Ο μυστηριώδης Έλληνας μεγαλέμπορας όπλων

Πουλάει ένα υποβρύχιο στους Έλληνες και αμέσως διπλαρώνει τους Τούρκους και τους πουλάει δύο υποβρύχια. Έμπορας όπλων, και η καλύτερή του να πασάρει πράμα σε εμπόλεμους. Αφού, λοιπόν, εξασφάλισε τις δύο παραγγελίες, επιτόπου την πέφτει στον υπουργό Ναυτικών της Ρωσίας, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Τουρκία. “Μόνον αν αγοράσεις τέσσερα υποβρύχια, υπουργέ μου, θα έχεις υπεροπλία απέναντι στην Τουρκία”.

Θρύλος “ο βασιλιάς των όπλων” Βασίλης Ζαχαριάδης, κλασικός τυχοδιώκτης υψηλής κλάσεως, πρόσωπο αξιοσέβαστο σ’ όλους τους κορυφαίους πολιτικούς που έχουν γράψει το όνομά τους στην Ιστορία. Ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ γεννήθηκε σα σήμερα, 6 Οκτωβρίου, το 1849, στην Ανατολία της Τουρκίας, κι έζησε συναρπαστική ζωή, στο χρήμα και την κομπίνα, στην ίντριγκα και τις γυναίκες.Ποιος αποφάσιζε για την αγορά όπλων σε μια χώρα; Διπλάρωνε αυτόν ακριβώς που θα έβαζε την υπογραφή στην παραγγελία, αφού προηγουμένως είχε πληροφορηθεί τις αδυναμίες του, π.χ. αν του αρέσουν οι γυναίκες, αν τη βρίσκει με τεκνά. Κέρδισε απίστευτα χρήματα, γι’ αυτό έκανε ζωή μεγιστάνα. Και νταραβεριζότανε με αρχηγούς κρατών.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπως πολλοί Έλληνες, έτσι και ο πατέρας του Βασίλη βρέθηκε στην Οδησσό, όπου άνοιξε ένα ραφείο. Επέστρεψαν οικογενειακώς στην Τουρκία αφού άλλαξαν το όνομά τους σε Ζαχάρωφ. Ο πατέρας έγινε έμπορος ξυλείας και ο μικρός Βασίλης στάλθηκε μετά το δημοτικό σε σχολείο στην Αγγλία.

Αριστοκρατικός, αρχοντικός, εξαιρετικά ευπαρουσίαστος ο Ζαχάρωφ, ολόξανθα μαλλιά και καταγάλανα μάτια. Γοήτευσε κόρη μεγαλοεπιχειρηματία και την παντρεύτηκε. Με τα λεφτά της προίκας της γυναίκας του ψαχνότανε σε ποιες βρωμοδουλειές να μπλεχτεί, δεν ησύχαζε από το πάθος του να κονομήσει. Σε πρώτη φάση ήταν άπειρος ακόμα να κτυπήσει μεγάλα ψάρια.

Πρώτη δυνατή γνωριμία ο Στέφανος Σκουλούδης, ιδρυτής της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως. Πετάγεται στην Κύπρο και το ρίχνει στις προμήθειες για τις καντίνες των Άγγλων. Καλά λεφτά, όμως ψιλά πράγματα για τα κυβικά του. Πώς μπλέχτηκε με τα όπλα;

Ανέλαβε εκπρόσωπος μιας σουηδικής εταιρείας, δήθεν ναυτικό πρακτορείο, που όμως στην πραγματικότητα ήταν μια μικρή οπλοβιομηχανία. Άρχισε τα ταξίδια, Αλεξάνδρεια και Βηρυττό, Αθήνα και Κωνσταντινούπουλη. Άνοιγε πόρτες, έφτιαχνε σχέσεις προσωπικές. Προηγουμένως έγινε συνεργάτης με τον ανταγωνιστή του Κρουπ στην πολεμική βιομηχανία, τον Βίκερς.

Το 1912 ο βασιλιάς Γεώργιος δέχεται τον Ζαχάρωφ αλλά η παραγγελία έπεσε στο κενό διότι μετά ξέσπασε ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος. Το πλοίο που μετέφερε τα πυροβόλα για τον ελληνικό στρατό το κατάσχεσε η Μεγάλη Βρετανία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σχέση Ζαχάρωφ και Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οποίοι παρέμειναν φίλοι, όπως λέγεται, και αφού τα είχαν τσουγκρίσει.
Μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ο στην πραγματικότητα ακόμα ”άγνωστος” Ζαχάρωφ θεωρούνταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Κυκλοφορούσε με 4 υπηκοότητες, την οθωμανική, την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλικη. Παρεχώρησε το κτήριο στο Παρίσι που στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία, έδωσε χρήματα να κτιστούν σπίτια μετά το σεισμό στην Κόρινθο. Η Αγγλία τον έχρισε ιππότη του τάγματος Μπαθ, γι’ αυτό τον αποκαλούσαν Μπαζίλ. Η Γαλλία, κι όχι για τη χορηγία του στο ίδρυμα Παστέρ, του απένειμε το παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη της Λεγεώνος της Τιμής. Ο ”μυστηριώδης Έλληνας της Ευρώπης”, όπως τιτλοφορείται το ντοκυμανταίρ του Άγγελου Αμπάτζογλου για τον Ζαχάρωφ, πέθανε Νοέμβριο του 1936.

loading...