Ουζούπη: Είναι το μικρότερο κράτος του κόσμου και βρίσκεται στην Ευρώπη

Είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο και είναι πολύ πιθανόν να μην το έχετε ακούσει ποτέ στην ζωή σας.

Πρόκειται για την Δημοκρατία της Ουζούπης με έκταση 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η Ουζούπη είναι μία γειτονιά της Βίλνιους και ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Λιθουανίας.

Το όνομα της σημαίνει «πέρα από τον ποταμό» και παρά το μικρό μέγεθος έχει δικό της πρόεδρο, κυβέρνηση, σύνταγμα και νόμισμα.

Οσο για τον στρατό, αυτός ήταν σίγουρα ο μικρότερος στον κόσμο, καθώς αποτελούνταν από 10 στρατιώτες, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC λόγω της αγάπη του κράτους για ειρήνη, πρόσφατα οι 10 στρατιώτες βγήκαν στην… σύνταξη.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι και η σημαία της, η οποία κοσμείται από ένα χέρι σε μπλε φόντο που φέρει μία τρύπα στη μέση-σύμβολο ότι οι πολιτικοί της δεν δέχονται «μίζες».

Σε περίπτωση που επισκεφτεί ποτέ κανείς την Ουζούπη δεν πρέπει να φύγει από εκεί χωρίς να πιει μπύρα από αντλία στην κεντρική πλατεία της πόλης- κράτους, καθώς και να θαυμάσει την γέφυρα με τις κλειδαριές, αντιγραφή από τις κλειδαριές στη Γέφυρα των Τεχνών στο Παρίσι.

Το πιο εντυπωσιακό τους αξιοθέατο είναι ο «Αγγελος με την Τρομπέτα» το οποίο ανεγέρθη στην μνήμη του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων, Ζένονα Στάινις.

Ο «Aγγελος με την Τρομπέτα» έγινε σύμβολο της «αναγέννησης» της Ουζούπης, ενώ πλέον πωλείται σε μικρογραφία στα τουριστικά μαγαζιά εκεί.

Δημιουργός του είναι ο γλύπτης, Ρόμας Βιλιαζούκας, ο οποίος έχει δημιουργήσει ακόμη ένα μοναδικό γλυπτό, την «Γοργόνα της Ουζούπης».

Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιδέα πίσω από την οποία δημιουργήθηκε η «Δημοκρατία της Ουζούπης».

Η δημιουργία της «Δημοκρατίας της Ουζούπης» ξεκίνησε ως ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και είναι εμπνευσμένη από την φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης, Τόμας Κεπαϊτης εξήγησε στο BBC ότι η χώρα δημιουργήθηκε από την αριστοτέλεια θέση ότι κάθε μεγάλη πόλη θα πρέπει να έχει έναν περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

 «Θέλαμε να δημιουργήσουμε την δική μας μικρή χώρα βασιζόμενη στην αρχαία σκέψη ότι μία καλή χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5.000 κατοίκους επειδή το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα πρόσωπα. Όλοι γνωρίζουν όλους και είναι δύσκολο να κλέψεις και να χειραγωγήσεις τον άλλον», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης.

Ένας άλλος στόχος των «ιδρυτών» της Ουζούπης ήταν να δημιουργήσουν έναν προορισμό όπου οι ταξιδιώτες θα ξέφευγαν από τον μοντέρνο τρόπο ζωής και θα ξαναέβρισκαν τον εαυτό τους.

Άλλωστε όπως αναφέρει και το δημοσίευμα το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ εκεί είναι να είσαι ο εαυτός σου…χωρίς να σκέφτεσαι την κοινωνική και οικονομική σου «ταυτότητα». Στην Ουζούπη όλοι είναι ίσοι και ελεύθεροι!

loading...