«Είναι θαύμα που έχουμε ακόμη τράπεζες» λένε οι τραπεζικοί

Σε σημαντικές παραδοχές και αποκαλύψεις προχώρησαν εκπρόσωποι των τραπεζών σε οικονομικό φόρουμ.
Κάνοντας μία «ανατομία» των όσων προηγήθηκαν, αλλά και όσων ακολούθησαν μετά την ελληνική οικονομική κρίση, στο 10ο Risk Management and Compliance Forum έκαναν λόγο για «οικονομική
πυρηνική βόμβα», ενώ τόνισαν ότι «είναι θαύμα που σήμερα υπάρχουν τράπεζες». Στη συζήτηση  μετείχαν ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αρτέμης Θεοδωρίδης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, o Θεόδωρος Καλαντώνης, Γενικός Διευθυντής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Τράπεζα Eurobank Ergasias, επικεφαλής για κόκκινα δάνεια.

Όπως τόνισαν, είναι επίτευγμα το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια είναι σήμερα στο 50% και όχι στο 80%. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ομολόγησαν ότι την περίοδο 2000-2008 το σύστημα στην Ελλάδα ήταν πολύ χαλαρό και αποδέχτηκαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, διότι εκείνη την περίοδο έδωσαν δάνεια που δεν έπρεπε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Όπως τονίστηκε,  ήταν λάθος το γεγονός ότι χρηματοδοτούσαν ακόμη και το 100% της αξίας του ακινήτου, ενώ έδιναν στον ίδιο πελάτη 3 και 4 τραπεζικά προϊόντα. Υποστήριξαν ότι ακόμη και αν δεν περνάγαμε μέσα από αυτήν την κρίση, πάλι θα είχαμε αυξημένα κόκκινα δάνεια αλλά στο 15% και όχι στο 50%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συνέκριναν την ελληνική κρίση με τη μεγάλη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, το 1929. Εκείνη την περίοδο, το ΑΕΠ της Αμερικής υποχώρησε κατά 26%, όμως το 1936 είχε επανέλθει. Στην Ελλάδα, είχαμε την πρώτη μείωση το 2007, το 2013 η μείωση έφτασε το 26%, όμως ακόμη και σήμερα, 11 χρόνια μετά, το ΑΕΠ υπολείπεται κατά 24%. Αναμένεται το 2030 να επανέλθει στα επίπεδα του 2007 και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αύξηση 2,5% κάθε χρόνο.

Τι είπαν για τις καταθέσεις
Τόνισαν ότι η παραοικονομία ανθεί ακόμη και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την επιστροφή των καταθέσεων, διότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν θέλουν να εμφανίσουν το μαύρο χρήμα. Ακόμα ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 33δισ ευρώ την περίοδο 2011-2017.

Κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εκπρόσωπων των τραπεζών, οι νέες αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, ανάγκασαν πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, από το φόβο του πλειστηριασμού.

Σημείωσαν μάλιστα ότι σήμερα οι τράπεζες προχωρούν και σε «κούρεμα» οφειλών που είναι συνήθως της τάξης του 50% στα καταναλωτικά δάνεια, 30% για οφειλές επιχειρήσεων και 10-15% για στεγαστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στη μεγάλη παραφωνία που αντιμετωπίζουν στο θέμα της εποπτείας. Όπως είπαν, βομβαρδιζόμαστε από νέους κανονισμούς που έπρεπε να τους εφαρμόσουμε χθες. Διαπιστώνουν «παραφωνία» μεταξύ των εποπτικών μηχανισμών (ESM, Τράπεζα Ελλάδος, ΤΧΣ, Ε.Ε.), καθώς όλοι ζητούν διαφορετικού είδους αναφορές σε καθημερινή βάση και αυτό δημιουργεί εμπόδια ακόμη και σε επίπεδο σημαντικών αποφάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ακόμη και ανταγωνισμός μεταξύ των εποπτικών αρχών. 

loading...

1 thought on “«Είναι θαύμα που έχουμε ακόμη τράπεζες» λένε οι τραπεζικοί

  1. Ναι αλλα ξεχασατε τις εποχες που τηλεφωνουσατε ετσι κουτουρου στα σπιτια του κοσμου και λεγατε συγχαρητηρια εγριθηκε ενα δανειο τοσων χιλιαδων ευρω στο ονομα σας ελατε απο την τραπεζα να το παρετε? Ε εφταε τωρα ο κοσμος μετα την κλοπη που επεβαλε η κοπριταρια η αλητεια του λεγομεου ψευτο-δημοκρατικου-τοξου κοβοντασ αρπαζοντας τις συνταξεις απολυοντας απο δουλειεσ κλεινοντας εκατονταδες χιλιαδες επιχειρησεις εφτασε στο σημειο ο κοσμος να μην μπορει να συντηρησει τον εαυτο του τα δανεια που του δωσατε λες και ηταν δωρεαν θα σας ξεποληρωσει? Ελατε τωρα εσεις να παρετε τα ΤΡΙΑ ΤΟΥ !!!

Comments are closed.