Γιατί αλλάζει το όνομά του κάποιος όταν γίνεται μοναχός …

Στους  μοναχούς που υπόσχονται να ζουν ενάρετη ζωή επικράτησε η αλλαγή του ονόματός τους.

Αυτό γίνεται για δύο σπουδαιότατους λόγους. Πρώτος λόγος είναι η απάρνηση ολοκληρωτικά της προηγούμενης ζωής και η συνεχής ενθύμηση της μεταβολής της, και δεύτερον, για να έχουμε παράδειγμα τον άγιο στην πορεία της ζωής μας, του οποίου φέρουμε το όνομα.

Η αλλαγή του ονόματος, μας βοηθά να ξεχνούμε το παρελθόν και συνεχώς υπενθυμίζει την μεταβολή που έγινε σ’ αυτόν που άλλαξε τον τρόπο της ζωής του και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, που οφείλει να εκπληρώνει με πολλή αγάπη και προθυμία.

Το όνομα είναι τόσο πολύ συνδεδεμένο με το πρόσωπο, ώστε να μη μπορούμε να ξεχωρίσουμε την προσωπικότητά μας από αυτό. Γι’ αυτό και η ενθύμηση του ενός φέρνει στην μνήμη το άλλο και η αναφορά στο ένα γίνεται ταυτόχρονα και προς το άλλο.

Εφόσον έχουμε το παλιό όνομα υπάρχει αναπόσπαστη η μνήμη του παλαιού ανθρώπου, αντίθετα όταν ακούμε το νέο όνομα υπάρχει μνήμη του νέου ανθρώπου.

Επικράτησε να γίνεται η αλλαγή του ονόματος, για την ηθική δύναμη που έχει.

Η αλλαγή όμως χάνει τη δύναμή της, όταν η θέλησή μας αδρανεί να εκτελεί και να εφαρμόζει τις υποσχέσεις, που υπενθυμίζει το νέο όνομα στους μοναχούς.

Αυτό δε συμβαίνει, διότι ζει μέσα τους ο παλαιός άνθρωπος και αγαπούν περισσότερο αυτόν από τον νέο, γι’ αυτό και αδιαφορούν στις συνεχείς υπομνήσεις που γίνονται σ’ αυτούς όταν τους καλούν με το νέο όνομα. Η αδιαφορία αυτή προς τις υποχρεώσεις, τις οποίες υπενθυμίζει στους μοναχούς το όνομα, μαρτυρεί την ύπαρξη ενός άλλου κακού, την αθέτηση της φωνής της συνειδήσεως. Διότι σε κάθε αθέτηση του καθήκοντος της νέας ζωής, που υπενθυμίζει πάντοτε το νέο όνομα, η συνείδηση επαναστατεί και διαμαρτύρεται, αλλά δεν εισακούεται, διότι κυριαρχεί ο παλαιός άνθρωπος, ο οποίος περιφρονεί τις αξιώσεις του νέου ανθρώπου, που εκφράζονται από τη φωνή της συνειδήσεως.

Η περιφρόνηση αυτή φθάνει μέχρι τέτοιο σημείο, ώστε και να αποδοκιμάζει τη φωνή της συνειδήσεως, ότι αξιώνει ανόητα και παράλογα, και στο τέλος της επιβάλλει τη σιωπή. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με την πώρωση της συνειδήσεως. Ο δε μοναχός που περιφρόνησε τη φωνή για την τήρηση των υποχρεώσεών του, αυτός έπαθε, ό,τι υποφέρουν όσοι έχουν πώρωση συνειδήσεως και αλλοίμονο σ’ αυτόν. Αυτός θα κατακριθεί, διότι δεν έζησε κατά Θεόν, και έβαλε το εγώ του και τη δική του γνώση πάνω από τη γνώση των Οσίων Πατέρων, και διότι δεν έκανε καλή προσφορά.

Πρόσφεραν στον Θεό θυσίες οι αδελφοί Κάιν και Άβελ, αλλά ο Κάιν δεν έκανε καλή προσφορά και αποδοκιμάστηκε από τον Θεό. Πρόσφερε ο Οζίας θυμίαμα στο Θεό με χρυσό θυμιατήριο, αλλά κατακρίθηκε, γιατί δεν έκανε καλή προσφορά.

Και ο Σαούλ πρόσφερε θυσίες στο Θεό αλλά κατακρίθηκε και αποδοκιμάστηκε αυτός και ο οίκος του, γιατί δεν έκανε καλή προσφορά. Πρόσφεραν και οι Ιουδαίοι θυσίες, αλλά ο Θεός τις αποδοκίμασε και έλεγε «μισεί αυτάς η ψυχή μου» ώστε δεν είναι αρκετό για να ευαρεστήσει κάποιος το Θεό να προσφέρει μόνο θυσίες, δώρα και προσευχές, αλλά να κάνει καλή προσφορά δηλαδή να έχει συναίσθηση της ατέλειας και της αναξιότητάς του.

Αλλά για -να υπάρχει τέτοια συναίσθηση απαιτείται τέλεια αυταπάρνηση και υποταγή στις εντολές του Θεού, και ταπείνωση και αδιάλειπτη πνευματική εργασία.

Εάν λοιπόν μόνον έτσι προσφέρουμε επάξια θυσίες στο Θεό, πρώτη δε και μέγιστη θυσία του προσφέρουμε την καρδιά μας, πώς η θυσία και η προσφορά μας θα γίνουν ευπρόσδεκτες στον Θεό, όταν δεν είμαστε άξιοι να προσφέρουμε θυσία ευάρεστη, ούτε τα προσφερόμενα είναι ως προσφορά άξια για τον Θεό; Γι’ αυτό μην επαναπαυόμαστε στις δεήσεις και προσφορές μας, εάν προηγουμένως δεν φροντίσουμε με πολλή επιμέλεια να κάνουμε τους εαυτούς μας άξιους πιστούς και τις θυσίες μας ευπρόσδεκτες στο Θεό. Γι’ αυτό βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι κάθε λατρεία και θυσία είναι ευάρεστες στο Θεό.

Λατρεία ευάρεστη και θυσία ευπρόσδεκτη στο Θεό είναι «πνεύμα συντετριμμένο και καρδία συντετριμμένη», και όχι πνεύμα υπερήφανο και αλαζονικό και καρδία άτεγκτη και εμπαθής.

Αυτά λοιπόν επιζητεί η αλλαγή του ονόματος κατά πρώτο λόγο. Κατά δε τον δεύτερο λόγο επιζητεί την υποχρέωση να έχει υπόδειγμα αρετής και τελειότητας τον βίο και το πολίτευμα του αγίου, του οποίου το όνομα φέρουμε, και σ’ όλη μας τη ζωή να αγωνιζόμαστε για να γίνουμε τέλειοι ακολουθώντας το παράδειγμά του. Το υπόδειγμα της αρετής του αγίου ενισχύει πάρα πολύ τον αγωνιζόμενο.

Απ’ αυτό διδάσκεται, να ταπεινώνεται ακόμα και εάν κατάγεται από βασιλική οικογένεια• μαθαίνει να υπομένει και εάν τα δεινά είναι αφόρητα• μαθαίνει ν’ αγαπά και αυτούς που τον μισούν• μαθαίνει να τιμά και αυτούς που τον προσβάλουν• μαθαίνει να ζει υπέρ των αδελφών και ν’ αποθνήσκει υπέρ του νόμου του Θεού και των θείων εντολών του• μαθαίνει να αγαπά την έσχατη θέση και χαίρεται στην αφάνεια. Και τί δεν μαθαίνει; Εάν απαριθμήσω ένα-ένα όσα μαθαίνουμε από το παράδειγμα τον αγίων, δεν θα με φθάσει ούτε ο χρόνος, ούτε το χαρτί για να τα αναφέρω.

loading...

8 thoughts on “Γιατί αλλάζει το όνομά του κάποιος όταν γίνεται μοναχός …

  1. Πολλά εβραϊκά ονόματα χρησιμοποιούν οι εβραϊκές
    θρησκείες (Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός).
    Το Αβραάμ έγινε από τους Μουσουλμάνους Ιμπραήμ,
    το Ιωσήφ Γιουσούφ, το Μωυσής έγινε Μούσα…..

    Εβραϊκά ονόματα είναι:
    Αδάμ, Εύα, Άννα,
    Βαρνάβας, Γαβριήλ, Δανιήλ, Ελισσαίος, Εμμανουήλ, Εφραίμ, Ζαχαρίας, Ηλίας,
    Ησαϊας, Ιάκωβος, Ιεζεκιήλ, Ιερεμίας, Ιορδάνης, Ιωάννης, Ιωνάς, Ιωσήφ, Λάζαρος, Μαρία, Μιχαήλ, Ναθαναήλ, Ραφαήλ, Σάββας, Σαμουήλ,
    Σάρρα, Σεραφείμ, Συμεών, Χερουβείμ, κ.ά.

    Δίνετε στα ελληνόπουλα ονόματα των ενδόξων προγόνων μας.
    Αν κάποιος Έλληνας έχει εβραϊκό όνομα δεν
    πρέπει να νιώθει ενοχές, γιατί άλλοι
    πιθανότατα από άγνοια, το επέλεξαν γι αυτόν.

    Η επιλογή όμως από ρασοφόρο
    εβραϊκού ονόματος ως "πνευματικού", είναι ηθικά και εθνικά απαράδεκτη.
    Δεν μπορεί νάχει δύο συνειδήσεις.

  2. ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
    ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΛΙΘΙΑ ΨΩΡΡΟΓΙΔΑ ΣΟΥ
    ΤΡΕΧΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΟΥ ΓΕΝΙΤΣΑΡΕ ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΑ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΙΤΗ
    ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΒΛΕΠΕΙΣ… ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΑΝ ΒΑΠΤΙΖΕΣ ΚΑΙ ΕΔΙΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΪΚΑ
    ΜΟΛΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥ 'ΔΩΣΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ…
    ΟΥΣΤ !!! ΓΕΛΟΙΕ ΛΩΠΟΔΥΤΗ ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ

  3. παντως αγαπητε φιλε οσα ονοματα και να γραψεις αρχαια μεα εβραικα κογκολεζικα τη προστυχια της ζαγκλαρενας κανενα ονομα δεν την εχει
    το παραδεχεται και μονος του

    15 Αυγ 2017 – Ως Στελιος Ζαγκλαρας κε ωσ ανθροπωσ το ομολογω ειμε καθαρμα κε … Φιλε σε ειπα ωσ Ζαγκλαρας κε ωσ ανθροπως ειμε μεγαλο καθαρμα κε σατανιστης

  4. 15 Αυγ 2017 – Ως Στελιος Ζαγκλαρας κε ωσ ανθροπωσ το ομολογω ειμε καθαρμα κε … Φιλε σε ειπα ωσ Ζαγκλαρας κε ωσ ανθροπως ειμε μεγαλο καθαρμα κε σατανιστης

  5. ΨΙΤ.. ΦΙΛΑΡΑΚΙ..
    ΘΕΣ ΚΑΝΑ ΔΙΣ ΚΑΙ 2 ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑΚΙΑ?

  6. ο ζαγκαρας εχει αλλαξει μεχρι το φυλλο του και σενα σε πειραξαν οι μοναχοι που παντρευονται την εκκλησια του Χριστου
    και κατι αλλο
    εμεις οι ορθοδοξοι χριστιανοι πιστευουμε
    και τη πιστη μας δεν την αλλαζουμε γιατι προσπαθεις αδικα?? ανωμαλος εισαι??
    και τελος
    γιατι καθε βραδυ απο καποια ωρα και μετα σταματας το γραψιμο φυλακη εισαι??

  7. εξαφανιστηκε η συμμορια των ατρομητων χυδαιολογων…λετε να τους επιασε η Δ Η Ε;
    ….τιποτα δεν αποκλειεται!!

    …και εδω μια γευση απο τη διχασμενη
    προσωπικοτητα με τα χιλια προσωπα και προσωπεια !!!

    morfeas sky
    Δημόσια


    28 Αυγ 2015
    είμαι μια δεξαμενή γνώσης
    Χαχα
    αστείρευτη λέμε!

    Στοχεύω εκεί που δεν αντέχει ο νους των άλλων πάντα στο κέντρο!
    χαχα
    Τι να γράψω τώρα; για να δούμε τι ιδέα θα μου κατέβει από τον ουρανό!..

Comments are closed.