Απελευθερώνονται οι επιστροφές φόρων για ποσά έως 10.000 ευρώ

Ποιες υποθέσεις θεωρούνται «εκκρεμείς»
Στην άμεση απελευθέρωση εκκρεμών επιστροφών φόρου για ποσά έως 10.000 ευρώ προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σε εφαρμογή  διατάξεων πρόσφατου νόμου με τις οποίες ξεμπλοκάρουν και πραγματοποιούνται άμεσα και χωρίς έλεγχο εκκρεμείς επιστροφές φόρου για
ποσά έως 10.000 ευρώ η ΑΑΔΕ κοινοποίησε στις εφορίες σχετική εγκύκλιο.

Η κοινοποίηση της εγκυκλίου είναι το τελικό βήμα προκειμένου η φορολογική διοίκηση να ξεκινήσει να πιστώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων τα σχετικά ποσά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάταξη είναι μιας χρήσης και αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρου κάθε φορολογίας κατά την 11η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημέρα δημοσίευσης της σχετικής διάταξης στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 1,083 δις ευρώ.

loading...