ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Μετά το σκοπιανό η… Εκκλησία – Τι θέλει να αλλάξει στο Σύνταγμα η κυβέρνηση

Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας αναμένεται να είναι το επόμενο θέμα  το οποίο θα απασχολήσει τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων  καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση .

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κινήσεις προσέγγισης προς την πλευρά της εκκλησίας – πρόσφατα μάλιστα αποκαλύφθηκε συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας – προκειμένου να προλάβει θέματα που θα του δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα σε αυτή την διαδικασία.
Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η κυβερνητική πλευρά προσανατολίζεται να κάνει κάποιες λεκτικές αλλαγές μιλώντας για διακριτότητα κράτους και εκκλησίας και όχι για διαχωρισμό. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτή την διατύπωση η εκκλησία ενδέχεται να καθίσει πιο εύκολα στο τραπέζι των συνομιλίων καθώς και από τη πλευρά της κυβέρνησης θα έχουν γίνει βήματα υποχώρησης.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμα ότι ο όρος διακριτός περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που προφανώς θα λειτουργήσουν προκειμένου τελικά να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.

Αλλαγές και αντιδράσεις
Πιο συγκεκριμένα παρά τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται:
– Να διατηρηθεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρει “Εις το όνομα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”.
– Ακόμα λέγεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη μισθοδοσία των κληρικών που θα συνεχίσει να καταβάλλεται από την πολιτεία.
– Θα υπάρχει ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.
– Ακόμα αναμένεται να υπάρξει κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημόσιων λειτουργών.

Οι διαφορές με τους ΑΝΕΛ
Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν πάντως ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για τα θέματα της εκκλησίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών λίγο πριν το τέλος του χρόνου και οπωσδήποτε μετά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει επ ουδενί να περιπλέξει τα πράγματα γιατί τότε ο Πάνος Καμμένος θα έχει και άλλον έναν λόγο για να αντιδράσει. Έτσι αμέσως μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια και ίσως και τις εκλογές στην γειτονική μας χώρα θα ξεκινήσει μια πιο ουσιαστική συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση και τα θέματα της εκκλησία.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο υπουργός Άμυνας θα προσπαθήσει και σε αυτό το θέμα για να διαχωρίσει την θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας έτσι τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην εκκλησία.

Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την καλή χημεία που έχει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό παρά τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης και τη εκκλησία.

Αγάπη και σεβασμός…
Χθες πάντως ο αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε όλα τα πεδία που έχει ανοικτά η εκκλησία της Ελλάδος λέγοντας :«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αγαπάμε τον πρωθυπουργό μας, τους πολιτικούς μας όλους και όπου έχουμε λόγο, δυνατότητα βοηθάμε. Όλους αυτούς τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

loading...