Στον πρωθυπουργό το ΑΚΚΕΛ για την ληστεία των αγροτικών επιδοτήσεων και τα ψέματα περί ακατάσχετου αγροτών.

Κύριε πρωθυπουργέ σε λίγες μέρες πληρώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, παρά τις εξαγγελίες εδώ και 4 χρόνια των υπουργών αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει θεσπιστεί ακόμη το συσωρευτικό ακατάσχετο15.000 ευρώ για τους αγρότες.
 Αποτέλεσμα αυτού να υφαρπάζονται παραγωγές και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση σας για 1250 ευρώ γιατί αυτά θα πάρει ο αγρότης από ολόκληρη την παραγωγή της χρονιάς και ολόκληρη της ευρωπαική επιδότηση, και με αυτά τα χρήματα τα 1250 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο θα πρέπει να συντηρήσει την οικογένεια του, την αγροτική του εκμετάλλευση ή τα ζώα του.
Στην κυριολεξία ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται υπ΄ ατμόν και 250.000 συνάδελφοι μας οδηγήθηκαν στην έξοδο από την παραγωγή κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης σας και υπουργίας του Βαγγέλη Αποστόλου, παρά του γεγονότος πως κάθε χρόνο δημιουργούν μέσα από επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα νέους αγρότες, ο αγροτικός κόσμος αποδεκατίζεται με μορφή πογκρόμ.
Όταν η παραγωγή έγινε ασύμφορη (όποτε θέλετε και το ζητήσετε μπορώ να σας το αναλύσω) αυτό που συγκρατούσε οικονομικά τον αγρότη ήταν η ευρωπαϊκή επιδότηση.

Η κυβέρνηση σας όμως έβαλε ‘’χέρι’’ ακόμη και σε αυτές τις αγροτικές επιδοτήσεις που δίδονται ξεκάθαρα ως ενίσχυση για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και όχι για αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο.

Τα 3 τελευταία χρόνια παρακολουθήσαμε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτό της κατάσχεσης του 57% των αγροτικών επιδοτήσεων που οδήγησε σε ξαφνικό οικονομικό θάνατο χιλιάδες συναδέλφους μας.

Κύριε πρωθυπουργέ στην χώρα μας έρχονται κάθε χρόνο πάνω από 3 δις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, κάθε αγρότης που αναγκάζεται να φύγει από το επάγγελμα χάνει δικαιώματα-επιδοτήσεις που στην τελική χάνονται από την ίδια την χώρα.

Θα τα κατασχέσεις 1 φορά, 2, την επόμενη θα αναγκάσεις τον παραγωγό να εγκαταλείψει και τα δικαιώματα του να χαθούν μια για πάντα από την χώρα…..
Κάθε Έλληνας έχει ακατάσχετο λογαριασμό της τάξης των 1250 ευρώ τον μήνα Χ 12 μήνες 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε λογικά το ίδιο να ισχύει και για τις αγροτικές επιδοτήσεις που καταβάλλονται είτε εφάπαξ είτε σε δυο δόσεις.
Ανάλογο δεδικασμένο υπάρχει για το ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για τα αναδρομικά των συντάξεων.
Υπάρχει άλλωστε και η υπόσχεση Αποστόλου πολλές φορές ακόμη πριν γίνει υπουργός περί ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών, προσδιόριζε μάλιστα και τον χρόνο, Αύγουστο 2018, αλλά και η παραδοχή Παπανάτσιου πως είναι δίκαιο το αίτημα.
Εμείς ως ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ κόμμα που ιδρύθηκε αποκλειστικά από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τα συμφέροντα του πρωτογενούς τομέα, έχουμε δώσει τεράστιους αγώνες για το θέμα, με αναφορές στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, παλαιότερη επιστολή μας σε εσάς, στον Άρειο Πάγο, στον συνήγορο του πολίτη, τραπεζικό διαμεσολαβητή, αλλά και όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Σας ερωτώ λοιπόν ξεκάθαρα κύριε πρωθυπουργέ, θα φέρεται τελικά προς ψήφιση νομοσχέδιο για ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αγροτών όπως άλλωστε πολλάκις το έχει υποσχεθεί ο κύριος Αποστόλου ;
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, ως ΑΚΚΕΛ έχουμε όλο το νομικό πλαίσιο του θέματος σε Ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτός απο την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπου είναι ξεκάθαρη και ρητά αναφέρει πως απαγορεύεται κάθε κατάσχεση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων, υπάρχει και μια πρόσφατη απόφαση
του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της οποίας το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του και μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Πως γίνεται για το ίδιο θέμα η προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές να κρίνονται ακατάσχετες αλλά η εξόφληση να μπορεί να κατασχεθεί ; Όπως και να έχουν τα πράγματα οι επιδοτήσεις είναι ακατάσχετες και απαγορεύεται ρητός κάθε παρακράτηση,μπλοκάρισμα ή κατάσχεση. Οι τράπεζες όμως παράνομα και με πρακτικές μαφίας εξακολουθούν να παρανομούν αφανίζοντας τον Έλληνα παραγωγό και ευθύνονται για πολλές αυτοκτονίες μετά τις κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων. Ο πρωθυπουργός ενώ έχει εξαγγείλει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό αγροτών, τονίζοντας πως αν μάθουν στην ευρωπαϊκή ένωση πως οι Έλληνες πολιτικοί κατάσχουν τις επιδοτήσεις τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που θα τους επιβάλει η ΕΕ θα είναι πολλαπλάσια των ποσών που έχουν κατασχεθεί, Ως  τώρα όμως δεν έχουμε δει κάποια κίνηση παρά μόνο υποσχέσεις, ίσος περιμένει να καταβληθούν πρώτα οι επιδοτήσεις, να κατασχεθούν ακόμη μια φορά, να αυτοκτονήσουν και να καταστραφούν συνάδελφοι μας και να το εμφανίσουν κάποια στιγμή ως προεκλογική εξαγγελία. Άλωστε ζητάμε μόνο τα αυτονόητα τήρηση των νόμων Ελληνικών αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκών μιας και η κοινοτική νομοθεσία υπερισχύει.

Για τις κατασχέσεις των επιδοτήσεων και όταν οι ΝΔ είχε ζητήσει απο την τρόικα την απελευθέρωση των κατασχέσεων, μίλησε με τον ποιο περιγραφικό τρόπο ο πρώην επίτροπος γεωργίας της ευρωπαϊκής ένωσης Ντάσιαν Τσιόλος.

”Oι αγροτικές επιδοτήσεις είναι ενισχύσεις για τους γεωργούς. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών.

Αυτό ξεκαθάρισε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, απαντώντας στο ερώτημα για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει, μέσω της συμμετοχής της στην τρόικα, στο να συμψηφιστούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους Έλληνες αγρότες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τον ΟΓΑ.

Εάν σε εθνικό επίπεδο υπάρξει απόφαση για κάποιο αντισταθμιστικό τρόπο ο οποίος θα χρησιμοποιεί αυτές τις ενισχύσεις, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο γράμμα και στο πνεύμα των σχετικών κοινοτικών διατάξεων. Και στη συνέχεια ο Επίτροπος πρόσθεσε τα εξής: «Εγώ έχω την ευθύνη μιας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία εφαρμόζεται σε 28 κράτη – μέλη της ΕΕ. Το κάθε κράτος – μέλος έχει μια φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, της Ελλάδας,  δεν είναι ίδια με τη Γερμανία ή με την Ισπανία ή με κάποιο άλλο κράτος – μέλος.

Αυτές είναι εθνικές πολιτικές, δεν είναι κοινοτικές πολιτικές. Εγώ δεν μπορώ να διαπραγματευτώ και δεν είναι ο ρόλος μου το πως θα αποφασίσει το κάθε κράτος – μέλος να εφαρμόσει κάποια στοιχεία της δημοσιονομικής ή της φορολογικής πολιτικής. Το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι αυτές οι ενισχύσεις είναι ενισχύσεις για τους γεωργούς. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών.

Όλες αυτές οι αποφάσεις ούτως ή άλλως υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν αποφασίσει το κράτος – μέλος να χρησιμοποιήσει τα χρήματα τα οποία πρέπει να λάβει ο γεωργός για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, πέρα του να τα δώσει απ’ ευθείας στον γεωργό.

Αυτά τα χρήματα αφορούν ένα τελικό ωφελούμενο που είναι ο Έλληνας γεωργός. Και λέω Έλληνας, το ίδιο ισχύει βεβαίως για όλα τα κράτη – μέλη. Εάν το κράτος – μέλος αποφασίσει οτιδήποτε σχετικό, πρέπει να πληροφορήσει εγκαίρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όχι την τρόικα, η τρόικα είναι άλλο πράγμα. Εγώ έχω την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, εγώ έχω την ευθύνη της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη – μέλη. Στην Κοινή Γεωργική Πολιτική η Ελλάδα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις όπως όλα τα άλλα κράτη – μέλη».

Μετά από γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό οικονομικών μπαίνουν περιορισμοί στις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων για οφειλές στο Δημόσιο, αλλά μόνο στις περιπτώσεις «που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος».

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 7 και 9 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), όπως ισχύουν και του άρθρου 48 παρ. 1 του ν. 4174/2013, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη όλων των ληξιπροθέσμων σε αυτήν οφειλών, ανεξάρτητα από την αιτία προέλευσής τούς, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση ακινήτων, κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων του εν γένει στα χέρια τρίτων καθώς και στα χέρια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2915/2001 και των άρθρων 30, 30Α και 30Β του ΚΕΔΕ), κατά των οφειλετών και των συνυποχρέων για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του για τη διακοπή της παραγραφής τους και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Με την ολοκλήρωση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου επέρχεται αυτοδικαίως αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης χρηματικής απαίτησης στο κατασχόν Δημόσιο, το οποίο πλέον καθίσταται δικαιούχος του συνόλου αυτής. Η κατάσχεση δεν αίρεται πριν την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους, για το οποίο αυτή επιβλήθηκε.

Επίσης, με τη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 4 του Κ.Ε.Δ.Ε. σε συνδυασμό με την αριθμ. Δ6Α 1054391 ΕΞ 2014/1.4.2014 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων περί μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε όργανα της Φορολογικής Διοίκησης, παρέχεται η ευχέρεια στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. μετά από σχετική αίτηση του οφειλέτη να περιορίσει με αιτιολογημένη Απόφασή του το ποσό ή ποσοστό της κατάσχεσης που του επιβλήθηκε υπό προϋποθέσεις που ορίζονται στην ΠΟΛ.1092/3.4.2014 εγκύκλιο της Διοίκησης.

Επιπρόσθετα, με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 94Α/14-08-2015), ισχύει το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα για κάθε φυσικό πρόσωπο μέχρι το ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως.

Σε περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ο μοναδικός τραπεζικός λογαριασμός (σχετ. ΠΟΛ.1222/2015 και ΠΟΛ.1182/2014).

Εξαιρούνται από την κατάσχεση κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (=Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ως τρίτου), μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή μέχρι την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.

Επίσης, στη διάταξη της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του ν. 4314/23-12-2014 (ΦΕΚ. 265Α’), όπως και σε αντίστοιχες ομοίου περιεχομένου, όπως της παρ. 4 του άρθρου 242 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ 86Α’) ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην περίπτωση αυτή παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης. Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όταν επιβάλλονται από το Δημόσιο κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και ποσά κοινοτικών επιδοτήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία γνωρίζουν την προέλευση της κατάθεσης και το είδος των ενισχύσεων, οφείλουν να εξετάζουν κάθε φορά, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας για το ακατάσχετο αυτών.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της περίπτωσης 2 της Υποπαραγράφου ΙΑ2, της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του νόμου 4254/2014 (Α 85) και την αρ. Β/7/11711/884/10.4.2014 (Β 906) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συστήθηκε η υποχρέωση συμψηφισμού των εκκαθαρισμένων επιστροφών Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές των δικαιούχων αυτών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και καθορίστηκε η σχετική διαδικασία.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος της επιστροφής δεν έχει οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, η επιστροφή διενεργείται και τα ποσά επιστρέφονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τις διατάξεις του άρθρου 451 του Αστικού Κώδικα δεν επιτρέπεται συμψηφισμός κατά ακατάσχετης απαίτησης εκτός εάν προβλέπεται με ρητή διάταξη νόμου.

Τσιομπανίδης Βάκης

πρόεδρος ΑΚΚΕΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

                                                                      προς: Πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα

                                                                                 Υπουργό οικονομικών

                                                                                 Υπουργό  ΥΠΑΑΤ

                                                                                Τραπεζικά ιδρύματα

loading...