Κυβέρνηση-όμηρος ενός σε αποσύνθεση κόμματος: Τι είχαν τάξει στον Καμμένο για το Σκοπιανό

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις βιώνει πλέον ο σαθρός κυβερνητικός συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο για την εικόνα της μακροπρόθεσμης κυβερνητικής συνοχής, όσο και για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μεταφέρεται στο σύνολο της κυβέρνησης, μετά τη διαφοροποίηση βουλευτών από τη γραμμή Πάνου Καμμένου για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις που βγήκαν από το χθεσινό επεισοδιακό υπουργικό και η οποία αποδεικνύει τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και για το «Μακεδονικό» αποτελεί το γεγονός ότι στον έντονο διάλογο που είχε ο Πάνος Καμμένος στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι του είχαν υποσχεθεί πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πήγαινε στη Βουλή μετά τις εκλογές.

Ουσιαστικά δηλαδή το βάρος της ψήφισης ή όχι θα πέρναγε στην επόμενη κυβέρνηση ώστε και οι ΑΝΕΛ να γλιτώσουν από τη βάσανο της αποχώρησης από την κυβέρνηση αλλά και της διάσπασης, και ο Τσίπρας να έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Το επίσης πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Καμμένος έδειξε προς τον Νίκο Κοτζιά ως προς την υπόσχεση να μην πάει η συμφωνία για κύρωση πριν από τις εκλογές. Κάτι που ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη θολούρα ως προς την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες.

Χαρακτηριστικά ήταν τα εξής λόγια των δύο υπουργών:

– Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
– Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Μάλιστα ήταν τόσο τεταμένο το κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών, μπροστά σε έναν έντελώς ανύμπορο πρωθυπουργό, που διαρροές αναφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση ή τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί από το ύφος και τα συμφραζόμενα του.

Πέραν της εμφανούς ειρωνείας με την οποία αντιμετωπίζει τον Καμμένο ο υπουργός Εξωτερικών, έχει ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες να μάθουμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη όλη την αλήθεια. Αν δηλαδή όντως υποσχέθηκαν στον Καμμένο να τον απαλλάξουν προεκλογικά από το βάρος της συμφωνίας των Πρεσπών. Κι αν πράγματι αθέτησαν τη συμφωνία, επομένως του… την έφεραν κατά το κοινώς λεγόμενο.

Στο δεύτερο σενάριο, αυτό που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη, δηλαδή να έρθει η συμφωνία προς κύρωση από την παρούσα Βουλή, είναι φανερό ότι Τσίπρας και Κοτζιάς «άδειασαν» τον Πάνο Καμμένο και γι’ αυτό είναι στα… κάγκελα.

Περίμενε να μην έχει το βάρος της συμφωνίας στην προεκλογική περίοδο, αλλά δεν περίμενε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα αθετήσουν τη συμφωνία. Ετσι, ο Καμμένος βλέπει να χάνει βουλευτές και στελέχη, να πιέζεται από τη βάση που του απέμεινε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, και ο ίδιος να μη θέλει να χάσει την καρέκλα της εξουσίας ούτε μέρα.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν ως εξής:
Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Φουρτούνα στους ΑΝΕΛ: Δύο από τους 7 βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών
Το Σκοπιανό, όμως, έχει φέρει στα όρια της διάσπασης το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
Ηδη έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την επίσημη γραμμή της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει ακολούθως την έδρα του, και η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, που είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Δύο από τους έξι βουλευτές του κόμματος (πλην του Πάνου Καμμένου) συντάσσονται με τη γραμμή Καμμένου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους.

Ειδικότερα, η κυρία Κουντουρά δηλώνει: «Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Αυτό είπα και μόνο, για οτιδήποτε άλλο γράφεται, δεν ισχύει».

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ενώ κατά της συμφωνίας αλλά και της προοπτικής να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση εμφανίζεται ο κ. Κώστας Ζουράρις

Υπό αυτά τα δεδομένα οι μόνοι που φαίνεται να τηρούν την «γραμμή» που επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Καμμένος είναι οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

loading...