πέντε χρόνια, είναι ότι διατηρούμε πάντοτέ την αυτονομία μας και οι μεν και οι δε, και οι ΑΝΕΛ και εγώ στα σχέδια νόμου. Βεβαίως συνεννοούμαστε και συγκλίνουμε στα περισσότερα. Παραδείγματος χάριν στο θέμα αυτό, συμφωνούμε ως προς το σκέλος ότι και οι ΑΝΕΛ και εγώ δεν θα ψηφίσουμε το προσχέδιο αν εμφανιστεί ως σχέδιο νόμου, όποτε εμφανιστεί. Εγώ δεν θα ψηφίσω τη λεγομένη προσυμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία, αλλά δεν θα ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση

Ο κ. Ζουράρις τόνισε πως ήδη από το 1991 δεν δέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία, ξεκαθάρισε πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία όποτε έρθει στη Βουλή, αλλά πως δεν πρόκειται ως Αριστερός να ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση.

«Εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω το σχέδιο νόμου για το όνομα της Μακεδονίας αλλά φυσικά θα συνεχίσω τη συνεργασία. Άλλωστε κι εγώ αριστερός είμαι. Η Σπίθα, ο Μίκης, είμαστε χίλια χρόνια αριστεροί. Δεν μπορώ εγώ ως αριστερός να ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα ψηφίσω τη λεγομένη προσυμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζουράρις στο Sputnik.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Ζουράρι στο Sputnik:

Ποιο είναι το σχόλιό σας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια; Συμφωνείτε με την άποψη του κ. Καμμένου ότι πλέον καθίσταται άκυρη η συμφωνία των Πρεσπών;

«Η αποχή έχει ένα στοιχείο που οφείλεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των Σκοπίων, διότι έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω φτώχειας, περίπου 400.000 ψηφοφόρων μετά την απογραφή του 2002. Και επομένως ένα 20% της αποχής οφείλεται σε αυτό. Η υπόλοιπη, δείχνει πραγματικά ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού των Σκοπίων δεν συμφωνεί με τη Συμφωνία αυτή μεταξύ Ζάεφ και κυβερνήσεως ελληνικής, διότι έχουν γαλουχηθεί εδώ και 27 χρόνια με το ιδεολόγημα περί Μακεδονίας, Μακεδονομάχων, Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ. Δείχνει ότι τους ενοχλεί η αλλαγή του ακεραίου ονόματος “Μακεδονία” όπως ήταν με την ενδιάμεση συμφωνία του πΓΔΜ, που είχε το “Μακεδονία” εις ακέραιον, ενώ τώρα θα λέγονται βόρεια Μακεδονία εάν επικυρωθεί».

Θεωρείτε ότι η συμφωνία είναι άκυρη μετά από αυτό το αποτέλεσμα;

«Όχι βέβαια. Πρώτα από όλα δεν είναι συμφωνία είναι προσύμφωνο. Θα γίνει συμφωνία διεθνής, όταν συμμορφωθούν τα Σκόπια με αυτά που προβλέπονται από το προσύμφωνο, δηλαδή αλλάξουν το Σύνταγμά τους και ό,τι προβλέπει το προσύμφωνο και θα επικυρωθεί από την Ελλάδα. Δηλαδή θα επικυρωθεί από την Ελλάδα και τότε θα είναι συμφωνία. Οι Πρέσπες είναι προσύμφωνο».

Ένα ερώτημα που προκύπτει από τις πρόσφατες τοποθετήσεις είναι σε περίπτωση που η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή, κατά πόσο οι ΑΝΕΛ μπορούν και να την καταψηφίσουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση…

«Κοιτάξτε, εγώ δεν είμαι μέλος των ΑΝΕΛ, έχω πολιτική συμφωνία ως “Πυρίκαυστος Ελλάδα”, ένα κόμμα που προερχόταν από τη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη, που είχαμε κάνει εγώ, ο Μίκης Θεοδωράκης και μερικοί παλαιοί αριστεροί. Επομένως υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του κόμματος που λέγεται Πυρίκαυστος Ελλάδα, του οποίου εγώ είμαι γραμματέας. Επομένως δεν μπορώ να σας μιλήσω εγώ στο όνομα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Θα σας μιλήσω μόνο για τη δική μου την άποψη την προσωπική, όπως την εκφράζω εγώ πολιτικά.

Εγώ ήδη έχω δηλώσει από το ’91, ότι δεν δέχομαι τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, ακόμη και σύνθετο και έναντι όλων σε οποιαδήποτε μορφή και ως Βόρεια Μακεδονία. Και μάλιστα είμαι και προφανώς ο μόνος επιστήμων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ο οποίος ψάχνοντας στον Αριστοτέλη βρήκα στη θεωρία του δηλαδή στο Όργανον, στο περί ερμηνείας 12Α και 18Α για ποιους λόγους, λογικούς λόγους, οι Σκοπιανοί δεν μπορούν ποτέ να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία. Άρα από το 1991 η θέση η δική μου και του Μίκη Θεοδωράκη και της Αριστεράς στην οποία ανήκουμε, ήταν ότι δεν δεχόμαστε όνομα Μακεδονία εις οιανδήποτε μορφή».

Παρόλα αυτά συνεργάζεστε με το συγκυβερνών κόμμα…

«Ναι, αλλά σε όλα τα θέματα η συμφωνία που έγινε πριν από πέντε χρόνια είναι ότι διατηρούμε πάντοτέ την αυτονομία μας και οι μεν και οι δε. Και οι ΑΝΕΛ και εγώ στα σχέδια νόμου. Βεβαίως συνεννοούμαστε και συγκλίνουμε στα περισσότερα. Παραδείγματος χάριν, στο θέμα αυτό, συμφωνούμε ως προς το σκέλος ότι και οι ΑΝΕΛ και εγώ δεν θα ψηφίσουμε το προσχέδιο αν εμφανιστεί ως σχέδιο νόμου, όποτε εμφανιστεί. Εγώ δεν θα ψηφίσω τη λεγομένη προσυμφωνία των Πρεσπών».

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ναι βεβαίως, η σύμπραξη πρέπει να συνεχιστεί. Διότι εμείς επί τέσσερα χρόνια κάναμε μια προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα, την Ελλάδα και τους Έλληνες, μετά τη θεομηνία αυτή στην οποία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επί 55 χρόνια. Επειδή τα αποτελέσματα τώρα, μετά τη λήξη μάλιστα αυτών των μνημονίων είναι ορατά ήδη και μπορεί σιγά σιγά να αρχίσει πάλι μια αποκατάσταση της παλαιάς ισορροπίας η οποία είχε διαταραχθεί εις βάρος των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα εγκαταλείψουμε τώρα. Εγώ προσωπικά δεν θα ψηφίσω το σχέδιο νόμου για το όνομα της Μακεδονίας αλλά φυσικά θα συνεχίσω τη συνεργασία. Άλλωστε κι εγώ αριστερός είμαι. Η Σπίθα, ο Μίκης, είμαστε χίλια χρόνια αριστεροί. Δεν μπορώ εγώ ως αριστερός να ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα ψηφίσω τη λεγομένη προσυμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ένα άλλο το άλλο».

loading...

4 thoughts on “Ζουράρις: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία, αλλά δεν θα ρίξω μια αριστερή κυβέρνηση

  1. ΖΕΥΖΕΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ISO 2000! ΤΣΑΚΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΆ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΩΣΕ ΤΑ ΜΕZΕΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ''ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ'' ΜΑ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΚΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑΚΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΑΛΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΑΝ ΚΙ'ΟΙ ΑΛΛΟΙ ….TYPICAL ZEVZEK!!

  2. ΟΛΙΓΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ,ΟΛΙΓΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΟΛΙΓΟΝ ΠΟΥΣΤΗΣ , ΟΛΛΑ ΟΛΙΓΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ ΒΡΩΜΕΡΟΝ ΑΓΓΕΙΟΝ (ΣΚΑΤΟΔΟΧΕΙΟΝ ) ΕΜΦΑΝΙΖΟΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑΣ ΔΙΑΡΟΑΣ ,ΟΖΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΟΥΣΑΣ .

  3. ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΑΤΑΝΟΛΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΓΛHΜΑΤΙΑ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΨΩΡΡΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.

    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΩΣΦΟΡΙΚΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΧΥΔΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΧΥΔΑΙΑ ΤΗΝ ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ.

    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΝΕΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΑΓΚΛΑΡΩΕΥΤΑΞΟΥΛΑ.

    Η ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ.

    ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΕ ; AΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ;

    http://www.ksipnistere.com/2018/10/a.html

    Ου Νέμεσις Μαρία (Επικρατέειν Ή Aπόλλυσθαι-Γράφει ο
    Άγγελος Φ. Γιαννόπουλος)

Comments are closed.